Seoul’s Hole: UTAA Collaborates with Students on Wooden Rest Space

Design International
otaa_archpaper_01

(Courtesy UTAA)

Korean architecture firm UTAA collaborated with three architecture students at the University of Seoul (Lee Sang-myeong, Ha Ki-seong, Baek Jong-ho) to spruce up a campus parking lot.  The Rest Hole is created by wooden ribs installed into a largely vacant and underutilized space that lay at the base of a University dorm.

otaa_archpaper2

(Courtesy UTAA)

The architects were saddled with task of transforming the dark and inefficient area into a warmer and inviting space conducive to relaxation and gatherings. Unsightly columns have been hidden behind a series of curvaceous wooden panels that fill out the vacancy beneath the dorm to form a rounded hall.

As the enclosure extends into the parking lot, it constricts, a progression that creates the illusion that the space has been excavated. The hole is large enough to accommodate extra tables and seating in addition to those platforms naturally created by the curvature of the ribs. The organic forms and tones of the wooden womb stand in stark contrast to the drab rectilinearity of the surrounding buildings.

otaa_archpaper3

(Courtesy UTAA)

Related Stories