Posts tagged with "science":

Placeholder Alt Text

Carnegie Science Center raises money for new Science Pavilion

The Carnegie Museums of Pittsburgh have announced a new fundraising campaign entitled “SPARK! A Campaign for Carnegie Science Center” to raise the $34.5 Million needed to build a new three-story Science Pavilion addition to the current Carnegie Science Center. Situated along the Ohio River, the Carnegie Science Center was designed by Pittsburgh-based Tasso Katselas in 1991. The new pavilion would add 37,000 square feet of Science Technology Engineering and Mathematics (STEM) Learning Labs and a Special Exhibitions Gallery to the center. The new pavilion’s nine STEM Labs would include 5,800 square feet of classrooms. Three of these classrooms would be flexible in size and format to facilitate different classroom needs, and one room will be specifically designed for “young learners.” A multipurpose space will be used for the center’s educator professional development program, the Teaching Excellence Academy. The new 14,000 square foot Special Exhibitions Gallery will be able to house large traveling exhibitions and serve as a flex space for larger science educational experiments. The space will also be utilized for lectures, forums, and community discussions. As part of the Carnegie Museum system, theSpecial Exhibitions Gallery will be available for use by the Carnegie Museum of Art, the Carnegie Museum of Natural History, and the Andy Warhol Museum. So far over $26.5 million has been raised of the $34.5 million needed.
Placeholder Alt Text

A science center fit for particle physicists and visitors alike

Once one of the main producers of gold in the world, the town of Lead, South Dakota, with its Homestake mine, is now the site of one of the most advanced experiments in particle physics ever undertaken. Nearly 5,000 feet underground, the Sanford Underground Research Facility is attempting to understand the properties of elusive neutrino particles and dark matter.

To allow for educational programs, as well as provide a space in which the scientists themselves could gather outside of the laboratory, Portland, Oregon–based Dangermond Keane Architecture was called in to design the Sanford Lab Homestake Visitor Center. Situated at the very edge  of the mine near Lead’s small downtown, the Visitor Center functions as an exhibition space to present the history of the mine and the town, and to explain the experiments happening directly below. Spaces are set aside for lectures and classes, as well as a gift shop to support the exhibit maintained by the Lead Chamber of Commerce. The exhibit itself was designed by C&G Partners and includes a 3-D printed and laser-cut model of the mine. Dangermond Keane has also continued a collaboration with ARUP engineers to design and develop the underground laboratory spaces.

Placeholder Alt Text

Unveiled> Egypt’s National Cancer Institute hires SOM for 9 million square foot campus

Looking to expand its footprint across 35 acres outside Cairo, Egypt's National Cancer Institute has hired Skidmore Owings & Merrill to design and plan nine million square feet of healthcare space for an “international nexus of cancer research, education, and discourse” that is targeting LEED Gold. Situated in Giza's Sheikh Zayed City, approximately 17 miles west of central Cairo, the sprawling new cancer center is organized around modules and separate circulation spines for staff and patients. The whole facility is undergirded by a massive support plinth sitting atop six levels below grade. Above that subterranean campus, six towers for inpatients shade outdoor courtyards, while four more comprise the outpatient facility. Both complexes connect to a “multilevel diagnostic and treatment platform” with imaging equipment, surgery centers and all kinds of treatment. The center includes ample space for training new medical professionals, including a 1,000-bed teaching hospital and research center, nursing and technician training institutes and a scientific center. Despite its mammoth size, the 200-acre campus is intended to feel cohesive, according to SOM's project description, because of its highly organized layout.