Posts tagged with "Transsolar":

Placeholder Alt Text

The Global Hub’s undulating facade turns toward Lake Michigan for inspiration

facadeplus_logo1
Brought to you with support from
The newest major addition to Northwestern University in Chicagoland, the 415,000 square-foot Kellogg School of Management’s Global Hub, establishes a formidable cornerstone for the campus’s border with Lake Michigan. KPMB Architects, a Toronto-based firm with a significant background in sustainable institutional design, addressed the region’s weather extremes with a well-executed layout and an undulating triple-glazed glass curtain wall.
  • Facade Manufacturer Guardian Glass, Interpane Glass, Coil (aluminum mullions), Bison (wood decking)
  • Architects KPMB Architects
  • Facade Installer Ventana Design-Build Systems, Power Construction
  • Facade Consultants Thornton Tomasetti
  • Location Evanston, Illinois
  • Date of Completion 2017
  • System A concrete system with glass curtain wall panels
  • Products Guardian Glass SNR-43, Interpane Glass 46/31
According to Senior Associate Kevin Thomas, the first inspiration for the building’s six-story curvilinear form is the rolling movement stemming from the adjacent Lake Michigan. The nearby shoreline stabilization system, composed of boulders and precast concrete, has been consistently smoothed over by wave patterns. For KPMB, “the use of glass helps break down the mass of the large structure while maximizing visual connections to the adjacent lake and Chicago skyline." The 160,000 square-foot curtain wall is designed with horizontal and vertical anodized aluminum mullions, and a reflective glass coating. While sections of the facade are curved, the design team worked closely with the manufacturer to incorporate narrow curtain wall modules and vertical glass fins at every frame to blur hard edges. Each triple-glazed glass panel is tied to the structural frame with modified steel angles painted to match the curtain wall and aluminum anchor hooks. The result is a sweeping surface that simultaneously reflects other wings of the building and the ever-changing environmental conditions. Although glass panels of various sizes are the primary material element, KPMB Architects added certain details to diversify the dominating blue-green color palette. The elevations are unified by reddish-brown Brazilian walnut soffits that crest and wrap around the building. Brazilian walnut, a hardwood, was chosen for its durability and minimal maintenance. The Global Hub’s layout consists of four wings, perceived by the design team as independent buildings, rotating around a centrally placed atrium. Swooping white balconies, interconnected by pale-yellow wood bridges and an expansive two-story stairwell, are the main conduits of interior circulation. The glass curtain wall and a band of rooftop clerestories, clad with high-performance translucent glazing, flood the interior with natural light without significantly producing thermal heat. The project, part of KPMB Architects' long-running collaboration with Transsolar KlimaEngineering, was designed with a number of features to boost environmental performance. These measures include a geothermal energy system embedded beneath an adjacent football field, a ventilation system that circulates fresh air, and an automated shading system. In 2018, the Global Hub received LEED platinum certification.
 
Placeholder Alt Text

Steven Holl-led team wins University College Dublin expansion

The Steven Holl Architects (SHA)-led team has won the University College of Dublin's (UCD) Future Campus – University College Dublin International Design Competition. Holl’s winning scheme will see the creation of a “green spine” across the sixty-acre campus, and construction of a crystalline Centre for Creative Design. Steven Holl Architects was joined by Dublin-based Kavanagh Tuite Architects, Brightspot Strategy, structural engineers ARUP, landscape architects HarrisonStevens, and climate engineers Transsolar. Nearly 100 teams from 28 different countries entered the competition, and a star-studded shortlist featuring Diller Scofidio + RenfroJohn Ronan ArchitectsO’Donnell + Toumey, Steven Holl Architects, Studio Libeskind, and UN Studio was revealed in April. The SHA-designed Centre will reportedly reflect the “60-million-year-old natural geometry” of the Giant’s Causeway in Northern Ireland, filtered through the “stream of consciousness”-style prose found in UCD alumnus James Joyce’s Ulysses, according to Steven Holl. The resultant building is a geometric take on SHA’s more typical institutional work, with windows and balconies carved into prismatic shapes, including a gem-like auditorium faceted like a dodecagon. A plaza and reflecting pool will meet the building at its base. Inside, the center has been optimized for collecting natural light as the jutting crystal shapes—rotated 23 degrees in reference to the tilt of the Earth—will act as enormous solar tubes. The new building will contain classrooms and maker spaces bounded by glass walls, so visitors can peer into the academic areas without disrupting the work going on inside. The Centre will act as a gateway to the seven new quadrangular green spaces the team has designed, which will be interlinked through the new pedestrian “spine” that will run parallel to the campus’s existing circulation route. The SHA team has included a series of solar power-generating weather canopies along the route, as well as cafes and social gathering spaces. UCD was founded in 1854 and is the largest college in Ireland with over 30,000 students. The current 330-acre campus was designed in 1963 by Polish architect Andrej Wejchert and contains a large number of brutalist buildings. The Centre’s budget will be approximately $60 million, and no completion date has been given as of yet.
Placeholder Alt Text

