Posts tagged with "Situ Studio":

Placeholder Alt Text

Situ Fabrication Cracks Google’s Code

Brought to you with support from:
Fabrikator
 

HLW’s binary design for Google’s New York office supports the company’s product offerings.

Google is renowned in design circles for its unique offices around the globe, and the main lobby of the Internet search giant’s New York City office is no exception. Architecture firm HLW took its inspiration for the design of the space from Google’s Code of Conduct. The architects rendered the document’s stipulations in binary code, and applied those perforations on a series of 27, 12-foot-tall triangulated aluminum wall panels. This digital-age design feature is a nod to Google’s domain as well as to the process by which the panels themselves were created. Brooklyn-based Situ Fabrication, the newly established fabrication arm of Situ Studio, worked with HLW to achieve a monolithic appearance across each of the 27 panels. Since the design called for “folded-looking planes,” Situ Fabrication opted to work with 1/8-inch-thick aluminum composite material (ACM) for ease of manipulation and the clean edges that the material would produce when processed on wood working machines. To reinforce the ACM sheets, Situ designed and fabricated a triangulated frame from welded aluminum tubing, resulting in a 2-inch-thick panel section.
  • Fabricators Situ Fabrication
  • Designers HLW
  • Location New York
  • Date of Completion January 2013
  • Material ACM (Aluminum Composite Material), custom aluminum fastening system, aluminum trim, flathead screws, adhesive, black paint
  • Process Rhino, AutoCAD, SketchUp, CNC milling, welding, folding
The design and fabrication process involved substantial file sharing as Situ tweaked the geometry of HLW’s designs in Rhino. Then, a rendered view of an adjusted thickness would be sent back to HLW in SketchUp to support the designers’ parameters. “There was a lot of back and forth between our design engineering and fabrication and what the architect provided to us,” attested Basar Girit, a partner at Situ Studio. “We speak the language of the architect, as well as the contractor, and it makes for a smooth process because the architect doesn’t have to fully resolve the design and translate to the contractors.” Situ calculated optimal distances between perforations so as not to compromise the integrity of the 1/8-inch ACM. Working from an image file, the pattern of perforations was laid out on each panel to avoid the interior frame. A 3-axis CNC router punched out mirror images of the pattern on each of the ACM sheets, which were then bent around the frames. This method quickly produced a panel with an identical pattern on the front and back, and seamless corners. Situ coated the interior of each panel with black paint. Backlit by linear lighting along the lobby’s wall, the panels produce a glittering effect as visitors walk through the space. Situ also helped flesh out installation methods with a custom mounting detail on the ceiling and floor, received in a wall niche. A welded aluminum tab runs the length of each panel, like a vertical fin, that bolts in at an angle at two locations. Flat head screws secure the system in place, and the attachments are concealed with aluminum strips, much like traditional trim.
Placeholder Alt Text

Situ Studio’s Valentine’s Day Installation Opens in the Heart of Times Square

Just in time for Valentines Day, today the Times Square Alliance and Design Trust for Public Space officially opened Situ Studio’s Heartwalk, a heart-shaped installation constructed of salvaged boards that once made up the boardwalks in Long Beach, Sea Girt, and Atlantic City, to the public. Heartwalk is the winner of the 5th annual Time Square Valentines Day Design competition, taking its cue, in subject matter and materials, from the “collective experience of Hurricane Sandy and the love that binds people together during trying times,” according to Times Square Alliance. Check out the installation "in the heart of Times Square" through March 8, 2013.
Placeholder Alt Text

Situ Studio Salvages Hurricane Sandy Debris for Valentine’s Day Installation in Times Square

The fifth annual Times Square Valentine Heart Design has been awarded to Situ Studio. The Brooklyn-based architecture firm presented a design that features "boardwalk boards salvaged during Sandy’s aftermath—from Long Beach, New York; Sea Girt, New Jersey; and Atlantic City, New Jersey. " The project titled Heartwalk is described "as two ribbons of wooden planks that fluidly lift from the ground to form a heart shaped enclosure in the middle of Duffy Square." The competition was cosponsored by Times Square Arts, the public art program of the Times Square Alliance, collaborated with Design Trust for Public Space. The installation opens on Tuesday, February 12, and remain on view until March 8, 2013.
Placeholder Alt Text

SITU Fabrication Produces a Dev Harlan-designed Projection Wall for Y-3’s 10th Anniversary

Fabrikator

SITU Fabrication produces and installs a Dev Harlan-designed projection wall in three weeks flat

