Posts tagged with "Tate Modern":

Placeholder Alt Text

Court strikes down appeal in Tate Modern privacy battle

It appears to be high time for the beleaguered inhabitants of London’s Neo Bankside, a Rogers Stirk Harbour + Partners (RSHP)-designed luxury development located a little too close to the Tate Modern museum, to finally invest in window treatments. Neo Bankside’s four hexagonal towers, angular affairs constructed from steel and glass with exterior bracing that’s characteristic of RSHP, are located opposite the west entrance of the Tate Modern’s Herzog & de Meuron-designed extension. Dubbed the Blavatnik Building, the brick addition was completed to much fanfare in 2016 with its observation deck touted as a main attraction. Neo Bankside opened four years earlier in 2012. It didn’t take long after the extension opened for residents living in certain Neo Bankside apartments to sense that they were being watched—closely watched. In addition to sweeping panoramic views of London, hordes of Tate Modern visitors were enjoying glimpses of other things from the terrace. Per The Telegraph, one resident complained of needing to be “properly dressed” at all times, lamenting that it was impossible to enjoy a meal at his dining room table without a rapt audience watching from across the way. Another spoke of being “under surveillance” by museum-goers. A female claimant expressed that she no longer felt comfortable hosting birthday celebrations for her young daughter at home, adding: “I feel as though my life revolves around the viewing platform’s opening hours.” Other residents claim to have been filmed, photographed, waved at, taunted, put on social media, and been subjected to lewd gestures by Tate Modern visitors, some of them wielding binoculars. Despite what they called this, what they called a “relentless” invasion of privacy, five residents of Neo Bankside have now experienced yet another blow in an ongoing legal battle with the museum. Earlier this week, the residents lost an appeal that challenged a February 2019 ruling issued by the High Court in favor of Tate Modern. In that ruling, Justice Anthony Mann dismissed an injunction that would have forced the Tate Modern to prevent “hundreds of thousands of visitors” from peering straight into the residents’ multi-million dollar flats across from the wildly popular 10th-floor viewing terrace. Specifically, the injunction demanded that the Tate Modern install privacy screening or block public access to sections of the viewing platform with direct views into the apartments. As reported by The Guardian, Mann suggested that Neo Bankside residents take it upon themselves to halt the onslaught of voyeurism by simply lowering their solar shades, installing privacy film, or opting for good old-fashioned sheer curtains. “These properties are impressive, and no doubt there are great advantages to be enjoyed in such extensive glassed views, but that in effect comes at a price in terms of privacy,” the judge explained. He went on to note that residents had “created their own sensitivity” by purchasing luxury apartments with floor-to-ceiling windows in an increasingly crowded city. In the latest setback for the claimants, the appeal court sided with the previous ruling to throw out the injunction. “The court has dismissed the appeal on the basis that overlooking does not fall within the tort of nuisance,” explained master of the tolls Sir Terence Etherton. In the latest ruling, the Court of Appeal also refused the claimants’ application for permission to appeal to the Supreme Court. According to the ruling,
“Despite the hundreds of years in which there has been a remedy for causing nuisance to an adjoining owner’s land and the prevalence of overlooking in all cities and towns, there has been no reported case in this country in which a claimant has been successful in a nuisance claim for overlooking by a neighbour.”
Still, despite the most recent defeat, Natasha Rees, the head of property litigation at the law firm representing the five claimants, announced that the case was far from over. “The leaseholders are obviously very disappointed with the outcome of the appeal, not least because they lost on a ground raised by the court of appeal,” Rees told The Guardian. “This is not a case of ‘mere overlooking’ but a situation that can clearly be distinguished from the type of overlooking experienced between residential or commercial flats and houses, a fact that was accepted by the first instance judge.” A Tate Modern spokesperson said of the most recent ruling: “We have noted the decision of the court of appeal and are grateful for their careful consideration of this matter. We continue to be mindful of the amenity of our neighbours and the role of Tate Modern in the local community.”
Placeholder Alt Text

