Posts tagged with "Museums":

Placeholder Alt Text

Brooks + Scarpa’s Contemporary Art Museum Canopy in Raleigh

A folded canopy reinvents a former loading dock in the city’s historic Depot District

Raleigh’s Contemporary Art Museum chose its new home in the city’s Depot District carefully. Located in a former produce warehouse, the project calls attention to the city’s history of railroad transportation and red brick architecture while emphasizing its commitment to sustainability and adaptive reuse. Led by Brooks + Scarpa Architects, the project included renovation of the existing 21,000-square-foot structure and the addition of a 900-square-foot entry pavilion. The glass-enclosed lobby reinterprets the location of the original building’s loading dock with an expanded and folded canopy that announces the building’s new purpose and balances the effect of daylight on its interiors.
  • Fabricators Accurate Perforating, Alumiworks
  • Architects Brooks + Scarpa Architects
  • Location Raleigh, North Carolina
  • Status Complete
  • Materials Steel, aluminum, polycarbonate
  • Process Custom perforation design and fabrication
The architects saw an opportunity to treat the new museum entrance as a modern loading dock, a front porch that would deliver visitors into the galleries within. They began to experiment with the form of the rectilinear metal roof that originally sheltered the truck bay, expanding it and imposing a series of three folds to bend the shape skyward. The team developed a perforation pattern that shades the museum’s outdoor sculpture garden and the floor-to-ceiling glass lobby enclosure, then grows more dense to hide ductwork and sprinkler pipes indoors. Derived from the shape of flower petals, the pattern consists of three half-oval shapes with radii of 2, 4, and 6 inches. Each petal was combined with one other shape with the same radii, creating a total of 18 ovals in the pattern. These were laid out to create areas of greater or lesser density depending on the desired shading effect. While the perforated petals have 35 percent transparency, gaps between the ovals create an overall effect of 50 percent transparency indoors and 65 percent outdoors. The design team delivered shop drawings and sketches based on screen shots of Rhino files to architectural metal fabricators at Chicago-based Accurate Perforating and North Carolina-based Alumiworks. (The canopy’s top surface is composed of Polygal polycarbonate panels fabricated by North Carolina-based Jacob’s Glass.) Because the canopy’s interior slope does not match the exterior slope, transferring the complex geometry of the canopy into both top steel elevations at the intersections and into the bottom of the hollow structural section (HSS) steel substructure supporting the petal panels proved challenging. The canopy is built with steel wide flange beams, some of which are tapered and supported by the unreinforced masonry building and by three structural columns. Outdoors, perforated panels are attached to the underside of the frame and protected by polycarbonate panels installed overhead. Indoors, the perforated panels are installed beneath metal decking, insulation, and PVC roofing material. An HSS substructure suspended from the steel beams supports each assembly. While the canopy has become a symbol of the historic district’s renewal, not all visitors are welcome to its modern-day front porch. One-quarter-inch mesh between each petal shape keeps birds from roosting on flanges and steel beam supports. While the mesh allows pleasant North Carolina sunlight to filter into the museum’s courtyard, the glimpses of blue sky are also a nod to another bit of Southern porch culture—natives traditionally paint porch ceilings blue to mimic the sky, deterring mud dauber wasps from settling in.
Placeholder Alt Text

NY Historical Society Opens Museum & Library for Kids

The lower level of the New York Historical Society was lively last Friday morning at the ribbon cutting for the new DiMenna Children’s History Museum and the Barbara K. Lipman Children’s History Library.  Young New Yorkers were trying out a number of new, interactive activities in the vibrant 4,000 square-foot vaulted space. Pavilions divide the space into various programs including biographical information on figures such as Alexander Hamilton and James McCune Smith, viewing changing New York sites throughout history. In the library, children will also have access to rare books and maps from the Society’s collection. The Children’s History Museum has been in the works for three to four years as part of the Historical Society’s $65 million renovation. Architects from Lee H. Skolnick Architecture and Design Partnership worked closely with museum curators to design a permanent exhibit dedicated to educating children on history.  Lee Skolnick, the principal architect of the firm, has extensive design experience, spanning thirty years, on children’s museums.  But here, Peter Hyde, associate and senior exhibit designer, distinguished, “We have done history museums and children’s museums, but never a children’s history museum.” The overall concept of the exhibit presented various challenges for curators as well as the architects: how to convey historical events to children in an exciting and engaging way.  The design of the space along with its content intends to relate New York kids to history by exploring famous as well as everyday historical figures as children.
Placeholder Alt Text

