Posts tagged with "Temporary Architecture":

Placeholder Alt Text

Our studio visit with Somerville, Massachusetts–based Landing Studio

The offices of Landing Studio are cluttered with “industrial fossils,” as principal Marie Law Adams calls them: vials of rock salt, cross-sections of old oak piers, a chunk of slag discovered during the demolition of a jet fuel tank. In between the piles of design books, they form a trail of breadcrumbs back to the firm’s founding in 2005, when Adams was hired along with her partner and co-principal Dan Adams to make an attractive public space out of a defunct shipping terminal in Chelsea, Massachusetts. That project went on to win awards for the way it reconciled industrial and recreational uses on the site without diminishing either. It’s typical of Landing Studio’s work, which brings high design to industrial clients that typically don’t get much more sophisticated in their design process than making sure they clear the zoning board.

That work continues today, in the fittingly unrefined Boynton Yards District of Somerville, Massachusetts. Several employees share a unit with the firm Reverse Architecture in a converted four-story mill building whose other tenants include two chocolatiers and a fencing club. The building is like Landing Studio’s work itself: Not exactly postindustrial, but wrapped in the eclecticism and grittiness that the word implies; not just a pretty relic of the past, but something still alive and evolving.

“People, when they hear about our work, immediately start talking about postindustrial sites,” said Dan. “That for us was very jarring, that in the design community people would always say, ‘Oh industry, that’s an interesting niche.’ Industry probably shouldn’t be thought of as a niche. It’s much larger.”

When it comes to urban planning, the partners said, that reductive “postindustrial” mindset often means disparate industrial uses get lumped together. Oil tank farms and salt piles are very different uses that present different opportunities for a designer. But without a firm like Landing Studio, they’re usually glossed over with the same “industrial site” protocol.

“There’s no character like the architect who would negotiate between traffic engineering, civil engineering, and everything that would add up to the operations on the site,” said Marie. “It’s kind of a reflection on the urban landscape. The traditional role of the architect to mediate between a lot of disciplines is something that I think is a new way of working with industrial clients.”

Rock Chapel Marine and Port Chelsea, Massachusetts Landing Studio’s Chelsea harbor project is still the only publicly accessible portion of the town’s industrial waterfront. Bordering a dense residential neighborhood, the six-acre site turns a jet fuel and asphalt-batching terminal into a shared landscape for public recreation and road salt storage. “Do you just try to eliminate industry? Well, how does that serve the sustainability of the region? You’re just displacing the burden somewhere else,” said Dan. “In the case of the Boston Harbor, now it’s very nice to live near the water, but how do you preserve the viability of the region?”Unlike Duisburg-Nord in Germany or the High Line in New York, he says, this is still an active industrial area. “People now like the industrial aesthetic, so it makes it easier for them to stomach actual active industry,” said Adams. “Even though that’s just a kind of dead trophy.”

Marginal Boston A temporary installation developed for the 2015 Boston Design Biennial, Marginal dug deep into the history of its site: the Boston Greenway. With the help of Fitzgerald Shipyard, Landing Studio salvaged eight oak pilings from the Boston Harbor, which were originally used to make new industrial land for the growing port. “Throughout the harbor there’s still this kind of message of the interface between land and water,” said Marie. “That’s how Boston was built, basically by wharfing out piers.” Landing Studio sliced the old piers into 2,000 discs and stacked them into a grid of 18 LED-illuminated piers on dry land in downtown Boston.“We like this continuum: when is something global or local? When is it industrial or natural?” said Dan. “These artifacts, they’re at the margins of our definitions of things.”

Marginal Boston A temporary installation developed for the 2015 Boston Design Biennial, Marginal dug deep into the history of its site: the Boston Greenway. With the help of Fitzgerald Shipyard, Landing Studio salvaged eight oak pilings from the Boston Harbor, which were originally used to make new industrial land for the growing port. “Throughout the harbor there’s still this kind of message of the interface between land and water,” said Marie. “That’s how Boston was built, basically by wharfing out piers.” Landing Studio sliced the old piers into 2,000 discs and stacked them into a grid of 18 LED-illuminated piers on dry land in downtown Boston.“We like this continuum: when is something global or local? When is it industrial or natural?” said Dan. “These artifacts, they’re at the margins of our definitions of things.”