Oberlin breaks ground on LEED Platinum hotel complex by Solomon Cordwell Buenz

Work is currently underway on a new mixed-use development at Ohio's Oberlin College that, once complete later this year, will include one of only a handful of hotels pursuing LEED Platinum certification in the United States. The hotel operator is Olympia Companies, based in Portland, Maine. In addition to 70 guest rooms, the building features a restaurant focused on local food, 10,000 square feet of retail, a conference center, and a basement jazz club. Rounding out the facility's 105,000 square feet will be offices for the college's admissions and development staff. The Peter B. Lewis Gateway Center, developed by Cleveland's Smart Hotels, was planned to be “the cornerstone of Oberlin's Green Arts District,” at the intersection of North Main Street and East College Street. Chicago architects Solomon Cordwell Buenz designed the project, which will draw on Oberlin's existing 13-acre solar photovoltaic farm adjacent to campus. Smart Hotels' Christopher Noble said the design team worked with the New York office of Germany's Transsolar on the development of that solar farm, and the new building will not throw Oberlin off its target of purchasing 100 percent renewable energy for electricity by the end of 2015. Mechanical engineers KJWW helped finesse the building's fully radiant heating and cooling, which employs no forced-air ventilation—although some back-of-house areas will still use some water-source heat pumps, Noble said. “We're relying on nonconventional HVAC systems,” said Noble, who added that heating and cooling needs will be fulfilled fully from geothermal wells on site. The building is expected to be certified LEED Platinum after opening early next year. While the design team hasn't assessed the payback period for the building's sustainable features, Noble said Oberlin made energy efficiency a project priority. “It wasn't a cost issue,” he said. “It was a design issue—we were going to make a statement and do this.” Of the $35 million total project cost, $12 million came from outside donors, including $5 million from the building's namesake, the late philanthropist and chairman of Progressive Insurance Company, Peter B. Lewis.
Placeholder Alt Text

Steven Holl designs an addition to Mumbai’s City Museum inspired by Indian well architecture

Steven Holl Architects have been selected to design a new addition to Mumbai’s City Museum, besting finalists including OMA, Zaha Hadid Architects, Amanda Levete, wHY, and Pei Cobb Freed, among others. The 125,000 square foot white concrete addition will include 65,000 square feet of galleries, each with carefully calibrated natural light filtering down from overhead. Light is used as a device to draw visitors through the spaces. In addition to providing natural light, cuts in the roof form channels that feed a large monsoon pool adjacent to the museum. Inspired by India’s monumental well architecture, the pool serves a contemporary function: Lined with photovoltaic cells, the pool will generate 60 percent of the museum’s energy. Guy Nordenson & Associates is engineering the project, and Transsolar is serving as sustainability consultants. The international competition was the first ever held for a public building in India. Construction is expected to begin in 2015. steven-holl-museum-mumbai-07 steven-holl-museum-mumbai-06 steven-holl-museum-mumbai-04 steven-holl-museum-mumbai-03 steven-holl-museum-mumbai-02 steven-holl-museum-mumbai-01
Placeholder Alt Text

Behnisch Architekten Greens UB’s School of Law

A high-performance facade weaves a diverse program into a single volume.

