Posts tagged with "Thailand":

Architect denies that he copied Kengo Kuma for his Bangkok airport design

Architect Duangrit Bunnag, principal of DBALP Consortium, has been accused of plagiarizing the work of Japanese architect Kengo Kuma for his competition-winning design for an airport terminal in Bangkok, Thailand. DBALP Consortium was declared the winner of an international competition to design Suvarnabhumi Airport Terminal 2 last week, following the disqualification of the original winner, SA Group, for failing to submit required bidding documents. Shortly after the announcement, social media commenters began noting striking similarities between DBALP’s proposal and Kengo Kuma’s Wooden Bridge Museum in Yusuhara, Japan, both of which feature tree-like canopies of stacked timber. Others argued that this style of wooden structure was not originated by Kuma but instead derives from traditional Asian building techniques, citing architect He Jingtang’s China Pavilion, built in 2010, and architect Tadao Ando’s Japan Pavilion, built in 1992, as examples of similar constructions. In an interview with The Standard, Bunnag flatly denied the accusations, maintaining that his design was inspired by the forests of Thailand. "I didn't copy anyone else's work. Those who follow my work will know that I created a similar image in my previous designs, such as for a hotel in Sri Lanka," he said. The Architect Council of Thailand (ACT) has advised those affected by the alleged plagiarism to file a complaint with their office, which will trigger an official investigation into the matter. "If this case is proven to be plagiarism, the architect's license will be suspended, while his winning design will be declared invalid," said Thanit Kittiampon, ACT president, at a press conference. Kengo Kuma has not yet commented on the claims that his work was copied. If DBALP’s proposal goes uncontested, the construction of the 348,000-square-meter terminal will begin in 2019 and is scheduled to be completed within 30 months. It is estimated that more than 30 million passengers will arrive and depart below its undulant timber ceilings annually.

Synthesis Design + Architecture’s sophisticated addition to one of the world’s largest malls

The facade and roof serve as a the graphic identity for the 20,000 sq. ft. building while acting as a veil which reveals and conceals views.

The Groove provides an extension to CentralWorld, the third largest mall in the world. At 6,000,000 sq. ft., the mall is comprised of three towers: an office tower, a lifestyle tower (including a gym, dentist and doctors offices, schools, etc.), and a hotel tower. The main shopping center includes four department stores and a convention center. Sited at an existing entry plaza to the office tower, which feeds an underground parking garage, the project came to Synthesis’ office with several structural design constraints. The weight of the addition was limited, causing the design team to incorporate a specific steel frame with a grid coordinated to the bay spacing of the parking garage immediately below grade. Alvin Huang, Founder and Design Principal of Synthesis Design, says this helped save time at the start of the design process. At 20,000 sq. ft., the project, jokes Huang, is “the punctuation on the paragraph.” The design team approached the project with a concept aimed at providing an intermediary space – an “intimate atmosphere” – within Bangkok’s predominant shopping district. Their strategy was to depart from a traditional single monolithic building (more of the same), developing instead an indoor/outdoor atrium space to link a series of buildings inspired by the Bangkok "soi" (Thai for side-streets) for their comfortable café-like pedestrian atmosphere.
  • Facade Manufacturer Reynobond
  • Architects Synthesis Design + Architecture; A49 Architects (Thailand); Foundry of Space (Thailand)
  • Facade Installer Qbic Engineers & Architects Co.,Ltd., KYS Company Limited
  • Facade Consultants Doctor Kulsiri Chandrangsu - Ferrand (structural engineer)
  • Location Bangkok, Thailand
  • Date of Completion 2013
  • System custom rainscreen with integrated lighting
  • Products CNC-milled aluminum composite panels & timber soffits, LED backlighting system
The building envelope of the Groove peels open to organically reveal openings rather than incorporating typical punched openings. An aluminum composite panel rainscreen system incorporates gradient patterning and integrated lighting to produce an exterior that is “intense, active, and slick” according to Huang. “The skin replicates the intensity of a specular effect of continually pulsating lights along Ponchet Road.” A warm interior spills out to the exterior via CNC-milled timber soffits, whose geometry peels outward, overlapping openings as a sort of exaggerated detailing found in an airplane window trim. The rainscreen panels were CNC milled by a local fabricator who utilized geometry from Huang’s office to produce a custom perforation pattern. “We didn’t want the architecture and the identity to be two different things,” says Huang. “The signage appears and disappears – a gradient that pulses and draws your eye toward openings.” Huang says as an office, Synthesis is generally interested in the relationship between the digital and the hand made. “We are highly digital in our design process. but in Thailand, most construction components are hand made and ultimately assembled by a labor force of limited experience, requiring simplification, not complexity.” Synthesis’ design office focuses on "digital craft" with a body of work that is driven by the relationship between fabrication and the act of making as part of the design process, says Huang. “What we are not interested in is designing, and then figuring out how you are going to make it.” The Groove is one of 37 projects currently nominated for "Building of the Year 2015," a poll open to the public through the end of January, 2016.