Turner Prize split among all four finalists after plea to judges

At the award ceremony on Tuesday evening, Turner Prize history was made when all four finalists were announced winners. After a plea to the judges, Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock, Oscar Murillo, and Tai Shani split the $52,000 prize equally in a ceremony held offsite from the prize's typical home in London's Tate Modern In a joint letter written to the jury, quoted in full in a recent press release, the artists said, “At this time of political crisis in Britain and much of the world, when there is already so much that divides and isolates people and communities, we feel strongly motivated to use the occasion of the Prize to make a collective statement in the name of commonality, multiplicity, and solidarity—in art as in society.” It's worth noting that none of the artists had ever met each other before being shortlisted.  Due to the nature of the artists' work, which includes themes of migration, patriarchy, and civil rights, they urged the judges not to pit subjects against each other. The judges unanimously decided to honor their request and praised their commitment to the power of the collective: “We are honored to be supporting this bold statement of solidarity and collaboration in these divided times. Their symbolic act reflects the political and social poetics that we admire and value in their work.” One of the winners, Abu Hamdan, describes himself as an “audio investigator” and makes work that explores the “politics of listening” and the role of voice within human rights. His installations and performances reflect in-depth research and investigative work and he has worked with human rights organizations such as Amnesty International and Defense for Children International. He is also a member of Forensic Architecture, the art-and-architecture research collective that was shortlisted for the same prize in 2018.  The prize has never been won collectively in its 35-year history, and perhaps never will going forward. The decision is ultimately sparking conversation on the complicated nature and relevance of cultural awards in the first place. A recent The New York Times headline asks, “What’s the Point of the Turner Prize, Anyway?” and The Guardian wrote, “annually [the prize] seems to divide audiences as much as it brings them together.” But, just like Tate’s website states on the homepage, “The Turner Prize provokes debate about art.” Year after year, it continues to do so.
Placeholder Alt Text

The Tate Modern's Olafur Eliasson retrospective is a bonanza of flashy environmental art

I know it rains a lot in London, but you have to wonder if Olafur Eliasson is playing a joke—the Danish-Icelandic artist has installed a "Rain Window" (Regenfenster, 1999) inside the Tate Modern just as summer begins. Eliasson has previous experience when it comes to playing with the weather in England. In 2003, The Weather Project illuminated the Tate's Turbine Hall with a miniature "sun" to create a sunset-like haze in the former power station and attracted some two million visitors. Sixteen years on, Eliasson is back. Olafur Eliasson: In Real Life, the Tate Modern's latest retrospective of the artist, pulls together 38 works dating back to 1990 through to today. While none are as exhilarating as the 2003 show, however, Eliasson is still able to able to tantalize the senses. Fitting that many of Eliasson's works into one exhibition was no mean feat, and not all of them can be found inside. Waterfall, from 2019, is the most impressive, and as its name suggests, water cascades down from a 36-foot-tall scaffold structure. It seems like an informal emphatic start. It's odd then, that In Real Life actually begins inside passed ticketed doors with a glass box of geometric models. The work, Model Room, collates some 450 models, the result of Eliasson's collaboration with Icelandic artist, mathematician, and architect Einar Thorsteinn. They're not bad by any stretch, but this isn't the stellar stuff one expects. Thankfully more, much more, in fact, lies around the corner. Audiences are encouraged to touch—but not grab—a giant wall of Scandinavian moss stretching 65 feet. The work dates back to 1994 and presumably, new moss has been installed. Here we find the aforementioned Regenfenster too, though, if you didn't know it was a work dating back to 1999, it could easily be mistaken for a leaking pipe (Now that you're in the know, keep an ear out for people questioning: "Is it really raining outside?"). In the same room is The Seeing Space, a circular viewing portal nestled into a wall which lets viewers approach and peer into a room of what seems to be nothingness. Walk around though, and it's revealed that The Seeing Space is a ruse, another Eliasson joke, for one's face is focused in on and unflatteringly framed on the other side. As a result, you have to immediately go back and ask someone to film you, to see just how embarrassing it was. It's not going to be good. This is what Eliasson is best at, creating stuff that's fun, and there's more of that to come, as squeals of delight from around the corner forewarn us of. The sound, you find out, is of children running through shimmering heavy mist that has had a spectrum of color projected onto it. The work is called Beauty, with good reason, and is for anyone daring enough to let go of their apprehensions and enjoy themselves at the cost of getting mildly damp. More interactive art follows. Your Blind Passenger, the exhibition's pièce de résistance (if fellow visitors' Instagrams are to tell us anything), is a 130-foot-long journey through dense fog. It's certainly visceral—you can only see five feet ahead—and along the corridor, the fog's color gently changes from white to yellow and finally blue. While other exhibits are best enjoyed with a partner, it's best to experience the passage alone to get the full feeling of discombobulation. In Eliasson's native tongue the work is called Din Blinde Passager, the Danish term for a stowaway, for who captivity in the artist's work is pretty sweet, literally so; the fog vapour is sugar-based. Your Blind Passenger is from 2010, the same year Eliasson produced Your Uncertain Shadow (Color). More fun for the young and young at heart is on display here: dance in front of an array of colored lights to see your silhouette, duplicated and overlapped in pastel hues. Unlike Your Blind Passenger, this piece seems to scream the more the merrier. Aside from that, the rest of the works follow the tone set by Model Room. Mirrors have been cleverly used in a few, such as Your Planetary Window—another portal in a wall, which you can see yourself in. Big Bang Fountain is also noteworthy; the 2014 work is set in a black room and harder to navigate than Your Blind Passenger, and uses flashes of light to illuminate bursts from a small water fountain. Don't bother trying to take a picture on your phone, and don't dare use a flash. In Real Life doesn't dazzle with every turn, but for the moments of genuine playfulness and engagement, the show is well worth it. Olafur Eliasson: In Real Life runs through January 5, 2020.
Placeholder Alt Text

