Posts tagged with "Nebraska":

Placeholder Alt Text

Edward Durell Stone gem gets a comprehensive rehab

Grand Island is in the center of Nebraska. Halfway between Chicago and Denver along Interstate 80, it is perhaps best known for being the home to the Nebraska State Fair. It is also home to the Stuhr Museum of the Prairie Pioneer. Designed by modernist architect Edward Durell Stone in 1963, the museum documents the lives of European pioneers who first settled Nebraska. Recently, the museum underwent a comprehensive renovation and rehabilitation, led by Lincoln, Nebraska–based BVH Architecture. BVH provided architectural and engineering services for the project. Working with the museum staff, the Stuhr Foundation, and the museum’s board, BVH developed a master plan to look into the 75,000-square-foot museum’s future. While addressing the changing needs of the museum’s collection and exhibition spaces, the master plan called for the careful treatment of the iconic building’s exterior. The facade, interior finishes, structural stability, HVAC system, fire and life safety, and accessibility were all addressed. Each of the improvements was designed not in interfere with the building’s operations or modernist styling. Following the Secretary of Interior’s Standards for Rehabilitation, the building was also added to the National Register of Historic Places 2015. The project also won a 2017 Docomomo Citation of Merit Award | Civic. All of this comes as the museum celebrates its 50th anniversary.
Placeholder Alt Text

Artist Dale Chihuly designs patient sanctuary at the University of Nebraska

The University of Nebraska Medical Center has recently completed an addition to the Buffett Cancer Center. The Chihuly Sanctuary is part of the center’s healing garden and provides a space for patients and staff to meditate and reflect. Designed by famed glass artist Dale Chihuly, the sanctuary sits in an upper-level roof Healing Garden yard on the fourth floor of the ten-story building. The undulating glass enclosure is filled with ten site-specific art installations of Chihuly’s colorful glass sculptures, as well as a series of glass on glass drawings. "With a background in architecture, I’ve always been interested in space and light. I also love glasshouses, and I thought this type of structure would be an appropriate extension of Leslie’s Healing Garden,” said Chihuly in a prepared statement about the motivations behind the design. "My goal is to provide clear views into Leslie’s Healing Garden and to create a space for caregivers, researchers, and patients to meditate or to find a moment of peace." At the heart of the space, a large glass-filled conical form is reminiscent of the 17th-centruy British red house class cone hot shops that were once used for glassmaking. The bright conical space's focal point is filled with reflected and refracted natural light, using the sanctuary's lightly fritted glass to soften it as it enters. This fritting is also a reference to Chihuly’s Basket series. The form of the building as a whole, and brightly colored roof line, were inspired by Chihuly’s Macchia Series. The project’s position in the larger building, along with its curving form, make it highly visible from many points throughout the center. The Chihuly Sanctuary is part of the campuses larger Healing Arts Program, which displays art across the entire medical center. "The physical art in the Fred & Pamela Buffett Cancer Center is only the beginning," said Amy Jenson, executive director of the Healing Arts Program. “In the fall, we will be offering a number of therapeutic programs to build on the patient, family and staff experience.” "A cancer diagnosis is one of the most profound experiences a patient can have,” added Daniel J. DeBehnke, M.D., M.B.A., CEO of Nebraska Medicine. "Numerous studies show the arts can have an important impact on the healing process. That’s why the Healing Arts Program exists – to provide patients, their families and our staff a compassionate, supportive and inspirational environment."
Placeholder Alt Text