Letter from Rome: YAP Opening Night at the MAXXI

Imagine a warm summer evening in Rome. Then imagine stretching out on a cool, grass lawn underneath giant Jurassic tulips the size of a cherry tree. Their glow softly illuminates conversations over cocktails. Add a backdrop of the serpentine jewel of Zaha Hadid’s MAXXI museum, and you have theater. Rome is all about theater. So was the scene at the opening of the Young Architects Program installation at Rome’s one year old museum of art and architecture. Five young European firms were chosen as finalists by the MAXXI in collaboration with MoMA PS1's Young Architect's Program. The winner in Rome, stARTT Architects, installed 2000 square feet of luscious grass mini-hills inclined perfectly for reclining, so you can sdraiarsi, an untranslatable Roman manner of stretching out. Topping the hills are 20 or so three-foot wide tulips, each atop a six-foot curved stem. Semi-transparent red resin tulip-like flowers--a bit in the style of Avatar--light up in the evening and offer a bit of shade during the day. Mario Mattia, the resident architect in Rome for Hadid, had suggested a green space for the 12,000 square foot plaza court, drawing inspiration from a visit to the green lawn of Bryant Park beside the grand 42nd Street New York Public Library. But cut concrete paths and organized gravel won out--until now. Given a choice, humans gravitate toward the living and the green. StARTT architects managed to incorporate both elements into this built setting. So what did the user audience say about the installation on opening night? Papavere gigante! ("giant poppies!" omnipresent in the hills of Rome) and martini rossi! (martini glass-shaped flowers missing only the maraschino cherry). The giant tulips gently tilted your view upward to the rich evening turquoise of the Mediterranean sky, as you lay grounded on the refreshing islands of grass. A temporary installation? To quote another Roman, the emperor Hadrian: “Be attentive to the temporary, as it often becomes the permanent." Magari! (We hope so.)
Placeholder Alt Text

Pictorial> Steven Holl′s New Oceanic Museum in Biarritz

Steven Holl's new Cité de l’Océan et du Surf in Biarritz, France is at once rugged and ethereal. Designed in collaboration with the Brazilian artist Solange Fabiao, the building includes an accessible concave plaza roof covered in cobblestones, pierced by two milky "glass boulders," or pavilions housing a restaurant and a "surfer's kiosk." The boulders offer views out to the ocean, while the plaza directs the eye to the sky above. The museum "explores both surf and sea and their role upon leisure, science, and ecology," according to a statement from the firm. The landscape beyond is scooped out to reflect the building's concave form and create a new gathering place for the city. The museum opens to the public on June 25.
Placeholder Alt Text

Pictorial> Soumaya Museum by Fernando Romero

Mexico City's new Museo Soumaya (named after the deceased wife of Carlos Slim, the Mexican billionaire who owns the museum) was finally unveiled to the public late last month. The museum houses 60,000-square-feet of continuous exhibition space spread over six levels and containing over 6,200 pieces from Slim's art collection. Designed by Fernando Romero of the firm FREE, the building is shaped like a woman's bustier with a cinched waist. The amorphous structure is built with 28 curved steel columns of varying diameters, each with its own contoured geometry. While the exterior mass resembles a singular object, the skin is comprised of thousands of hexagonal aluminum modules. While the building itself is almost opaque--it has no windows--the roof of the top floor is suspended from a cantilever, letting in natural light. The result is a monumental parametric design offering a dramatic sculptural addition to the city once celebrated for its tradition and hand-painted, colorful architecture.
Placeholder Alt Text

Video> wHY Architecture Reveals Speed Art Museum Design for Louisville (Updated)