Herzog and de Meuron's Tate Modern expansion set to open June 17

In 1995, Jacques Herzog and Pierre de Meuron burst on to the scene winning commission to design the Tate Modern art museum in London. Their design, which saw the adaptive reuse of Giles Gilbert Scott's Bankside Power Station prompted surprise, not for what they did, but for what they didn't do. Retaining the industrial 20th century factory aesthetic, the building has come to compound the Tate's image as an artistic powerhouse under director Nicholas Serota. 4.2 million brinks comprise the building's facade, however, inside a vast central hall adds a theatrical aspect to the building. Speaking to architecture critic Rowan Moore of The Observer, de Meuron said that the hall was “not in the brief, there was no requirement to have it, but it was given by the building. It created a wholly new way of showing art.” http://uds.ak.o.brightcove.com/1854890877/1854890877_26518417001_Herzog-BC-640-ws.mp4 - “I don’t want to sound arrogant,” added Herzog after more than twenty years of reflection, “but that was a stroke of genius.” Whether you agree with him or not, him and de Meuron's success has garnered them international acclaim and now their latest foray at Bankside is taking shape. Due to open on June 17 this year, the firm's $377 million Tate Modern extension—known as the Switch House—will see a 60 percent increase in floor space for the institution. With work having started in 2007, the "extension" would have taken longer and cost more than their original work for the Tate.

A photo posted by Mark Smyth (@mark_studiobua) on

"In the proto-Blair era they were considered minimal, rarely straying from straight lines and right angles," writes Moore, though the Switch House instead relies on an oblique style showcased on a scale reminiscent to the likes of Claude Parent. Rising 213 feet to counter the iconic Bankside chimney and accommodating 11 floors, the angular structure will utilize a perforated brick lattice to match the existing structure.
A photo posted by Mark Smyth (@mark_studiobua) on
- Unlike with Scott's former power station, where Herzog and de Meuron made use of vertical fenestration, their new addition to the Tate will employ horizontal windows that partially wrap round the structure. The aspect of reuse however, will be maintained. Oil tanks that were originally used for the power station prior to its decommission in 1981 will become "closely associated with the new building" to preserve and further the rugged rough-edged charm that its sister structure has.
A photo posted by zoya derevyagina (@3oia) on
A "vertical boulevard" will also be included in the extension. Coined as such by de Meuron, the space is essentially an oversized staircase that provides circulation to the new galleries embedded in the original power station. Larger space for temporary exhibits has also been catered for meanwhile the inclusion of the "Tate Exchange" will facilitate group discussion in seminar spaces and a Media Lab. “High attendance is fantastic for a museum but not always for you as a visitor,” said de Meuron. “Sometimes you need to be more quiet and peaceful. You need different experiences and different speeds, a variety of activity. The stairs are wider than we need them; we want to invite people to have a different kind of experience than to rush from one gallery to another. I am curious to see how people walk about it.”
Alternative circulation is a prominent them within the extension's design. New galleries will incorporate dead ends and others will be solo spaces all to prompt, as Moore explains, "random patterns of exploration, and unpredictable combinations of eddies and stillness." http://players.brightcove.net/e2d28453-3b98-45ec-a753-6574d2b2e050.mp4 Rising up through the building, a Members Room, Level 10 restaurant, and public terrace on the top floor will act as social hubs while offering expansive views over the thames, and as fellow critic Oliver Wainwright points out, into the pricey flats of Richard Rogers' Neo Bankside residences.  
Placeholder Alt Text

Ai Takes on Turbine Hall

The outspoken Chinese architect and artist Ai Weiwei has been selected by the Tate Modern as the 11th person to create a work for its massive Turbine Hall in London. A known figure in China and the west, Ai lived in New York for many years and attended the Parsons School of Design before going on to collaborate on projects such as the Beijing National Stadium (with Herzog & de Meuron) at the 2008 Summer Olympics, and was included in the 2008 Venice Architecture Biennale, where he collaborated (also with H&deM) on a sprawling installation of bamboo poles and chairs set akimbo. One of the most politically engaged architects and artists working today, Ai has often run afowl of Chinese authorities, and was recently beaten by Chengdu police for drawing attention to shoddy construction that contributed to the death of over 5,000 children in a Sichuan earthquake. He is also a compelling form-maker whose installation work often straddles the line between architecture and art, and seems to have the power to stand up to challenging spaces like the Tate’s vast South Bank space, itself of course created within the shell of an old power plant by Herzog & de Meuron. The installation is sponsored by Unilever, and will open next October.