Posts tagged with "Spring Street Salt Shed":

Placeholder Alt Text

Building of the Day: Manhattan Districts 1/2/5 Garage and Salt Shed

This is the tenth in a series of guests posts that feature Archtober Building of the Day tours! For today’s Building of the Day tour, we visited the 2016 AIANY Design Award Winner, Manhattan Districts 1/2/5 Garage and Salt Shed. The Garage and Salt Shed are two separate buildings with specific purposes for the Department of Sanitation. The 425,000 square-foot LEED Gold Certified garage opened in 2015 and houses sanitation trucks from three Manhattan sanitation districts, serving 300,000 residents. Dattner Architects and WXY architecture + urban design worked very closely with the Department of Sanitation, the Public Design Commission, the Department of City Planning, and the Department of Design and Construction to design a building that was functional yet would fit in well with the cityscape. The facade of the building is double skinned, with the interior facade made of glass to allow natural light into the building while the outer façade is composed of 2,600 “fins” made of perforated aluminum. These fins move throughout the day, following the sun to reduce glare inside and keep the temperature pleasant. They also serve the purpose of blocking the headlights and view of the trucks in the garage, which was very important to the neighbors of the garage. Self-sufficiency was a major theme of the construction of the building according to Gia Mainiero, AIA of Dattner Architects. To that effect, the garage has a green roof, the largest in New York City, which helps with energy conservation in the entire building. The plants that comprise the green roof are desert succulents, which require little care and no additional watering. The roof also plays a role in the water conservation of the building. Rainwater from the roof and water created from the Con Ed steam system is collected in a 20,000 gallon tank used to both wash the trucks and supply the building’s sewer system. While the placement of the building was at first controversial, residents are reportedly very pleased with the design of the structure and happy with the fact that it helps keep garbage trucks off the crowded streets. Across the street from the garage is the Salt Shed, which holds 5,000 tons of salt used to keep New York’s streets clear in the winter. It is one of 36 facilities throughout New York City meant to hold de-icing salt. The building is designed to resemble a lump of crystallized salt, with a 32-degree angle on the roof—salt’s natural angle of repose. Salt in the Salt Shed reaches a height of roughly 45 feet and is refilled by trucks as needed in the winter. The structure is currently a grayish-white color, but slag mixed into the concrete means that it will change colors as the building ages. At night, architectural lighting lights the building in a magnificent way and it has become akin to a sculpture of the neighborhood. In fact, as we were on the tour, there was a photoshoot in front—not the first according to our guides. Quite a creative use for a building filled with tons and tons of salt. Tomorrow, we head to Horizon Media. About the author: Julia Christie is the Office Manager at AIANY / Center for Architecture.
Placeholder Alt Text

Design worth its salt: Dattner and WXY team up for municipal infrastructure on Manhattan’s West Side

The New York City Department of Sanitation's (DSNY) Soho facilities prove that design for trash need not be rubbish. On a grey December day, five architects gave a tour of two buildings—the Spring Street Salt Shed and Manhattan Districts 1/2/5 Garage—that comprise DSNY's new facilities on Spring Street at the West Side Highway. The five architects leading the tour included WXY principal Claire Weisz, Dattner Architects principals Kirsten A. Sibilia and Paul Bauer, Dattner associate Gia Mainiero and Rick Bell, executive director of the Office of the Chief Architect at the NYC Department of Design and Construction (DDC). The first stop on the tour was the Spring Street Salt Shed. The structure is a textbook take on "form follows function." Designed to resemble a salt crystal, the cast-in-place concrete shed can hold up to 5,000 tons of road salt. When salt is piled up, Mainiero explained, it assumes an "angle of repose." The roof is slanted to match that angle, with walls ranging from two to six feet thick. While the structure's form embraces salt, the materials were chosen to prevent its corrosive effects: the concrete admixture is self waterproofing and architects applied a hardener to the concrete floor. Trucks drive into the salt shed to pick up their loads, so the lower portion of the walls are plated with steel to prevent errant shovel dings. In New York City, each Community Board (the neighborhood-level governing body) is responsible for its own sanitation. The Spring Street facilities are shared by Community Board 1, 2, and 5, as well as UPS, and a Con Ed substation. The garage can hold 150 sanitation trucks, and contains fueling, washing, and repair stations for vehicles, as well as administrative offices. Though the building is four stories, it feels more like eight, with interior ceilings up to 30 feet high. Citing community concerns about a potentially loud, unsightly sanitation facility in the neighborhood, the DDC and the design team worked closely with area stakeholders to create a facility with curb appeal. Walking from the salt shed to the garage, the architects pointed out the double-skin facade that wraps the 425,000 square foot building. Each floor has a different, but equally cheery, color-code. 2,600, 30 inch wide fins made of perforated, coated aluminum line the exterior. The panels are timed to move with changing position of the sun, though workers can manually override the settings to control light flow. "The color is interesting and subtle from the outside," explains Weisz. "The louvers create a composition and a scrim, yet the facade is very calm." In a nod to surrounding tall luxury developments, the design team treated the roofs of both buildings as facades. A 1.5-acre green roof, planted with 25 different species of succulents and perennials, helps control runoff, cool the building, counts towards the building's (eventual) LEED Gold certification, and could be used as an events space. Party planners take note: there are sweeping views of the Hudson on three sides. Design decisions were made to reduce the overall mass of the garage. At the rear of the building, the roof slants, mirroring the angle of the three lane driveway, one story below.