Infra-Space 1 Boston Designed collaboratively with the Massachusetts Department of Transportation and engineering firm VHB, Infra-Space is the first in a series of unlikely urban revivals. Using lighting installations, bike paths, and stormwater-absorbing landscape design, Landing Studio turned 13 acres of unused land underneath the I-93 viaduct in Boston’s South End into a multi-modal transportation hub. Paid parking sustains the site financially, while recreational use turns a once foreboding underpass into an inviting public space. “The architecture of the freeway becomes really open and monumental,” said Marie.

(Courtesy Landing Studio)

Lumen. (Courtesy Landing Studio) Lumen New York City This summer, Landing Studio will contribute to their fourth “LUMEN,” a one-night film and performance art festival in New York. On a maritime salt dock on the northern shore of Staten Island, Landing Studio builds salt pile landscapes with theatrical illumination, turning mounds of salt into a convertible gallery for artist installations.
Placeholder Alt Text

Winners of the Young Architects Program MAXXI merge theatrical sets, symbolism, and performance

Milanese practice Parasite 2.0 has won the Young Architects Program (YAP) MAXXI 2016 competition with its installation MAXXI Temporary School: The museum is a school. A School is a Battleground. In its sixth year, the program to recognize young architects with a pavilion commission was organized by MAXXI in conjunction with MoMA/MoMA PS1 of New York. Producing "mobile sets that erase the boundaries between natural and artificial," Parasite 2.0 was selected for its ability to reflect the notion that contemporary architecture is the creation of a "scene."  This is done explicitly via the use of wood, rubber, and metal, all composed to form a pop-art-esque movie set on wheels. Vibrant colors, flashing lights, and even cactii cut-outs give the project the distinctive feel of Las Vegas. Among the symbols that adorn Parasite 2.0's sets is a crying luminescent emoji. Meanwhile, over-exaggerated forms and objects take on a satirical tone. The mobile scene, said MAXXI, will be the "backdrop to the museum’s summer events and for the thousand-like selfies of its visitors, but also a reflection on the disappearance of the boundary between space and its representation." An international jury chose Parasite 2.0 as the winner due to its "project’s characteristics place it at the borders between architecture, set design, art and performance." In a statement, organizers said, "Its victory was decreed by its playful, welcoming composition, the inclusion in the project important aspects relating to tis communication and “social” interaction and lastly its ties with a museum, theatrical and cinematographic construction tradition deeply rooted in the history of Rome." Parasite 2.0, primarily a production and research lab, is comprised of Eugenio Cosentino, Stefano Colombo, and Luca Marullo. Together, their work stems from the dynamic of architectural production and urban life. The jury included Pippo Ciorra, Senior Curator MAXXI Architettura; Margherita Guccione, Director MAXXI Architettura; Hou Hanru, Artistic Director MAXXI; Monia Trombetta, Coordinator MAXXI Arte; Sean Anderson, Associate Curator of Art and Design MoMA; and Massimo Alvisi, Alvisi Kirimoto + Partners. The winner was chosen from a shortlist that also included Deltastudio (Ronciglione – VT), Angelo Renna (Prato), de gayardon bureau (Cesena), and demogo (Treviso).
Placeholder Alt Text

Npsag's Grass-To-Grid Installation

Fabrikator Brought to you by:

