Posts tagged with "Nobel Prize":

Placeholder Alt Text

David Chipperfield shrinks his design for Stockholm’s Nobel Center

David Chipperfield has curtailed plans for his design for Stockholm's Nobel Center (or Nobelhuset) just five months after winning a competition for the project back in April this year. In a statement on the modified project, David Chipperfield Architects said that "the modified design integrates the nobel center even better in its urban context and establishes a lively interaction with the citizens and visitors of Stockholm." When AN first covered the story, the jury comments from the competition were: "The proposed building conveys dignity and has an identity that feels well balanced for the Nobel Center. The limited footprint of the building allows room for a valuable park facing the eastern portions of the site, with plenty of space for a waterfront promenade along the quay. The facade surfaces will also reflect light from the sky down into the street or open space on Hovslagargatan." Sited on the Blasieholmen peninsula on the edge of the Klara Sjö canal, the Nobel Center will host ceremonies for the natural science, humanities, and peace effort Nobel prizes as well as acting as a civic meeting place. In doing so it will be the first building ever to be dedicated to the event. Despite a reduction in size, the idea behind the project remains intact. The building has become slightly more legible as now onlookers can gaze into all floors from the exterior, meanwhile the top floor responds to the surrounding typologies. Surrounded by slithers of opaque glass and metal pilaster strips, the facade according to the architects, "envelopes the building like a dress." This feature is meant to establish visual connection with the city and buildings surroundings. Other changes to the scheme include the implementation of a south terrace and a new plaza inspired by the nearby Blaisieholmstorg Square on the north side. The program includes an auditorium, a museum, conference facilities, educational spaces, and offices, as well as a restaurant, a bar, café, and shop. The focal point of the building is the auditorium which has also been developed during the alteration process, with the intention for it to be the future venue of the Nobel Prize Ceremony for Sciences, Literature, and Economic Sciences. The building is currently set to open in 2018.
Placeholder Alt Text

Three Designs Shortlisted for Nobel Center in Stockholm

The Nobel Foundation has officially launched an international design competition for the creation of a Nobel Center Headquarters in Stockholm, Sweden. An architectural idea in existence since the 1990s, the Center will serve as a venue for the annual Nobel Prize Award Ceremony, as a space for exhibition, public education, and meetings, and as a symbol of the honorable achievements of Nobel Laureates. Previously, the Foundation released its list of twelve architectural concept winners. These anonymous entries were judged on general building design, structural relationship with the waterfront site on the Blasieholmen peninsula, and shaping the urban context for the proposed functions of the Nobel Center. Now, three firms’ proposals have been shortlisted in a second round, as possibilities for the overall winner. David Chipperfield Architects, Johan Celsing Arkitektkontor, and Wingårdh Arkitektkontor are required to submit more detailed design plans for further jury deliberation. The final decision is to be announced in 2014 and the Nobel Center hopes for a grand opening in 2018. Nobelhuset David Chipperfield and Christoph Felger, David Chipperfield Architects - Berlin, Germany The jury comments: The proposed building conveys dignity and has an identity that feels well balanced for the Nobel Center. The limited footprint of the building allows room for a valuable park facing the eastern portions of the site, with plenty of space for a waterfront promenade along the quay. The façade surfaces will also reflect light from the sky down into the street or open space on Hovslagargatan. A Room and a Half Johan Celsing, Johan Celsing Arkitektkontor AB - Sweden The jury comments: The proposal is a coherent, classically proportioned building that connects to the surrounding cityscape. Because the building is placed at an angle to Hovslagargatan, this creates an attractive open space near the entrance. The proposal also leaves ample room for a waterside promenade and outdoor public areas. In many ways, its materials and appearance are well adapted to the purposes of the building. A P(a)lace to Enjoy Gert Wingårdh, Wingårdh Arkitektkontor AB - Sweden The jury comments: One of the foremost qualities of the building is the openness of its entrance level. Its glass façade is inviting and creates close contact between outdoors and indoors and between urban life and the activities in the Nobel Center. The grand stairway is a classic element that can give the building a dignity that fits the identity of the Nobel Center.
Placeholder Alt Text

Proposals Unveiled For Nobel Prize Headquarters in Stockholm

The Nobel Foundation, the body that administers all activities involved in the delivery of the prestigious Nobel Prize, has shortlisted 12 architecture firms to partake in an international design competition for the new headquarters in Blasieholmen, Stockholm. In addition to providing a global headquarters, the establishment will also include a visitors center where the public can explore the natural sciences, humanities, and peace efforts of the United Nations. One of the key factors for the Foundation in selecting the architects to participate involved "their ability to work in intricate urban environments where historical context and the natural environment must be considered with sensitivity." The 12 selected firms include: - 3XN, Denmark - BIG, Denmark - Herzog & de Meuron, Switzerland - Johan Celsing Arkitektkontor, Sweden - Lacaton & Vassal Architectes, France - Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Denmark - Marcel Meili, Markus Peter Architekten, Switzerland - OMA, Netherlands - SANAA, Japan - Snøhetta, Norway - Wingårdhs arkitekter, Sweden. - David Chipperfield Architects, England/Germany. At this stage of the competition, all submitted entries are anonymous, and the renderings are available in a public exhibition at the Nobel Museum in Stockholm. The winning design proposal will be announced during the spring of 2014. The design proposals: