Pictorial> Steven Holl′s New Oceanic Museum in Biarritz

International Newsletter

(Photo: Iwan Baan)

Steven Holl’s new Cité de l’Océan et du Surf in Biarritz, France is at once rugged and ethereal. Designed in collaboration with the Brazilian artist Solange Fabiao, the building includes an accessible concave plaza roof covered in cobblestones, pierced by two milky “glass boulders,” or pavilions housing a restaurant and a “surfer’s kiosk.” The boulders offer views out to the ocean, while the plaza directs the eye to the sky above. The museum “explores both surf and sea and their role upon leisure, science, and ecology,” according to a statement from the firm.

The landscape beyond is scooped out to reflect the building’s concave form and create a new gathering place for the city. The museum opens to the public on June 25.

(photo: Iwan Baan)

(courtesy Steven Holl Architects)

(photo: Iwan Baan)

(photo: Iwan Baan)

(courtesy Steven Holl Architects)

Related Stories