This year’s Salone del Mobile in Milan saw its fair share of high-tech, hardware-embedded furniture, as well as a glorification of lo-fi representation. Pritzker winner Shigeru Ban utilized both approaches for his collaboration with Louis Vuitton, dropping Paper Temporary Studio in the courtyard of Palazzo Serbelloni during the Objets Nomades exhibition.

From April 9 to 14, Ban’s modular mobile office was repurposed as a showcase of nomadic architecture. The bunker-like structure, assembled from recycled cardboard tubes and oriented strand board, was originally designed to act as a satellite office during the construction of the Centre Pompidou Metz in Metz, France, and was originally installed on the top of the original Centre Pompidou in Paris in 2004.

 

View this post on Instagram

 

Högt och lågt på Salone del Mobile. Här åt det lägre hållet. #fuorisalone2019 #shigeruban

A post shared by Bergkrantz Arkitektur (@bergkrantz.arkitektur) on


Although Paper Temporary Studio is now 15 years old, it exemplifies Ban’s approach to using low-cost, recycled materials in building easily-assembled structures, especially refugee and disaster housing.

This isn’t the first time that Ban and Louis Vuitton have worked together; the fashion house invited Ban to build a dome inspired by its Papillon bag on the roof of La Maison Champs Élysées in Paris. The resulting cupola was erected from paper tubes covered in the iconic Louis Vuitton patterned textile and a white PVC canopy.

Related Stories