Posts tagged with "wimbledon house richard rogers":

Placeholder Alt Text

Winners announced for the GSD’s inaugural Richard Rogers Fellowship

The Harvard University Graduate School of Design (GSD) has unveiled the winners of its inaugural Richard Rogers Fellowship. Namik Mackic, Maik Novotny, Jose Castillo, Saidee Springall, Shantel Blakely, and Dirk van den Heuvel will spend three months undertaking urban and architectural research at Richard Rogers's seminal south London dwelling. The class of fellows will be awarded free travel to London as well as $10,000 to aid their research. The residency program was made possible after Richard and his wife Ruth donated the house to the school in 2016. Situated in Wimbledon, the Grade II listed building was built in 1969 and commissioned by Rogers’s parents, Dada and William Nino Rogers. The colorful residence, regarded by many as a British modern masterpiece, emulates the U.S. West Coast vernacular of the time and features a prefabricated yellow steel structure which is made visible by a glazed facade. "The spirit of the Fellowship is intended to carry forward and expand on Lord Rogers’s deep commitment to cities not as ends in themselves, but as a fundamental means of bettering human life," said Mohsen Mostafavi, dean and Alexander and Victoria Wiley Professor of Design at Harvard GSD, in a press release. "At the GSD, our work is organized around the urgent issues cities are facing globally, a pedagogical approach requiring exploration and collaboration across disciplinary lines. We are very fortunate and excited about this opportunity to support, learn from, and promote such cross-disciplinary research internationally, in the context of London’s thriving architecture, design, and art communities and vast institutional resources." Rogers's Wimbledon dwelling will now be used for research into areas that have been pivotal in the architect's life and career. In doing so, questions pertaining to urbanism, sustainability, and how people use cities will be addressed. Projects from this year's fellows will look at public and affordable housing; how food and cooking transform cities; and citizen-driven urban regeneration initiatives.
Placeholder Alt Text

Richard Rogers just gave this colorful modernist house to the Harvard Graduate School of Design

Hailed as one of the most important modern houses in the United Kingdom, the Wimbledon home that British architect Richard Rogers designed for his parents in 1967 has been gifted to the Harvard Graduate School of Design. Situated on a long and narrow wooded plot adjoining a major road, the house was designed for maximum privacy and seclusion by Rogers and his then wife Su. Rogers reportedly described it as “a transparent tube with solid boundary walls,” and a precursor to the acclaimed Pompidou Center in Paris which he designed with architect Renzo Piano. Unification of skin and structure is a permeating theme throughout both edifices, with a delicate lattice of steel and glass meshing together. Inside, the house is supported by five prefabricated steel frames. To compensate for the all-glass principal facades, the boundary walls are made of prefabricated insulated panels to provide a sense of closure. The home has stayed with the family since its construction, despite briefly going on the market in 2013 for nearly $4.8 million just five months after being awarded a Grade II heritage listing. In 1998, Rogers’ son Ab and his family moved in, adapting and extending the home for their own needs, but the signature yellow-painted steel frame and double-glazed facades prevail. The glazed roof, meanwhile, zipped tight with neoprene (a substitute for putty), is solar-reflecting, evidence that Rogers was thinking ahead of his time. The residence, which represented British architecture in the 1967 Paris Biennale, is noted for its adaptability, with moveable partitions on a neoprene jointing system facilitating reconfiguration of the space to create private areas or open it up for guests. Inspired by the USA’s West Coast, the sunny facade bespeaks a love of color that permeates the interior, with surfaces in lurid Crayola hues such as apple green and sunflower yellow. The donation of the landmark residence is being handled by Rogers’ charity, the Richard Rogers Charitable Settlement.