Posts tagged with "Spiegel Aihara Workshop":

Placeholder Alt Text

2018 Best of Design Awards winners for Representation — Analog

2018 Best of Design Awards winner for Representation – Analog: Public Sediment for Alameda Creek Designer: SCAPE Location: California: Fremont, Newark, and Union City Public Sediment for Alameda Creek is a proposal to address the challenge of sediment scarcity along the vulnerable urban periphery of San Francisco Bay. The initiative aims to redesign the Alameda Creek waterbody and to create a functional system that can sustainably transport sediment and provide a habitat for fish. A physical stream table model was developed to represent a leveed channel condition and to facilitate experiments with planted creek structures. Photogrammetry software helped determine the initial results of the study, informing the design of a stable multistage channel for sediment and fish passage. A 3-dimensional site model and renderings were also created as a way to inspire community engagement. Honorable Mention Project name: Adidas P.O.D. Plexus Designer: Standard Honorable Mention Project name: Set the Objective Designer: SAW // Spiegel Aihara Workshop
Placeholder Alt Text

Corrugated steel flows like fabric in Casper's prototyping labs

A few years ago, it would have been impossible to predict that Casper, a startup with a single product, would launch an entire industry of mattresses ordered sight unseen online and become a global sleep powerhouse. It was inevitable that the company would outgrow the house where it was brainstorming the next breakthrough. That its new prototyping space, Casper Labs, is now based in a former industrial laundry service in San Francisco’s Mission District is an apt metaphor for the city’s tech-driven transformation. The company tapped hometown design firm Spiegel Aihara Workshop (SAW), led by principals Dan Spiegel and Megumi Aihara, to convert the warehouse space into its R&D headquarters. SAW’s design for the 11,500-square-foot, two-story office attests to the demands of an industrial workspace where mattresses and heavy prototypes are tested and hauled around. But it is also filled with nods to the company’s association with pillowy softness. The architects achieved this with an unlikely material—corrugated steel in a range of perforated profiles that are meticulously layered to read like fabric. “With a rough industrial material, it was about finding ways to give it a textile nature,” explained principal Dan Spiegel. “Once we had that in play, we could experiment with transparency.” On the ground floor, the white, powder-coated steel unravels at different heights, wrapping the metal shop, a testing lab, and a wood shop with rounded corners that reference the company’s iconic mattress. The opaque surface fades to a translucent screen as it rises above eye level. In other areas, the steel walls mask storage and service areas through a one-way transparency, admitting natural light without allowing views in. This play between opacity and transparency is further demonstrated in the entry area, where the Casper logo glows behind a corrugated surface. All it takes is the flick of a light switch for the letters, along with all the other signage in the space, to disappear. “We like the mystery that set up,” said Spiegel. “Even though there’s a lot of what ended up being opaque surfaces, you could begin to imagine that all of them had something going on just behind that skin.” With much of the program left open-ended for collaboration, the main work areas feature doorless openings lined in oiled steel plate that echo the steel columns that came with the space. The custom entryway desk continues the motif of rounded corners and transparency but incorporates a warm wood framing that takes its cue from the wood joists in the ceiling, with the whole piece sliding easily out of the way to access storage beyond it. Another design touch that highlights the tension between heavy and light, the industrial and the domestic, hovers above the common area for all-hands meetings. There, SAW’s custom lighting fixture floats like a geometric cloud composed of 117 Casper pillowcases folded and twisted onto a welded, tubed steel frame. It is details like these that elevate the lab beyond a typical industrial facility and gesture at the space’s raison d’être: a good night’s sleep.