Posts tagged with "Alloy":

Placeholder Alt Text

2016 Best of Design Award for Residential > Multi-Unit: 400 Grove by Fougeron Architecture

The Architect’s Newspaper (AN)’s inaugural 2013 Best of Design Awards featured six categories. Since then, it’s grown to 26 exciting categoriesAs in years past, jury members (Erik Verboon, Claire Weisz, Karen Stonely, Christopher Leong, Adrianne Weremchuk, and AN’s Matt Shaw) were picked for their expertise and high regard in the design community. They based their judgments on evidence of innovation, creative use of new technology, sustainability, strength of presentation, and, most importantly, great design. We want to thank everyone for their continued support and eagerness to submit their work to the Best of Design Awards. We are already looking forward to growing next year’s coverage for you. 2016 Best of Design Award for Residential > Multi-Unit: 400 Grove Architect: Fougeron Architecture Location: San Francisco, CA

Located in the heart of the Hayes Valley neighborhood, 400 Grove is part of a bold initiative to reconnect Hayes Valley with surrounding neighborhoods following the removal of the Central Freeway. The building’s design references the central mews typology, which set row houses around an internal alley that provided car access as well as a social place for neighbors. To strengthen the community focus of the open space, this contemporary take reframes the alley as a landscaped common area accessible only to bicycles and pedestrians. Its faceted facade echoes the classic San Francisco bay windows that are prevalent in the area.

Developers DDG and DM Development

Landscape Architect Marta Fry Landscape Associates Structural Engineer Dolmen Structural Engineers Lighting Klus Design Wall Panels 3form

Honorable Mention, Residential > Multi-Unit: One John Street

Architects: Alloy Design Group Location: Brooklyn, NY

Located within Brooklyn Bridge Park, One John Street’s simple mass and masonry exterior is consistent with DUMBO’s many warehouses, yet a subtle window gradient, handmade Peterson bricks, and custom black concrete panels give it a distinctly contemporary feel.

Honorable Mention, Residential > Multi-Unit: 35XV

Architects: FXFOWLE Location: New York, NY

Employing dramatic cantilevers and an expressive, textured facade, 35XV contains both a high school and residential units in an angled glass tower that provides light and airy interior living spaces.

Placeholder Alt Text

SITU Studio crafts unique, textural concrete panels for One John Street in Brooklyn Bridge Park

From the glass-encased lobby of One John Street, residents will be able to take in some incredible views: The 12-story, 42-unit condominium is located on the eastern end of Brooklyn Bridge Park, and the Manhattan Bridge soars over the East River just a stone’s throw away. In fact, Alloy, the building’s architects and co-developers with Monadnock Development, scaled up the windows and the floors to combat the increased noise pollution and solar exposure. But Alloy wanted more than just a glass box on the East River, so it tapped Brooklyn-based SITU Studio. “They came to us to create these sculptural panels that wrap around the structural core of the building,” said SITU Studio partner Wes Rozen.

SITU Studio, the firm behind the new Brooklyn Museum entrance, the NYSCI Design Lab, and the Heartwalk in Times Square, has a heavy emphasis on fabrication and material experimentation in their practice. For this project, the creative process began with a building being torn down: The Tod Williams and Billie Tsien–designed American Folk Art Museum. “We [SITU and Alloy] both were sad to see [the museum] go,” said Rozen. “So that was an inspiration for what we were trying to achieve, just in terms of the texture in the concrete. From there, we began by looking at various things we could cast to get texture: different types of plastics, fabrics, things that we could put underneath or on top of the fabric, to create different patterns and textures. We wanted something organic.”

SITU Studio undertook several months of experimentation in a rented space in the Brooklyn Navy Yard (its other fabrication spaces were at capacity). Early on, the firm challenged itself to create panels where the artists’ hands weren’t too visible: “We wanted a texture that seemed like it could’ve been just found in nature,” said Rosen. “We wanted to author the process, but the materials themselves would be given the freedom to do what they wanted.” Eric Weil of Oso Industries, a Brooklyn-based studio whose specialties include concrete installations, consulted and assisted during the fabrication process.