For Adidas street fashion line Y-3’s 10th anniversary, the company commissioned New York City-based artist Dev Harlan to produce one of his distinctive 3D light installations. Y-3 wanted the installation to serve as a backdrop for a runway show at this September’s New York Fashion Week. Harlan designed a 170-foot-long wall with a deeply textural pattern of 656 skewed pyramids made prismatic by projected colored light and geometric shapes. He called on Brooklyn-based SITU Fabrication to produce and install the work in three weeks flat. “We had worked with Harlan before on ‘Astral Fissure,’ a sculpture of folded aluminum plates that he projected light on,” said SITU partner Wes Rozen. “This time the budget and timeframe were much less, so we worked with foam core instead of aluminum.”
  • Fabricator SITU Fabrication
  • Designer Dev Harlan
  • Location New York City
  • Date of Completion  September 2012
  • Material   ¼-inch Ultraboard foam core panels
  • Process  Maya, Rhino, CNC router, hot glue, screwing
Harlan designed the projection wall in Maya and then transferred the model to Rhino to break down the 3D geometry into rationalized segments for fabrication. SITU took the Rhino files and developed them into 2D fabrication documents before feeding them into a CNC router, which cut the profiles out of the Ultraboard foam core panels. The fabricators were able to derive clusters of three pyramids from each 4-foot-by-8-foot sheet of foam core. The CNC router, equipped with a 45-degree V bit, also scored the back of the panels so that they could be bent into the 3D pyramid shapes. “The material is plastic enough that it doesn’t break on the fold,” said Rozen. “You don’t want to bend it back and forth too much, but it’s fine for one bend.” Once bent into shape, the fabricators applied hot glue along the seams to lock the pyramid clusters into place. Once that was done, the lightweight foam pyramids were stacked and then trucked to the site. In addition to developing the flattened pyramid geometry in the fabrication files, SITU worked out an interlocking tab detail along the edges for the purpose of mounting. Once on site, the team fastened the pyramids to a pre-constructed plywood wall with screws. The pyramids were placed from the bottom up. Once the first course was screwed to the plywood the next higher course was slotted and screwed into place. In all, the 3D projection wall took merely 8 hours to install, all while Harlan and his team worked on overlaying the video projection. See a video of the installation here.
Placeholder Alt Text

Situ Studio’s Maker Space

Fabrikator Brought to you by:

A new installation at the NY Hall of Science celebrates DIY culture

The recently opened Maker Space at the New York Hall of Science is just what its name implies—a place to make things. The initial installation is by Singer Sewing Company, which donated 18 sewing machines, a garment steamer, finishing iron, and other equipment that will teach children and families the basics of sewing and quilting. Programming will also include workshops about conductive fabrics and soft circuits that can be used in a range of applications. The space is a symbol of work that can come out of fostering a culture of scientific learning through hands-on projects. Designed and fabricated by Brooklyn-based Situ Studio, the Maker Space itself is contained within a plywood 3-pin arch structure based on themes of craft and assembly.
  • Fabricator Situ Fabrication
  • Architect Situ Studio
  • Location New York, New York
  • Status Complete
  • Materials Plywood, fasteners, acrylic, acoustical panels
  • Process Parametric design, iterative modeling, material studies, prototyping, full-scale fabrication
“Situ Studio and the New York Hall of Science share the conviction that the act of making itself can and should become a generative part of both learning and design,” said Situ’s Wes Rozen at the opening. “We are thrilled to be able to work with the New York Hall of Science on Maker Space as it is a project which, in many ways, is the embodiment of these values.” Situ's structure arches over approximately 1,200 square feet within the Hall of Science's Central Pavilion, designed by Wallace Harrison for the 1964 World's Fair. The space includes a system of modular acoustical panels, display cases, and storage units that tie into the structure with a series of threaded perforations. Furniture units can be tucked under the structure if more floor space is needed for group activities. With approximately two months for research and schematic design, one month for design development (including sourcing materials and securing sponsorship of some products), and two months for fabrication and installation, Maker Space was realized in a tight time frame and on a limited budget. Situ’s greatest challenge was to develop the design quickly enough that production and installation could begin even before all of the major details had being resolved. Designing flexibility into the structure gave Situ additional time to develop the project. Maker Space was designed by Situ Studio and built by its sister company, Situ Fabrication. The teams worked fluidly between digital models and mock-ups from the very beginning of the project. Parametric models built in Grasshopper were quickly tested in full-scale mockups at all stages. The design embodies Situ's practice as a whole: With a well-equipped fabrication shop adjacent to its offices, projects are frequently developed through iterative models, material studies, prototypes, and full-scale mock-ups. Design ideas are always tested through physical experimentation at the studio. Maker Space was no exception—at one point, a full-scale arch reached across the office and bolted into a pin-up wall covered in drawings and renderings of the construction. Watch a video of the final installation here: Making Maker Space from Situ Studio on Vimeo. From a programmatic standpoint, the Hall of Science wanted a space that enhanced science learning and collaboration in a workshop environment that did not feel like a classroom. Situ's task was to create a structure that leant itself to a wide range of activities, from individual experiments to larger projects, without duplicating a school setting. To that end, the Maker Space structure is a pegboard that simultaneously supports the electrical, acoustical, storage, and display requirements of the space. It is flexible in case future uses call for reconfiguration. Similarly, the joinery of the interlocking arches is emphasized through the use of simple materials and exposed hardware. Openness and transparency were important aspects of the museum's goal for the design. The structure encourages passive observation by curious visitors, who can glimpse activities from the outside. Practically speaking, storage was another big requirement. The museum had to store and access all of the equipment and materials needed to run workshops inside Maker Space so that the environment could transition efficiently from hosting a bustling group of students to being a clean, quiet creative space. Double-sided units woven through the superstructure function as storage on the interior. Display units on the exterior now showcase work made by visitors within the workshop, which in the future will host sessions on topics ranging from soldering and circuitry to using open-source hardware.
Placeholder Alt Text

OTD’s 45 Park Lane Facade Panels: Situ Studio with LuminOre

Fabrikator Brought to you by:

Panels constructed with composite metal technology decorate facade of a new London hotel.