HOK collaborates on $1.2 billion Omaha development

Placeholder Alt Text

Michael Graves’ paralysis informs design for Omaha Rehabilitation Hospital

The architect of Omaha’s new rehabilitation hospital says his own paralysis has given him “greater empathy,” which has informed his designs for the healthcare industry. Local firm DLR Group and Texas-based engineering firm Page are working with Michael Graves, who lost the use of his legs in 2003 as the result of an infection, on the $93 million Madonna Rehabilitation Hospital in west Omaha. Expected to be complete in 2016, the facility will use technology to afford sedentary patients greater control over the TV, thermostat, nurse call system, and other things in their room. Omaha’s World-Herald describes how Graves, 79, drew from personal experience while designing the 250,000-square-foot hospital:
Giving patients some control over their environment is important, said Graves and Patrick Burke, a principal in Graves' firm. Graves recalled one instance early in his rehab when he was being transferred from his bed to a chair using a motorized sling. “I was getting into the chair that day and I was up in the air, in a sitting position over my chair but not in it yet. The nurse's aide's friend came in and said, 'It's time for our break.' So they left me there dangling in the air and they went on a break. That's as low as it gets.”
The average stay at Madonna is more than 30 days, but residents tend to be more mobile than many hospital patients. That creates a need for active social spaces, Graves said, but also a pitfall: many architects want hospitals to resemble hotels. “Well, I don’t,” he told the Omaha World-Herald's Bob Glissmann. “I don't think it needs a big atrium and I don't think the rooms have to look like a hotel room. These are hospital rooms, and you want to have good care. What makes the difference is the empathy.”
Placeholder Alt Text

On View> University of Nebraska presents “Look for Beauty: Philip Johnson and Art Museum Design”

Look for Beauty: Philip Johnson and Art Museum Design Sheldon Museum of Art
 12th and R streets, University of Nebraska, Lincoln, NE Through October 13, 2013 The Sheldon Museum of Art in Lincoln, Nebraska, is currently celebrating the works of Philip Johnson, the influential American architect who promoted the International Style and, later, defined postmodernist architecture. One of his most iconic projects was the design of the Seagram building in Manhattan, a project undertaken in partnership with Mies Van Der Rohe. This particular project marked a decisive shift in Johnson’s career. Look for Beauty examines the design journey of Philip Johnson through the examination of three of his earlier museum buildings: Munson-Williams-Proctor Arts Institute, the Amon Carter Museum of American Art, and the Sheldon Memorial Art Gallery (now the Sheldon Museum of Art). These three projects form a coherent study of Johnson’s developing personal style in the early years of his career. The exhibition includes models, plans, furniture, photographic murals, and archival materials such as correspondence, exhibition photographs, and catalogs.
Placeholder Alt Text