A wayfinding beacon for New Orleans’ electronic music festival

With a successful debut last month at Mardi Gras World in New Orleans last, the electronic music festival Buku Music and Art Project could become a mainstay of city’s lineup destination events. Envisioning what a success the event would be, Tulane architecture professors Nathan Petty and Sheena A. Garcia jumped at the opportunity to create a temporary installation for the event site at the edge of the Mississippi River. Petty and Garcia founded their design office, Npsag, in 2008 to work with radical architectural forms and emerging technology. While much of their work is speculative, the Buku installation had the practical purpose of being a wayfinding device at the event’s main entrance.
  • Fabricator Npsag
  • Architect Npsag
  • Location New Orleans, Louisiana
  • Status Temporary installation
  • Materials Vinyl, lumber, fasteners
  • Process Digital design, fabrication by hand
The team calls their piece Grass-To-Grid. It is meant to operate as an arrow, pointing the way to a concert’s VIP areas and main event spaces. "Our client was interested in the re-use of materials from the industrial landscape," said Petty. "However, the name comes from our idea to translate the grassy field of the traditional concert site to the industrial edge of the the Mississippi River. This manifested itself as a completely new digital artifact inspired by digitally composed electronic music. The name itself represents music's evolution from an analog source to a digital one while incorporating this re-thinking of the site" The piece is designed as a series of peaks that can be reconfigured depending on desired crowd interaction. On the first day of the Buku festival, the piece was assembled as a continuous surface, with a small opening for attendees to walk into the center of the piece. “We wanted people to be able to go inside of it to create an immersive experience,” said Petty. On the second day, the installation was divided into two parts, allowing concertgoers to walk through its roughly 4 ½-foot-tall landscape. Npsag designed the installation as an unfolded surface, designing in Rhinoceros, 3D Studio Max, and VRay, then translating the pieces into AutoCAD for construction. The 200-square-foot piece has more than 100 special angles created from the designers’ initial kit of parts and cut and assembled by hand. Twenty-two unique surfaces are framed and hinged to create eight peaks. The piece’s vinyl exterior is a nod to the truck tarps and billboard signage that make up the concert site’s industrial landscape. A black-lined graphic on the skin reiterates the overall shape of the piece. “We kept a keen eye on white surface because we wanted to shine black lights on it, to transform it during nighttime,” said Petty. Will the duo create similar event installations in the future? “We’re certainly interested in working again at this 1:1 scale and having a progressive concept to support it like this kind of super event,” said Petty. “We would certainly love to go bigger. On the other hand we want to go higher-definition, which means higher detail and integration.”
Placeholder Alt Text

Burning Man Amazes Yet Again

For the second year in a row (check out last year's report here) we'd like to share some of the most amazing, ridiculous, and inspiring architecture of Burning Man, which just wrapped up in Nevada's Black Rock Desert. And like last year the Playa's temporary installations didn't disappoint; displaying an aggressive level of imagination and ambition for Burning Man's 25th anniversary (has it really been that long?). The theme this year was Rites of Passage, although we're not sure the artists here are interested in following any rules. Photographer Michael Holden was on the ground to document the event. Here are our favorites from Burning Man 2011: The Burning Man By Rod Garrett This year the Burning Man—the symbol of the festival—was perched atop two pinnacles divided by a chasm. Four semi-pyramids surrounded the structure, creating alcoves for performance. Of course at the end of the festival the installation was torched. Tower of Transformation by Joe Arnold, Estes Park, CO This is one of the projects that really adhered to the festival's theme. According to its creators the Tower of Transformation represents the passage from "our self-imposed limitations to a world of pure, unbounded possibility." Formed by two very different sculptures connected by a hyperbolic frame, the base of the sculpture contracted inward and was covered with battered armor plating and rusty chains representing "the defenses that bind us in self-doubt and self-censure." The top  is a lotus blossom that opened outward and upward representing "pure potentiality and possibility." The Temple of Transition by Chris Hankins, Diarmaid Horkan, and the International Art Megacrew, Reno, NV, Dublin, Ireland, and Aukland, NZ Described by its creators as a "place where we both remember and look ahead," the installation consists of five smaller temples surrounding a larger central temple. Each temple contains altars, shrines, decorated archways, windows, and walkways, each "exploring a different phase of life," and promoting "peacefulness, reverence, and reflection." Orgasm by Brian Tedrick (Michael Holden) Orgasm by Bryan Tedrick, Glen Ellen, CA One of several sexual-themed installations, Orgasm was a rotating 20' x 8' steel vessel that was filled with wood and burned. The shapes that form the vessel included a phallic inner basket made of stainless steel and an outer receiving structure (yes, it was meant to look like a vagina) made of regular steel. When the interior was set on fire the coming together of male and female represented an orgasm. Enough said. AURORA by Charles Gadeken, San Francisco, CA Like the secret portal in The Lion, the Witch, and the Wardrobe, the installation AURORA represented the "secret clubhouse," the portal from a practical reality into a real life fairy tale. A metaphorical weeping willow tree rose 30 feet into the air, its trunk and copper leaves reflecting sunlight across the desert. The trunk was both solid and transparent, created from tubing bent in sinuous lines joined together with thousands of hand curved rods. The roots rose out of the ground, creating resting places for people to sit. At night, the sculpture's branches were lit with bands of green, yellow, red, and amber light. Tympani Lambada by Flaming Lotus Girls, San Francisco, CA (mksilvey)  Tympani Lambada by Flaming Lotus Girls, San Francisco, CA Tympani Lambada essentially represented the inner ear transformed into a physical installation through a steel armature, flame effects, LEDs, and sound effects. AND MORE....