The School of Law at the University of Baltimore was founded nearly nine decades ago, but for most of that time its classrooms, offices, library, and clinics were scattered among several downtown buildings. That changed last year, with the opening of the John and Frances Angelos Law Center. Designed by Behnisch Architekten with Ayers Saint Gross, the Angelos Law Center unites a diverse program within a single 12-story structure. Its checkerboard envelope, which won Best Facade in AN’s 2014 Best of Design Awards, weaves the building’s three principal components—a classroom and office wing, the library, and a central atrium—into a single volume. In addition, the facade positions the university on the cutting edge of sustainable design. Its integrated approach to energy efficiency has helped the Angelos Law Center win several green-building prizes, and set it on track to achieve LEED platinum status. Behnisch Architekten took a tripartite approach to the design of the facade. The architects wrapped the portion of the building dedicated to offices and classrooms with an aluminum plate and punched window system. “This is the kind of facade that works very well with the kinds of spaces behind it, because those tend to be a bit more regulated and modular in the way they are allocated,” said partner Matt Noblett. For the library, the uppermost of the building’s two L-shaped volumes, the designers chose a frit glass with a pattern they call a basket weave. “The library, from a program perspective, is kind of a big soup,” said Noblett. There are group study spaces, offices, and, of course, the stacks. “[W]e wanted to find a way in the facade to do [something] more neutral, less specific,” he explained. “The basket weave is less specific in how the articulation of the facade related to the program behind it.” The third segment of the facade, transparent glass enclosing the building’s atrium, draws the two other volumes together.
  • Facade Manufacturer National Enclosure Company
  • Architects Behnisch Architekten, Ayers Saint Gross
  • Facade Installer National Enclosure Company
  • Consultants Transsolar (Climate Engineering), Stutzki Engineering (Facade Consultant)
  • Location Baltimore
  • Date of Completion April 2013
  • System aluminum plate and punched window wall with automated shades and integrated glass rain screen, frit glass curtain wall, fixed brise soleil
  • Products PPG exterior insulating glass, Hunter Douglas Nysan specialty blinds, WindowMaster actuator and control system, Viracon custom frit glass
The architects developed a unique sustainability strategy for each section of the building. For the office block, National Enclosure Company fabricated a unitized curtain system comprising the window surface, exterior blinds, and a glass rain screen. The Hunter Douglas Nysan blinds move up and down according to an automated program that operates the top one-third and bottom two-thirds of the windows separately. “It’s remarkable to look at the specific data, to see how much more of the year you’re able to maintain comfort without excessive amounts of air conditioning when you have an exterior sunshading system,” said Noblett, whose firm worked with Transsolar on the building’s climate engineering. Outside the blinds is a low-iron laminated glass rain screen mounted on aluminum brackets. While the architects initially designed the rain screen to protect the blinds, it also solved an architectural problem. “It had a tendency to reunify all of the facade into one building,” he explained. “The more you perforate, the less you read as one volume. By essentially shrink-wrapping [the offices and classrooms], you start to read it again as a [single] volume.” The library at the Angelos Law Center is faced with frit glass from Viracon. “We did a lot of study with the manufacturer” to determine the gradient pattern, said Noblett. “What we wanted it to read was as purely white as possible. We wanted the ceramic as close to the surface as possible.” The goal was to reduce solar gain to the bare minimum. “If you were designing the building and didn’t care how it looked, you would just build a solid wall,” said Noblett. “The idea to add frit to make the wall essentially solid, [but] from the interior of the library it still feels like it’s open.” Outside the atrium, Behnisch Architekten installed a fixed brise soleil by National Enclosure Company on the south and west sides. The north side they left uncovered. All of the Angelos Law Center’s windows are operable, which, while not unheard of, is still unusual in a non-residential setting. “It’s hard to argue with a building where you can get comfortable by opening windows versus sealing up and running the air,” said Noblett. Noblett describes designing a high-performance facade as “this game you’re constantly playing between how much light comes in and how much solar gain [results].” By that analogy, the Angelos Law Center is a check mark in Behnisch Architekten’s win column.
Placeholder Alt Text

Facades+ Chicago Explores Climate Responsive Design and High-Impact Facades

On October 24th, AN and Enclos present Facades+PERFORMANCE, an architectural symposium in Chicago on the complexity, construction, and design of modern facades. Gathering some of the leading architects, engineers, and innovators within the field, panels and keynotes will address the most pressing issues of facade design today. Among these experts is Pratik Raval of Transsolar who will be leading “Climate Responsive Design,” a discussion of the foundations, challenges, and solutions found within engineering for optimal human comfort and low environmental impact. Raval is a regular studio jury at Colombia University and the University of Pennsylvania, a frequent presenter for various architectural and engineering symposiums, and a guest advisory board member for the New York City College of Technology’s Bachelor’s program in Architectural Technology. He has a diverse background in both tech and design. Using Transsolar project examples, he will provide Facades+PERFORMANCE attendees with insight on optimization and collaborative architectural integration with the built environment. Transsolar is a climate engineering firm dedicated to creation of the highest aesthetic impact with the lowest ecological consequences. Raval has been involved in several important projects with the firm, focusing his skills on designs for optimal energy consumption through creative architectural and engineering design solutions. He recently developed climate concepts for the Center for Sustainable Urban Living at Loyola University in Chicago with architecture firm, Solomon Cordwell Buenz. The student housing complex, set to open this fall, consumes 50 percent less energy through green initiatives that harvest its outdoor environment for the benefit of its indoor climate. Register for the symposium and see the complete Facades+PERFORMANCE schedule.