Posts tagged with "responsive architecture":

Placeholder Alt Text

No two walks under this responsive installation in a bridge above the High Line will ever be the same

The High Line in New York is spinning off art projects on all sides. For those seeking an immersive architectural walk, tailored to the conditions of their surroundings, a non-discrete bridge in Chelsea may be the answer. https://vimeo.com/150895684 It may be only a small-scale intervention, but a public bridge running next to the High Line now houses a scintillating display of interior lighting. During the day and from an external perspective, the bridge appears mundane, dated even, and of no particular interest. Step inside however, and the bridge comes to life. Taking responsive architecture to the extreme, the 70-by-10-foot installation called Prismatic_NYC utilizes 66 individual prisms, each individually powered by a brushless motor. Subsequently 40,000 integrated LED’s beam across the bridge in a wave-like form. Prismatic_NYC is the work of Hyphen-Labs working alongside IA Interior Architects installed an array of rotating light prisms within the structure. The light show isn’t static either. Using online weather sources, the display responds to changes in the local climate awarding each user a unique experience. A staggering amount data is accumulated to achieve this. Cloud cover, wind speed, humidity, and the accumulation or intensity of precipitation, frequency, speed, and position of the "light-wave," to name a few, go into the installation's lightscape. To amplify the experience further, the designers behind Prismatic_NYC stated that "temperature changes generate a noise function that develops the sculptures color and light behavior." And in order to be in tune with seasonal/holiday moods, a built-in calendar checks for seasons and holidays, sunrises and sunsets, tidal movements, and lunar and celestial events. In theory, no walk through the bridge should ever be the same on different occasions. As a result, the fully enclosed bridge hence connects travellers to the conditions outside while providing them with shelter. One can easily imagine hearing the rain from inside, or seeing the sun set and being exposed to the structures interpretations. "Prismatic allows us to meditate on the beauty of light, geometry, and waveforms.  Each side distinguishable from the other as they absorb, reflect, and generate light," said Hyphen-Labs on its website. "Harmonious luminescent rotations broadcast oscillating waves that spread out through the space and constantly reflecting our changing environment." "The design of the tapered prisms went through various iterations. Generative and parametric design approaches ensured the optimization of the visual experience," the designers continued. "The prisms’ physical components, fabrication, applet, website, and experience are of custom design, using the highest quality materials to ensure maximum performance for the next five years."
Placeholder Alt Text

Canadian Artist Creates Interactive Wall That Moves As You Walk By

Canadian graphic designer, Thibaut Sld., has created an interactive wall that responds to human presence. The impressive installation—which is equal parts CGI and home design—is known as HEXI and is comprised of 60 mounted modules that work in-sync with motion detectors to track, and then mirror, a person’s movement along the wall. So, essentially, when a person near the wall moves, the wall moves with them. Brave new world. [Via designboom]
Placeholder Alt Text

HygroScope: Meteorosensitive Morphology

Fabrikator Brought to you by:

New climate-responsive architecture research makes structure the machine

A new project commissioned by the Centre Pompidou for its permanent collection explores responsive architecture based on the behavior of material during climate changes. Designed by architect Achim Menges in collaboration with Steffen Reichert, “HygroScope: Meteorosensitive Morphology” appears at first glance to be a wooden model suspended within a glass case. But when the humidity level within the case rises, the system begins to breathe, ventilating the moisture-saturated air without any sensory equipment or electricity.
  • Fabricator Achim Menges in collaboration with Steffen Reichert
  • Designers Achim Menges in collaboration with Steffen Reichert
  • Location Paris, France
  • Status Permanent exhibit
  • Materials Maple veneer, synthetic composites
  • Process Material research, computational design research, generative code development, digital fabrication
The HygroScope project is based on more than five years of research on architectural systems that respond to climatic changes without any additional technology. By using wood, the design team relied on anisotropy—physical properties related to grain direction—and hygroscopicity, wood’s ability to absorb moisture when dry and yield moisture to the atmosphere when wet. By using wood’s responsiveness to moisture to trigger shape change, one of the oldest and most common construction materials can become “a climate-responsive natural composite that can be physically programmed to compute different shapes in response to relative humidity,” explained the designers in their project brief. They go on to explain the project’s fabrication: "The system consists of custom developed elements made from a combination of quarter-cut maple veneer and synthetic composites. More than 4,000 geometrically unique elements are digitally fabricated and the complex substructure is robotically manufactured. The composite system elements can be programmed to materially compute different shapes within variable humidity response ranges by adjusting the following five parameters: [i] the fiber directionality, [ii] the layout of the natural and synthetic composite, [iii] the length-width-thickness ratio and [iv] geometry of the element and especially [v] the humidity control during the production process." A humidifier and dehumidifier in the base of the glass case regulates the climate inside using data of Paris’s changing relative humidity levels and a second data set based on visitors to the exhibit. As changes occur, the system creates a complex, nonlinear response as thousands of components act in unison to control humidity within the case. “In this way it suggests how an architecture based on the intrinsic behavioral capacity of a material mediates between interior and exterior climates rather than separating them,” wrote the designers. The HygroScope will make its debut at Centre Pompidou’s “Multiversites Creatives” exhibit, which opened this week.