Posts tagged with "wooden lattice":

Placeholder Alt Text

An Estonian office block receives a splash of color with an aluminum mesh facade

facadeplus_logo1
Brought to you with support from
Estonia-based architectural practice molumba has enlivened a suburban office block with a unique concrete and aluminum screen assembly. The project was commissioned by AS Elering—the nation’s largest transmission systems operator for electricity and natural gas—as a dramatic, three-fold expansion of the preexisting structure in Mustamäe, a southwestern neighborhood in the nation’s capital of Tallinn.
  • Facade Manufacturer Metal-Disain Oü (metal sheets), Talot AS (concrete panels), JU-Metall Oü
  • Architects molumba, Eeoo Stuudio Oü (interior)
  • Facade Installer Oma Ehitaja
  • Facade Consultants Novarc
  • Location Tallinn, Estonia
  • Date of Completion 2018
  • System Steel frame with prefabricated concrete panels and metal sheets
  • Products Metal-Disain Oü PW keevisrest
Over 140 turquoise mesh piers ring and visually buttress each elevation, a play on historical castellation and Gothic design found throughout Tallinn’s Old Town. The piers are built of full-length aluminum strips measuring 12 to 41 feet, which are in turn welded to a series of connecting bars. Each pier possesses its own steel support structure consisting of two internal, vertical columns fastened to the welded connecting bars. The design of the complex references the spindly and bundled power line, a ubiquitous feature across urban landscapes. AS Elering operates a multi-acre electrical substation next door. According to design lead Karli Luik, molumba envisioned the project as “the brain of the electricity and gas transmission network, monitoring and administrating their vitally important circulation.” As a vitally important aspect of Estonia’s energy infrastructure, the entire 40,000 square-foot complex is ringed by a perimeter wall fashioned of the same turquoise aluminum screen. For molumba, the bigger question was how to give the mesh triangles a truly functional quality outside of their aesthetic elements. The two planes of the piers form an acute isosceles triangle: the two congruent sides measure just under four feet while the base is approximately three feet. This shorter edge is placed atop the building’s 20 by 10 foot black precast concrete panels and wedged between window openings. With a 41-degree circumcenter angle, the piers function as effective passive sun shades for office functions within. Additionally, the mesh frame serves as an industrially-produced lattice screen for future vegetative growth to coil up the facade. The interior, designed by Stuudio Oü, features a design that similarly echoes the building's utilitarian function. Spiraling stairwells, built of concrete and steel, vertically course through the east and west elevations of the headquarters, while exposed pipes, cables, and pendant lamps made of recycled insulators line the ceiling and walls. A central vegetated courtyard and a two-story, wood-paneled stairwell, with steps of varying size, are the office block's principal communal areas. At the core of it all lies the "Brain," where the nation's energy transmission network is surveilled through a hippodrome of monitors.
Placeholder Alt Text

This Mexico City apartment building by Arqmov responds to city life with its facade design

Colonia Condesa, a Mexican neighborhood renown for its social scene, commercial activities, and nightlife, has received a new apartment building, Just BE, by Mexico-based design firm, Arquitectura en Movimiento (Arqmov). The apartment building resides on the same street as the Cultural Fund (Fondo de Cultura) and the Bella Época theater, both icons of Colonia Condesa. Arqmov focused on the neighborhood's social life and urban activities to produce open residences and public space. JustBE is on the corner of Benjamin Hill Avenue, a larger circulation street for cars, bicycles, and pedestrians, and Calle Reynosa, a narrow street with only residential access. Arqmov applied this contrast to the two street-facing facades. On Benjamin Hill Avenue, the facade uses a wooden lattice to appear partly transparent, and on Calle Reynosa, the apartments have long balconies and full-height glass curtain walls. According to Arqmov, JustBE was inspired by "huacal," a wooden box popularly used in the area's street life. "This element suggests enclosure and isolation and, at the same time, the openness and movement characteristic of a market on wheels," explained the firm. Arqmov was required to meet a minimum open area, which they responded to with two voids in the structure: first, an open staircase and, second, balconies facing the Cultural Fund. The two voids also ensure each apartment receives ventilation and natural light from all directions, Arqmov claims. At night, each corner's red tiled wall lights up to invite the public to sit on wooden cubes. Arqmov said in terms of the public space, "It is interesting to watch passers-by, whether on foot, by car or bike, interact with this space and with the active context surrounding it."