AIA announces 2013 Small Project Award recipients

The American Institute of Architects has announced the winners of the 2013 Small Project Awards, a program dedicated to promoting small-project designs. Since 2003 the AIA Small Projects Award Program has emphasized the work and high standards of small-project architects, bringing the public's attention to the significant designs of these small-projects and the diligent work that goes into them. This year's ten winners are grouped into four categories: projects completed on a budget under $150,000, projects with a budget under $1.5 million, projects under 5,000 square feet, and theoretical design under 5,000 square feet. CATEGORY 1: These three recipients had to complete small-projects constructions, objects, an environmental art, or architectural design with a budget of $150,000. Bemis InfoShop Min | Day Omaha From the AIA: "More than a new entry and reception area for a contemporary art center, the InfoShop is a social condenser and transition space between the city and the galleries. With increasing emphasis on social and environmental issues, the art center is becoming a laboratory for ideas rather than a repository for artifacts." The jury commented: "This is such a remarkable process! It represents a designer's victory as opposed to an ideologically born, experientially rich element. ... A context is built on triangular patterns cut into a wall of panels and beautifully engages a sculpturally reception desk that double as a bar for entertaining. The reception space looks great, effortlessly orients the visitor and functions very practically. It is playful without being whimsical. This project is an exemplary demonstration of craft in the digital age." Cemetery Marker Kariouk Associates South Canaan, PA From the AIA: "Before dying, a woman left a note for her children to be read after her death. This note was less a will (she had nothing material to leave her children) than several abstract wishes for them. The sole request on her own behalf was that her gravesite becomes a garden." The jury commented: "This is a design that embodies the idea of ‘remembrance’. The bronze plates, graced with a deeply personal and poetic message, are organized beautifully—pushing and pulling you through the space as you engage it. This is respectful, celebratory work that gracefully merges with its landscape and poignantly reveals the spirit of a woman." Studio for a Composer Johnsen Schmaling Architects Spring Prairie, WI From the AIA: "An unassuming structure nestled into a rural Wisconsin hillside, this intimate retreat serves as a studio for a Country Western musician to write his work and reconnect with nature." The jury commented: "The wood detailing, the use of color, and the simplicity of this retreat for a musician is inspiring. An inspiring place in which to create music and commune with nature. The color palette is at once animated and subtle." CATEGORY 2: These three recipients had to create small-project constructions with a budget of $1,500,000. Nexus House Johnsen Schmaling Architects Madison, WI From the AIA: "This compact home for a young family occupies a small site in a historic residential district in downtown Madison, Wisconsin. Successfully contesting the local preservation ordinance and its narrow interpretation of stylistic compatibility, the house is an unapologetically contemporary building, its formally restrained volume discreetly placed in the back of the trapezoidal site to minimize direct visual competition with its historic neighbors. The jury commented: "This is absolutely beautiful. It is well detailed and not overwhelming. It fits fantastically into the surrounding neighborhood and doesn’t take away from the other architecture. As the name Nexus suggests, this house is very well connected. Composed of a brick podium and a wood clad block on top, it masterfully accomplishes a variety experiences in a compact footprint." Pavilion at Cotillion Park Mell Lawrence Architects Dallas From the AIA: "Commissioned by the Dallas Parks Department, this new shade structure bridges the gap between two groups of trees at a natural gathering place in the park." The jury commented: "This is such a fantastic way for the public to be able to experience architecture in a park setting. The whimsical pop of red draws the eye and leads to you walk in and experience the space. It plays with light and provides a shading experience. An exquisite filigree steel structure, that is at once shade pavilion and large environmental art piece." Webb Chapel Park Pavilion Cooper Joseph Studio Mission, TX From the AIA: " We were asked by the Department of Parks and Recreation to create a picnic pavilion to replace a decaying 1960s shelter. Given Texan heat and humidity, climate control was a priority." The jury commented: "Cleverly integrated into the site the side berm and concrete overhead create a thermal cooling mass the way sustainable design traditionally did. This pavilion project is unlike anything we have seen before. A beautiful public work that will surely inspire those that experience it to embrace architecture in a new way." CATEGORY 3: The three recipients in this category had to complete a small-project construction, object, an environmental art, or architectural design under 5,000 square feet. These projects had to be designed as well as constructed, fabricated, and/or installed majorly by the architect. 308 Mulberry Robert M. Gurney, FAIA Lewes, DE From the AIA: "The starting point for this project is small house at 308 Mulberry Street, originally constructed in the early nineteenth-century in the heart of the historical district of Lewes. In the redesign, the exterior of the original structure is meticulously restored." The jury commented: "A demanding redesign that respectfully preserves the original architecture, while artfully transforming the home." Nevis Pool and Garden Pavilion Robert M. Gurney, FAIA Bethesda, MD From the AIA: "Located in a neighborhood bordering Washington, DC, this suburban site has the advantage of being located adjacent to woodlands. A contemporary house surrounded by mature trees and manicured gardens anchors the site. A new swimming pool, stone walls, and terraces behind the house organize the rear yard and establish a dialogue between the existing house and a new pavilion." The jury commented: "A suburban backyard is transformed with a new panoramic awareness of water, forest and sky." Tahoe City Transit Center WRNS Studio Tahoe City, CA From the AIA: "The Tahoe City Transit Center (TCTC) represents a vital step toward achieving a more sustainable transportation network within the region." The jury commented: " This is first class design and craftsmanship that works on many levels. The scale of the bus is tamed. The project is reminiscent of the approachable architecture of the early century. The wood siding and trees in the background integrate very well. The design is modern and vernacular at once. This profound piece of public infrastructure serves a very important civic function with a low impact modest foot print." CATEGORY 4: The recipient in category 4 was challenged to draft a completely original architectural design that is purely hypothetical and theoretical, and less than 5,000 square feet. Four Eyes House Edward Ogosta Architecture Coachella Valley, CA From the AIA: "A weekend desert residence for a small family, the Four Eyes House is an exercise in site-specific "experiential programming". Rather than planning the house according to a domestic functional program, the building was designed foremost as an instrument for intensifying particular onsite phenomenal events." The jury commented: "The imagery is expertly rendered and communicated. Both rational and lyrical and possessing excellent spatial quality. Architectural towers and horizontal lines modulate the viewer's experience and connection with an elemental landscape. It redefines how a home should be built. ... This project takes the experience of place and via an ‘architectural amplifier’ of thoughtful movement (ascension into each bedroom space) and choreographed view capture / light receiver (well-placed windows), makes it a triumphant celebration of humankind situated in the center of the natural universe."