Posts tagged with "MVRDV":

Placeholder Alt Text

QUICK CLICKS> Denver, Dyker, Dijon, and Mad Ave

Still Life. Fast Company previews Brad Cloepfil/Allied Works Architecture's design for a new 28,000 square foot Clyfford Still Museum in Denver, which will hold 2,400 works from the artist's estate. Suzanne LaBarre writes that Still's will stipulated "that his estate be given, in its entirety, to an American city willing to establish a permanent museum dedicated solely to his artwork." Melting Pot. Bloomberg reports that, based on latest Census numbers, New York is back to being the most diverse city in the U.S., beating out L.A. The Italian-American Brooklyn neighborhood of Dyker Heights takes the prize for the biggest shift, with a 31% increase in Asian residents since the last Census. Scan this! In case you missed it, this week MVRDV released renderings for a mustard factory turned call center in Dijon, France, with an intriguing facade composed of QR tags, via Bustler. New Mad Men. Tommy Hilfiger and his real estate partners buy the old Met Life clock tower on Madison Avenue with plans to convert it into a hotel, writes The Wall Street Journal. Meanwhile, in the Meatpacking neighborhood, Hilfiger's weird preppy pop-up cottage stays up through Sunday.    
Placeholder Alt Text

Unveiled>Amanora Apartment City by MVRDV

Like its neighbor to the northeast, India is urbanizing at break-neck speed. Much of the resulting development takes the shape of monotonous towers and slabs designed to house the maximum number people as quickly as possible. The innovative Dutch firm MVRDV’s project Amanora Apartment City punches through, twists, and slices off pieces of a monolithic superstructure, to create a new park-side landmark within a largely undifferentiated urban field. The first of three buildings will contain 1,068 naturally-ventilated apartments ranging from studios to villa-sized units, to capture a variety of family sizes and income levels, as well as retail and community facilities. Many units will have garden balconies overlooking a park and city beyond. While the massive, mountain-like building is built of concrete, it will be richly detailed with a variety of materials, including ornamented sunshades, wood cladding on the balconies, and stone facing on passageways through the building. Taken together, the three-building complex will eventually include over 3,000 units, and their multi-peaked, zigzagging forms will create a new urban identity for the rapidly expanding city.
Placeholder Alt Text

Pictorial: Le Monolithe by MVRDV

MVRDV just completed "Le Monolithe," a mixed-use project in Lyon, France featuring social housing, apartments, disabled residences, offices, and retail organized along a central exterior axis of courtyards. The 350,000 square foot structure overlooks the confluence of the Rhône and Saône rivers and represents a collaboration of several architects and landscape architects. The MVRDV-designed portion of Le Monolithe includes aluminum sun screens, drawing on Lyon's vernacular architecture. Each shutter carries a letter, and when closed, the building facade reveals the first article of the European Constitution:
The Union is founded on the values of respect for human dignity, liberty, democracy, equality, the rule of law and respect for human rights, including the rights of persons belonging to minorities. These values are common to the Member States in a society in which pluralism, non-discrimination, tolerance, justice, solidarity and equality between women and men prevail.
Le Monolithe was designed with sustainability in mind. The complex features environmentally sensitive rainwater management practices and uses renewable energy for 80% of the total energy consumed, including the use of photovoltaics. MVRDV designed the project master plan and the front portion of the building, but subsequent layers were each designed by different architects, lending a variegated feel to the overall design commonly achieved through the organic addition of architecture over time. Participating designers include Pierre Gautier, Manuelle Gautrand, ECDM and Erik van Egeraat. Landscape architects West 8 designed the public plaza.