The Dorchester Collection’s 45 Park Lane hotel will soon open to guests in London’s Mayfair district following a renovation of the building led by The Office of Thierry Despont. The architect has transformed the building’s exterior with metal fins spanning the width of seven of nine floors, emphasizing the hotel’s curved shape and shielding its guest spaces from sun. All new or highly renovated buildings in the district must include a public artwork component, and Despont considered a series of repoussé copper panels on the hotel’s west side, which faces Hyde Park. Intrigued by Brooklyn-based Situ Studio’s digital modeling capabilities, he asked the firm to develop a gradient overlay for the panels in Photoshop, then translate it into Rhino. But once the design was put out to bid the cost of creating the panels proved prohibitive, so the team went back to the drawing board to explore other options.
  • Fabrication Consultant Situ Studio
  • Fabricator LuminOre
  • Architect The Office of Thierry Despont
  • Location London
  • Status Complete
  • Materials Foam, polyurethane resin hardcoat, LuminOre
  • Process CNC milling, cold-sprayed composite metal coating
Situ began researching alternative materials for the facade panels and came across a California-based company called LuminOre that uses a patented cold-spray technology to apply metal composite to a surface. “We got samples and the architects were excited about this approach,” said Wes Rozen, one of Situ’s partners. “It’s a resin that has metal particles in it, and it becomes what can be defined chemically as metal.” Because the LuminOre application process is cold, the material can be applied to almost any lightweight substrate or core material, from foam and cardboard to concrete, without compromising its shape. The LuminOre composite can be sprayed on using the company’s automated application system or cast into a form. It contains up to 95 percent metal, so the finished product can be sandblasted, acid brushed, or given a hot patina wash like forged metal. The material can withstand 2,364 psi without separating from its substrate, according to the company’s tests. Using the design team’s digital files, LuminOre fabricated a full-scale mockup of one facade panel. Composed of a CNC-milled #2 EPS foam substrate coated in a polyurethane resin hardcoat and finished in LuminOre White Bronze, the piece was sent to London for public hearings about the project and eventually approved. LuminOre fabricated the 24 finished panels at its Carlsbad, CA, headquarters. Though the White Bronze finish naturally resists patina, the panels were coated in a final ceramic clear coat to further slow the aging process. The panels weigh approximately 9 pounds per square foot, significantly less than traditional metal panels. Project engineer WSP Flack + Kurtz approved attachment of the panels’ fiber-reinforced plastic frame to a steel fitting tied back into the building’s main floor slab. First-floor panels are almost 10 feet tall, while those on the balconies above are about 6 ½ feet tall. Each panel row consists of two 5-foot-wide panels on either side of a nearly 9-foot-wide center panel. When the hotel opens in September, the metal sculpture will augment Despont’s theme of geometry and light throughout the building. For Situ, a newfound understanding of LuminOre’s capabilities will likely influence future projects. “With CNC technology being able to produce all sorts of articulated surfaces, having this available for outdoor finishes opens up our thinking about surface treatments,” said Rozen.
Placeholder Alt Text

Scaling Sculptures on Governors Island

Kids get it. While the adults stand around discussing the merits and aspirations of a large sculpture or installation, kids climb all over it. A few years back, when Richard Serra's Intersections II was installed in MoMA's sculpture garden, toddlers raced between the tilted arcs in a game of hide and seek. More recently, kids playing around Situ Studio's reOrder installation have turned the Great Hall of the Brooklyn Museum into Romper Room. Now, with Storm King bringing in Mark di Suvero sculptures and Figment in town to install their annual golf course and sculpture garden, Governors Island is getting its workout. On Memorial Day weekend some of the artists creating the "Bugs and Features" golf course were still working out some of the kinks with their designs. While many of them addressed the issues of hot sun and island winds, they didn't quite account for the destructive nature of children. Dee Dee Maucher stood quietly pondering her installation, trying to figure out what would make it more kid proof. Two days in and her segment in the the golf course, titled The Composting Micro Bug Food Spiral, was in need repair. Michael Loverich of Bittertang mulled over how to keep the kids from climbing atop Burble Bup, this year's winner of the City of Dreams Pavilion, sponsored in part by the Emerging New York Architect committee of the AIANY and the Structural Engineers Association of New York. "We don’t want the kids, or even adults, to come in and kick it," said Loverich. "We kind of knew that people would be interacting with it, but not so aggressively." Loverich said that he and his partner Antonio Torres were considering installing some preventative climbing measures.