Posts tagged with "Office Parks":

Placeholder Alt Text

MVRDV’s revamp of Amsterdam’s Tripolis Park includes a noise-buffering groundscraper

Dutch firm MVRDV has unveiled plans for Tripolis Park, a large-scale redevelopment project calling for the renovation and expansion of an architecturally significant Amsterdam office park that sits directly next to the A10 motorway (Rijksweg 10), the city’s bustling primary ring road. The most significant new addition to the existing Tripolis campus will be a rectangular, 11-story office block; a proper “groundscraper” per MVRDV, that will pull double-duty as a sound screen. Spanning nearly 400,000 square feet parallel to the A10, the photovoltaic array-topped structure will help muffle the constant roar of traffic produced by the highway. And, only fitting for a shiny, ultramodern office building situated nearly atop a traffic-clogged ring road, the star tenant will be Uber. Completed in 1994, Tripolis, which will be rebranded as Tripolis Park once the redevelopment of the site is complete, is one of the final works of influential Dutch architect and theorist, Aldo van Eyck. An outspoken proponent of Structuralism, van Eyck is best known for the Amsterdam Orphanage (1960) and for the hundreds of public playgrounds that he created across the city in the 1950s, ’60s, and ’70s. Located a stone’s throw from Van Eyck’s iconic, national monument-listed orphanage, Tripolis—itself a monument site since 2019—has historically suffered from low occupancy rates despite its eye-catching design, desirable location in Amsterdam’s fast-growing Zuidas business district, and attractive, courtyard-centered orientation. Composed of a trio of curvy mid-rises in which clusters of office suites fan out from central staircases, the existing buildings will be fully renovated by MVRDV to ensure that they “become commercially viable” according to a press release. Amsterdam-based real estate developer Flow is spearheading the project. The buildings’ signature design characteristics, namely their wood and granite facades and colorful window frames, will remain while MVRDV will add new elements such as rooftop gardens. The northernmost of the three existing buildings, Tripolis 100, will remain separate from the new groundscraper-slash-highway noise-blocker and eventually be converted into an affordable housing complex. Tripolis 200 and 300, the two existing buildings not slated for conversion into future housing, and those located closest to the A10, will be woven into the footprint of MVRDV’s new building. “This block is indented where it meets the existing buildings, adapting its grid structure to the complex geometry of Van Eyck’s offices,” explained MVRDV. “The relation between the austere, regimented south façade and the playfully indented north façade is revealed by a high-transparency eight-storey window that provides a glimpse of the existing Tripolis buildings where the indentation punches almost all the way through the new structure.” This melding of old and new at Tripolis Park is certainly dramatic, especially when considering the newer building’s hulking rigidity and the wavy, organic forms of Van Eyck’s older structures. “So I am a fan of Aldo van Eyck’s oeuvre and I think we should treat his design as respectfully as possible,” said MVRDV founding partner Winy Maas in a statement. “The new building guards and shelters the existing Tripolis complex as it were, thanks to the protective layer we create. We literally echo Tripolis, as if it was imprinting its neighbour. The space between will be given a public dimension and will be accessible to passers-by. As a visionary in his time, Aldo already saw office spaces as meeting places. I want to continue that idea by promoting interaction between the two buildings in various ways.” Uber, whose international headquarters are currently located elsewhere in Amsterdam, will also take up residence in the largest of the existing Van Eyck buildings in addition to occupying several lower floors of MVRDV's A10-abutting structure. As reported by Bloomberg, Uber will occupy two-thirds of the Tripolis campus in total starting in 2022. The San Francisco-based tech giant will have the option to rent even more space as its Amsterdam workforce continues to grow. Since 2017, the number of Amsterdam-based Uber employees has jumped from 400 to 1,700, prompting the company to seek out a more spacious home.
Placeholder Alt Text

