Posts tagged with "LDA.iMdA architetti associati":

Placeholder Alt Text

This mental health facility creates calm with a perforated green facade

facadeplus_logo1
Brought to you with support from
San Miniato is a small Italian hill town just outside Florence. In medieval times, the town connected northern Europe and Rome, and today its hilltop landscape is dotted with luxury tourist lodgings scattered between landmarked palaces, seminaries, and homes. Arising from this historical context is the town's newest building, Casa Verde, a mental health facility for young women.
 
  • Facade Manufacturer Saverio srl and Carmine Pagano srl (perforated metal panels)
  • Architects LDA.iMdA architetti associati
  • Facade Installer Carmine Pagano srl (general contractor)
  • Facade Consultants STUDIO TECNO srl (structural engineer)
  • Location San Miniato, Pisa, Italy
  • Date of Completion 2017
  • System steel frame w/ cement board and perforated metal sheet cladding
  • Products Knauf AQUAPANEL® Exterior Wall
The project is inspired by historical and social values of “home” paired with the spirit of the forested surroundings. A loose arrangement of dormitories are arranged around a central courtyard and clad with a perforated green metal skin that is held off of ground level to offer transparency to the surrounding landscape, which is peppered with centuries-old cypress trees. Casa Verde prioritizes social sustainability as well as sustainable land use. Hillside maintenance efforts were supported by reusing existing foundations from vicoli carbonai, or charcoal alleys, which were developed in the Middle Ages as an extension of San Miniato’s defensive system. Lightweight paneling on the facade helped minimize dead loads on the foundation to maintain the slope stability. Art by and about the patients has shaped the facility. Drawings from younger patients were edited, scaled, and applied to the ground floor glazing system, while Italian artist Mercurio-S17S71 created Shamans, a contemporary work that features portraits of Casa Verde’s patients. The extension to the existing orphanage was sensitively planned to protect the formal massing of the original plan, while additions to the complex are articulated through more contemporary expressions of shape and material. Openings on the main elevation connect users of the existing structure to the addition. The facade coloration results from a study of leaf shades in different seasons. Like a full tree canopy, the facade’s perforated screens are perceived as porous from up close, but massive and opaque from afar. Openings in the metal panels filter daylight while ventilating the thermal envelope beyond the screen. Beyond the facade, the architect explained that the interior spaces were purposefully designed in a minimal scheme to “recreate the feeling of being in a carded wool space (in view of neuropsychiatric disorders).” A base light gray color is paired with a color scheme of greens, blues, and oranges that covers furniture and architectural detailing to delineate the facility’s services.  
Placeholder Alt Text

Expanded screen filters light in Florentine company’s headquarters

facadeplus_logo1
Brought to you with support from ->
The newly completed VoipVoice headquarters, located in the Empoli region of the Florentine countryside in Italy, is part of a research program aimed at reactivating industrial areas which witnessed a decrease in construction due to the building industry crisis. The project, designed by Pisa-based LDM.iMdA architetti associati, breaks the boundary between private and public spaces through opening the front of the building to develop a new connection with the city.
 
  • Facade Manufacturer Pagano Carmine srl, Saverio srl
  • Architects LDA.iMdA architetti associati
  • Facade Installer Pagano Carmine srl, Saverio srl
  • Facade Consultants LDA.iMdA architetti associati
  • Location Montelupo Fiorentino, Italy
  • Date of Completion 2018
  • System expanded metal screen
  • Products MARIANItech 200x64x20mm rhomboidal expanded aluminum mesh with gray powder-coat finish
The facade consists of a glass curtain wall on the ground floor and, on the upper floor, an expanded metal screen mounted to the concrete structure. This stratification is meant to open up the first level as a public space and transition to privacy in the second level office spaces while still providing light permeation. The metal screen is an aluminum expanded metal rhomboidal mesh where the size of each rhomboid is 200 by 64 by 20 millimeters (7.87 by 2.51 by 0.78 inches). The metal is given a gray powder-coat finish to reflect the sun off of the building and to protect it from weathering. The rhomboid apertures are fabricated at an angle to create a brise-soleil, blocking sunlight during the hottest days of the year and allowing the sun to penetrate the facade during the winter. The intent was to create the perception of a solid building within its urban context without ever sacrificing access to daylight and surrounding views. The screen continues over all windows in the facade above the first floor. On the interior, it makes itself present through the patterns it creates in the glass partitions’ reflections and the shadows projected onto the walls, floors and ceilings. The material is visually drawn through the building envelope toward the interior and extends the implied connection between the inside and the outside. The same aluminum screen, powder-coated with a darker color, is used on an adjacent fence, creating a visual layering effect which emphasizes the material and its inherent pattern. VoipVoice Headquarters (Courtesy Medulla Studio) LDA.iMdA said in a statement that the purpose of the metal facade is “to create views over the surrounding hills and landscape and, at the same time, curate a perfect link between light, material, and shadows so that it can produce feelings of wonder in people who use the workspace.”