Posts tagged with "Transit Stations":

Placeholder Alt Text

Two-Sided Railway Station by Team CS

Rotterdam Centraal Station's relationship to the existing urban fabric called for different treatments of its north and south facades.

To call the commission for a new central railway station in Rotterdam complicated would be an understatement. The project had multiple clients, including the city council and the railway company ProRail. The program was complex, encompassing the north and south station halls, train platforms, concourse, commercial space, offices, outdoor public space, and more. Finally, there was the station’s relationship to Rotterdam itself: while city leaders envisioned the south entrance as a monumental gateway to the city, the proximity of an historic neighborhood to the north necessitated a more temperate approach. Team CS, a collaboration among Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten, and West 8, achieved a balancing act with a multipart facade conceived over the project’s decade-long gestation. On the south, Rotterdam Centraal Station trumpets its presence with a swooping triangular stainless steel and glass entryway, while to the north a delicate glass-house exterior defers to the surrounding urban fabric. Team CS, which formed in response to the 2003 competition to design the station, began with a practical question: how should they cover the railroad tracks? Rotterdam Centraal Station serves Dutch Railways, the European High Speed Train network, and RandstadRail, the regional light rail system. Team CS wanted to enclose all of the tracks within a single structure, but they came up against two problems. First, the client team had budgeted for multiple freestanding shelters rather than a full roof. Second, this part of the project was designated a design-construct tender in which the winning contractor would have a high degree of control over the final design. To work around both issues, Team CS turned to an unusual source: agricultural buildings. “We started to come up with a project built from catalog materials, so efficient and so simple that any contractor would maybe think, ‘I’m going to build what they draw because then I can do a competition on being cheap, and then I don’t need to [reinvent] the wheel,’” explained West 8’s Geuze. For the spans, they chose prelaminated wood beams meant for barns and similar structures from GLC. They designed the five-acre roof as an oversized Venlo greenhouse. It comprises 30,000 laminated glass panels manufactured by Scheuten. Integrated solar cells, also provided by Scheuten, produce about one-third of the energy required to run Rotterdam Centraal Station’s escalators.
  • Facade Manufacturer Scheuten, ME Construct
  • Architects Team CS (Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten, West 8)
  • Facade Installer Mobilis TBI, Iemants Staalconstructies
  • Location Rotterdam
  • Date of Completion 2014
  • System Greenhouse-type glass roof on prelaminated wood beams, robotically-welded stainless steel surround, glass curtain wall
  • Products GLC prelaminated wood beams, Scheuten laminated glass, Isolide Superplus glass, Multisafe glass, Verwol wood ceiling
The north facade of the station continues the glass house theme. “We [took] the roof and we pull[ed] it over to the facade and made the entire elevation out of that,” explained Geuze. “What is on the roof becomes vertically the same. In plan you see a zigzag sort of meandering facade.” By day, the glass reflects the nineteenth-century brick architecture characteristic of the Provenierswijk neighborhood in which the station is located. At night, the relatively modest entrance seems almost to fade into the sky, except for a slice of white LED lettering over the passenger portal. Rotterdam Centraal Station’s south facade, by contrast, is self consciously extroverted. The entryway, which spans 300 feet over the subway station, was given a “very sculptural identity,” said Geuze, with a triangular mouth framed by stainless steel panels. ME Construct welded the 30-foot-long panels one to another to create a non-permeable surface. Within the steel surround are horizontal glass panels (Scheuten) through which the vertical interior structural beams are visible. “This plays beautifully with the station because the roof makes a triangle. The horizontal and vertical lines are a beautiful composition within,” said Geuze. Two reminders of the 1957 central station, demolished to make way for the new iteration, make an appearance on the south facade. The first is the old station clock. The second is the historic sign, restored in LED. “They are in a beautiful font, blue neon letters,” said Geuze. “We put them very low on the facade, the letters. The font became a part of the identity.” While its preponderance of glass and stainless steel marks it as a contemporary creation, Rotterdam Centraal Station was inspired by historic precedents, like Los Angeles’ Union Station and the European railway stations of the 1800s. Geuze spoke of the interior’s warm material palette, including a rough wood ceiling by Verwol that bleeds onto the building’s south facade. “We thought we could learn a lot [from history] instead of making what is totally the [norm] today with granite from China,” he said. “We have to make a station which is part of this tradition of cathedrals, where the use and aging is relevant and interesting.”
Placeholder Alt Text

Snøhetta to Design Metro Station in Riyadh, Saudi Arabia

Snøhetta has been selected to design the Qasr Al Hukum Downtown Metro Station in Riyadh, Saudi Arabia, which will operate as a transfer point between two metro lines and a bus network.  The Norwegian architecture firm's design covers the station with a large stainless steel bowl, distinguishing it from the metropolitan framework, providing shade, and conducting light deep underground with its reflective surface through a central oculus. At night, light from retail shops and the subway platform shimmers across the metal's surface. A garden occupies the center of the main pedestrian circulation area, which includes concourses and escalators that connect the lower platforms to the street. This oasis is an effort to convey the value of natural resources in the country’s desert environment. The station stands prominently above ground with distinct entrances at the center of the bowl and at the Eid Mosque to the southwest. These aspects are connected materially and spatially by palm trees and irrigation channels running toward Mecca. Zaha Hadid is also taking part in the Qasr Al Hukum Downtown Metro Station development and is designing the King Abdullah Financial District (KAFD) metro line. The Riyadh Public Transportation network is the world's largest urban transport program in development.