The team found their wabi sabi sweet spot with a mixture of salt and beeswax. For each panel, SITU Studio stretched acetate over a sheet of crumpled paper on a table; this surface created a gently irregular topography to cast against. After encasing the acetate on four sides with a one-inch-deep casting formwork, they poured pools of melted beeswax on the acetate, along with pellets of beeswax and salt granules to achieve a fine texture. SITU Studio then poured on concrete (colored with black pigment) that was further reinforced by mixed in loose fiberglass, and a carbon-fiber mesh overlay.

Once dried for three days, the panels were heated inside a custom-made oven that could angle upward. “The reason why the oven lifts is so that, as the wax is heated and melts out of the panels, it stains these vertical lines, little drip lines, into the concrete, which is something we were excited about as a subtle feature,” said Rozen. After that, the wax and salt could be easily dissolved or washed out.

The end result looks like it’s been pulled from a blast furnace or a foundry wall: “In the right light, the panels look almost metallic where the concrete has cured against the acetate,” Rosen said. Other parts of the surface are cratered and pockmarked like a lunar surface. In total, 63 panels from 17 to 11.5 feet tall (all two feet wide) stand in the lobby facing John Street and within the stairs around the core. They will also be visible from the street when the building opens this summer.

RESOURCES Concrete Services OSO Industries

General Contracting and Construction Management Monadnock Construction

Structural Engineers De Nardis Engineering, LLC

Placeholder Alt Text

Dreaming of Development at Brooklyn Bridge Park

Last week, as New York was blindly transfixed on its impending Thanksgiving feast, the Brooklyn Bridge Park (BBP) released renderings of a proposed mixed-use development that has been floated to help fund the waterfront park. Seven proposals stacked, folded, and otherwise covered in plants a program calling for several hundred hotel rooms and residences on two park-side sites on Furman Street. The developer/architect breakdown was full of the regular big names and heavy hitters: Brooklyn's Two Trees selected WASA/Studio AToll Brothers worked with Rogers Marvel; SDS worked with Leeser; Extell went with Beyer Blinder Belle; Dermot with FX Fowle; RAL with CDA; and Starwood teamed with Alloy Development, Bernheimer Architects, and n Architects. Building any new buildings along the park has been a contentious issue, but the tax revenue the new development would generate would go a long way toward BBP's financial sustainability. While architects whipped up some flashy renderings, one aspect seems certain to rouse fans of Brooklyn Heights' elevated promenade. In several of the renderings, views of the Brooklyn Bridge appear slightly interrupted despite guidelines that limit the height of new construction. BBP spokesperson Ellen Ryan told AN that all of the proposals adhere to the Special Scenic View Corridor regulations set forth by City Planning, which are actually lower in height  than the old cold storage warehouses that once stood on the site until the 1950s. The building height limits range from 55 feet on the south parcel and 100 feet on the north. That's not the only thing driving neighborhood angst. The Brooklyn Eagle pointed out that the public only has about four weeks to review and comment on the proposals—until December 22—and at the height of the holiday season rush no less. There's a lot to like about the proposals as well. WASA/Studio A clad their curvilinear buildings with giant green walls with windows poking through while Rogers Marvel and others planted every available rooftop space with green roofing. FXFOWLE's stacked metal-mesh-covered volumes connect to the planned Squibb Park pedestrian bridge, providing direct access to its rooftops in what looks to be a gesture to the High Line. Leeser Architects' futuristic proposal called for a massive atrium filled with a gym and a floating pool, while Starwood's team of Bernheimer and n Architects lifted their proposal to provide views of the park along the sidewalk. Take a look at all of the proposals below and share your thoughts in the comments. All images courtesy respective firms / Brooklyn Bridge Park.