Posts tagged with "Schmidt Hammer Lassen Architects":

Placeholder Alt Text

This New Zealand library beams with luminous aluminum and indigenous motifs

facadeplus_logo1
Brought to you with support from

The 2011 Christchurch earthquake devastated much of New Zealand's capital city, knocking down or severely compromising civic buildings across the metropolitan area. Located within the cordoned off Central City Red Zone, the Christchurch Central Library was closed to the public for three years prior to its ultimate demolition in 2014. Completed in October 2018, the new Central Library, titled Turanga after the Māori word for base or foundation, designed by Schmidt Hammer Lassen Architects features a luminous perforated aluminum veil that cloaks a seismically engineered unitized curtain wall assembly.

The 102,000-square-foot library rests atop a rectangular stone-clad podium detailed with expansive representations of Māori artwork. Rising to a height of five stories, the facade fissures to orient itself toward local geographic landmarks, including the mountain ranges of Maungatere, Ka Tiritiri o te Moana, and Horomaka.

 
  • Facade Manufacturer & Installer Alutec (curtain wall), Metal Concept (veil), Southbase Construction
  • Architects Schmidt Hammer Lassen Architects, Architectus
  • Facade Consultants Mott Macdonald, Lewis Bradford Consulting Engineers
  • Location Christ Church, New Zealand
  • Date of Completion October 2018
  • System Unitized glass curtain wall with clip-on cassette metal veil
  • Products Metal Concepts perforated aluminum sheets, Alutec unitized thermally broken aluminum curtain wall

The principal facade element, a wedge-shaped aluminum perforated panel system, was designed as an oversized evocation of the native evergreen species used for traditional Māori textiles. Each panel is approximately a standard height of just under five feet, with widths varying between two, four, and six feet. Similar to the flexibility considerations of the concrete structural system, the design team placed an open joint between each story of perforated panels to allow for differential movement during a seismic event.

For the golden veil that courses across the facade, Schmidt Hammer Lassen Architects coordinated with local fabricator of architectural metalwork, Metal Concepts. The aluminum sheets were pre-anodized to ensure color consistency and were subsequently cut, perforated, and folded into their respective shapes. To connect the panels to the curtainwall assembly, each is outfitted with a slotted hole at the rear of the frame which is fastened to a series of hooks extending from the story-height mullions of the unitized curtain wall. 

The perforations of the aluminum panels follow an approximately 2.5-square-inch triangular grid, with an indentation located on the corners of each triangle. Measuring just under an inch in diameter, the perforations play two roles; accentuating the depth and texture of the facade–the luminosity of the aluminum panels intensifies at sunset–and filtering light through the glass curtain wall.

For the design team, which worked in collaboration with Lewis Bradford Consulting Engineers, one of the crucial considerations for the facade and structural systems was durability during a future seismic event. According to the architects, this seismic force-resisting system is composed of a series of flexible concrete walls that shift during earthquake accelerations. With a system of “high tensile, pre-tensioned steel cables that clamp the wall to the foundations with approximately 1,000 tons of force per wall,” the building is capable of returning to its original position following a sizable earthquake.

Placeholder Alt Text

Schmidt Hammer Lassen designs a Danish residential complex with green facades inspired by a local ivy-covered school

Last week, Scandinavian firm Schmidt Hammer Lassen Architects announced another win. The firm will design a new residential development, Valdemars Have, in the heart of Aarhus, the second largest city in Denmark. "Resting on a sloping terrain in a tranquil location within walking distance of Aarhus’ major cultural attractions, Valdemars Have will become a prime location for those seeking an oasis of calm within the bustling city," says the firm. The development will contain 106 apartments, ranging from 2-bedroom apartments to large penthouses with private roof terraces. According to Schmidt Hammer Lassen, the buildings modernly interpret traditional, red brick townhouses, by playfully arranging the masonry and balconies. The brick, will vary from light red to nearly black, in order to blend with the older context. The planted exterior facade was influenced by the neighboring Brobjerg school, covered in ivy. Schmidt Hammer Lassen said, "The green facade gives the project a unique look and enhances the experience of a building 'planted' within a garden, where the landscape and the green elements give character and identity to the building." The development is broken down into two east-west buildings, six levels each. Along the neighboring street, Valdemarsgade, the development lowers to four levels to meet the surrounding condition. According to the firm, the development's organization ensures optimal daylight from all directions, and the north side promenades, which will replace the existing paths, ensure the public will feel welcomed to explore the garden-like development.
Placeholder Alt Text

Schmidt Hammer Lassen Architects Breaks Ground in Shanghai

On May 30, Schmidt Hammer Lassen Architects, the East China Architecture and Design Institute (ECADI), and the Shanghai Expo Construction Development Company announced the start of construction for a new 164,000-square-foot mixed-use development on the 2010 Shanghai Expo site. The project, known as Green Valley, will transform the former industrial dockyard into a commercial district of shops, restaurants, and offices. The design features two main buildings positioned on either side of a central courtyard. Each incorporates hanging gardens in glass-enclosed atria that will be visible from the street. The buildings will offer high standards of finish and sustainability, both in terms of environmental performance as well as low operating costs. The design focuses on openness and convenience so those working in the buildings will have superb views of the hanging gardens and the city. The expo site itself will maintain the ample green space, walking paths, and cultural attractions left after the Expo concluded and the pavilions were demolished. Green Valley is the start of new permanent development on the site. Green Valley is one of four projects by Danish studio Schmidt Hammer Lassen Architects transpiring within Shanghai. Each is a redevelopment of the once industrial area along the waterfront. Schmidt Hammer Lassen Architects won the competition to design the project last year. It is located next to the iconic Chinese pavilion. Completion is expected in 2015.