Posts tagged with "Schmidt Hammer Lassen Architects":

Placeholder Alt Text

Schmidt Hammer Lassen designs a Danish residential complex with green facades inspired by a local ivy-covered school

Last week, Scandinavian firm Schmidt Hammer Lassen Architects announced another win. The firm will design a new residential development, Valdemars Have, in the heart of Aarhus, the second largest city in Denmark. "Resting on a sloping terrain in a tranquil location within walking distance of Aarhus’ major cultural attractions, Valdemars Have will become a prime location for those seeking an oasis of calm within the bustling city," says the firm. The development will contain 106 apartments, ranging from 2-bedroom apartments to large penthouses with private roof terraces. According to Schmidt Hammer Lassen, the buildings modernly interpret traditional, red brick townhouses, by playfully arranging the masonry and balconies. The brick, will vary from light red to nearly black, in order to blend with the older context. The planted exterior facade was influenced by the neighboring Brobjerg school, covered in ivy. Schmidt Hammer Lassen said, "The green facade gives the project a unique look and enhances the experience of a building 'planted' within a garden, where the landscape and the green elements give character and identity to the building." The development is broken down into two east-west buildings, six levels each. Along the neighboring street, Valdemarsgade, the development lowers to four levels to meet the surrounding condition. According to the firm, the development's organization ensures optimal daylight from all directions, and the north side promenades, which will replace the existing paths, ensure the public will feel welcomed to explore the garden-like development.
Placeholder Alt Text

Schmidt Hammer Lassen Architects Breaks Ground in Shanghai

On May 30, Schmidt Hammer Lassen Architects, the East China Architecture and Design Institute (ECADI), and the Shanghai Expo Construction Development Company announced the start of construction for a new 164,000-square-foot mixed-use development on the 2010 Shanghai Expo site. The project, known as Green Valley, will transform the former industrial dockyard into a commercial district of shops, restaurants, and offices. The design features two main buildings positioned on either side of a central courtyard. Each incorporates hanging gardens in glass-enclosed atria that will be visible from the street. The buildings will offer high standards of finish and sustainability, both in terms of environmental performance as well as low operating costs. The design focuses on openness and convenience so those working in the buildings will have superb views of the hanging gardens and the city. The expo site itself will maintain the ample green space, walking paths, and cultural attractions left after the Expo concluded and the pavilions were demolished. Green Valley is the start of new permanent development on the site. Green Valley is one of four projects by Danish studio Schmidt Hammer Lassen Architects transpiring within Shanghai. Each is a redevelopment of the once industrial area along the waterfront. Schmidt Hammer Lassen Architects won the competition to design the project last year. It is located next to the iconic Chinese pavilion. Completion is expected in 2015.