Gehry to design new office headquarters for Warner Bros. in Los Angeles

Gehry Partners, Worthe Real Estate Group, and Stockbridge Real Estate Fund have unveiled renderings for a new 800,000-square-foot office complex slated for the Warner Bros. studio campus in Burbank, California. Urbanize.LA reported that the developers behind the so-called "Second Century Project” aim to break ground later this year and that the project will be completed in time for Warner Bros.’ centennial celebrations in 2023. Plans for the complex call for a pair of cool, iceberg-like mid-rise office towers articulated in Frank Gehry’s signature fluted and twisted forms. One tower will rise seven stories and is set to contain 355,000 square feet of offices while the second tower will rise nine stories high and offer 450,000 square feet of office space. In a press release announcing the project, Gehry said, “Once upon a time, Hollywood Studios had an important architectural presence in the city—they were like monuments to the movie-making process. With this project, I was trying to recapture that feeling of old Hollywood splendor.” To achieve his goal, Gehry Partners has created a two-faced complex. For the more public exposure that faces an adjacent freeway, the architects have designed icy glass facades that will catch the sunlight. Renderings for the project show the towers ablaze in Southern California’s red-orange-pink golden hour light, for example. The office’s second main exposure, which the architects have wrapped in perforated metal panels, will face existing warehouse-like studio spaces. Gehry added, “We created large open floorplates with the single goal of creating the highest quality office space. From the freeway, the buildings are composed as one long sculptural glass facade that creates a single identity like icebergs floating along the freeway. On the studio side, the metal punched facade is terraced to relate to the scale and character of the existing studio buildings.” The project is the latest local proposal from the ever-busy Gehry Partners. Other projects on deck include the Youth Orchestra of Los Angeles project in South Los Angeles, a planned hotel and mixed-income housing complex in Santa Monica, the controversial 8150 Sunset mixed-use complex, and The Grand, a pair of mixed-use residential towers slated for a site directly across the street from Gehry Partners’ Walt Disney Concert Hall in Downtown Los Angeles, among others.
Placeholder Alt Text

WRNS Studio to expand Microsoft headquarters in Mountain View with green roof, creekside habitat

Last week Microsoft submitted plans to the city of Mountain View to expand its Silicon Valley headquarters. As with Apple's upcoming building and Google's proposed campus, this one is also pastoral and eco-minded. A rendering by shows the low-rise office buildings enmeshed in a riparian landscape and topped by an expanse of verdant meadow. According to the Silicon Valley Business Journal, WRNS Studio replaced SOM on the job. This new scheme not only updates the 515,000-square-foot campus, but also adds 128,000 square feet of workspace and 164,000 square feet of green roof. Changing the paradigm for parking, the design will restore more than 6 acres of asphalt surface parking into a “creekside environment.” But don’t expect a decreased demand for parking spaces, there’s talk of a new garage topped by a soccer field. "They’ve talked to us from square one about taking all the parking adjacent to Stevens Creek and turning that to habitat," said Mountain View Community development director Randy Tsuda told SVBJ. The tech behemoth also intends to buy the property, which it now leases. In an email to employees executive vice president Qi Lu wrote, “Today, I am excited to announce our plan to further invest in the success of the Silicon Valley region. Microsoft is acquiring the Mountain View Silicon Valley Campus to build a state-of-the-art facility and create an exceptional place to work... Sustainability, collaboration, and health & wellness are at the center of the design, incorporating features such as team courtyards, easy access to the outdoors, an onsite gym, and LEED Platinum certification.” WRNS’s plan calls for demolishing and rebuilding two existing buildings and infilling much of the campus with courtyards and outdoor spaces, while new programs along Macon Street and La Avenida Streets will directly engage with the community. Construction is expected to start in early 2017.
Placeholder Alt Text

Gensler Triangulates a New Santa Clara Headquarters for Nvidia

Silicon Valley definitely has the architecture bug. We've recently seen remarkable new designs put forth by Foster + Partners for Apple and NBBJ for Samsung. Now Gensler has released ambitious new designs for tech company Nvidia, located in Santa Clara. The 24-acre complex's two 500,000-square-foot buildings are each shaped like triangles, a configuration that Gensler principal Hao Ko explains facilitates collaboration by allowing connections to each side of the building to be the shortest. (The triangle, he adds, is also "the fundamental primitive that defines all shapes in the digital realm.") Undulating roofs will be made up of smaller triangle pieces, breaking down the overall mass and allowing for ample skylighting, in the in-between spaces. Construction is set to begin this summer, with completion in 2015. Apple's circle now has geometric competition. Who's next?