Louisville's Speed Art Museum has unveiled plans for a new addition designed by Culver City, CA-based wHY Architecture with Reed Hilderbrand landscape architects. Located on the campus of the University of Louisville, the museum hopes to increase connections with the city and the university along with increasing gallery and educational space. The scope of wHY's work includes 200,000 square feet of new and renovated space in three phases valued at $79 million. The first phase including the new north structure will begin construction this year. A fly-through (after the jump) offers a peak at the design, which calls for a simple monumental form next to the 1920s-era Beaux-Arts main building that cantilevers over a stand of trees forming an outdoor room and cafe on the campus facing side. A large garage-like door opens out to the garden. The street facing side features an outdoor amphitheatre-like seating set in the ground and a large reflecting pool. A cantilever staircase will be visible through the street facing facade. While the designers said they were seeking to practice "architectural acupuncture" on the site, it appears that earlier additions will be cleared away entirely. The contrast between the original neoclassical building, which is largely windowless, and the highly transparent new wing is fairly stark, though the integration of landscape elements and water features makes the building seem rooted in the campus site.
Placeholder Alt Text

Unveiled> BIG Wins Again in Greenland

Bjarke Ingels continues his relentless forward march toward world domination, winning yet another project, this time a gallery in Nuuk, Greenland. With so many recent mountains, it appears BIG has moved on to new iconographies inspired by land art, a barnacle perhaps? The Greenland National Gallery is a low, doughnut-shaped structure hugging a difficult terrain on a dramatic fjord. BIG's entry beat a number of firms including Norwegian Snøhetta, Finnish Heikkinen-Komonen, Islandic Studio Granda and Greenlandic Tegnestuen Nuuk. “The Danish functionalistic architecture in Nuuk is typically square boxes which ignore the unique nature of Greenland. We therefore propose a national gallery which is both physically and visually in harmony with the dramatic nature, just like life in Greenland is a symbiosis of the nature. We have created a simple, functional and symbolic shape, where the perfect circle is supplied by the local topography which creates a unique hybrid between the abstract shape and the specific location”, Bjarke Ingels said in a release. Visitors enter the building under a slight lift in the building's facade facing a panoramic view of the waterfront. The building itself is a perfect circle surrounding an interior sculpture courtyard forming a hybrid focal point of culture and nature. BIG says the layout enables flexible gallery arrangements.
Placeholder Alt Text

New Whitney Museum Takes Flight Along the High Line

The Whitney Museum, set on an outpost far from Manhattan's posh Upper East Side and in the midst of the hip yet historic Meatpacking District, is forging ahead with its grand plans to make a bold architectural statement with a new building by Renzo Piano, which will sit adjacent to Gansevoort Market Historic District and the post-industrial High Line park. First they must get their approvals, including the non-governmental, but not unimportant, local community board, which is "charged with representing community interest on crucial issues of development and planning, land use, zoning and City service delivery." Yesterday officials from the Whitney presented the large, probably not shiny new museum design to the Arts & Institutions Committee of Community Board 2 with a zippy video that flies viewers through the iceberg-like structure. The big change from earlier manifestations seems to be the addition Breuer-like fenestration facing the High Line. (video courtesy of Greenwich Village Society for Historic Preservation)
Placeholder Alt Text

Snohetta Heads South of the Border

The Oslo- and New York-based firm Snøhetta has been chosen to design the new Museum of Environmental Sciences at the University of Guadalajara. They were selected from a short list including Shigeru Ban, DS+R, Smiljan Radic, and Mauricio Rocha.

Construction on the $35 million building, which was developed in collaboration with ARUP, is scheduled to begin in 2011. Located in Mexico's second most populated city, the museum will be part of the school’s Centro Cultural Universitario, which will consist of a cultural district adjacent to the main campus and planned wilderness preserves.

According to Snøhetta, the site's "unique hybrid of cultural and natural landscapes allows for a new understanding in Mexican architecture." As such, the design makes use of linked courtyards and gardens to maximize fresh air, open space and natural light. The irregularly-shaped courtyards are meant to echo both traditional Spanish colonial planning and forms found in the surrounding landscapes of Jalisco.

Acting as a bridge between the university's new library and auditorium buildings, the structure will be compact, keeping sight-line disruptions to a minimum. With trees peeking out from the gardens below, the museum's rooftop will be accessible to visitors, giving them another perspective from which to view the surrounding area.

Placeholder Alt Text

Broad Damaging Public Process

Leave it to Eli Broad, who is putting up his own museum in Downtown LA, to make a mockery of the public process. Despite getting a great deal on one of the most valuable pieces of real estate in the city he still hasn't shared any of the designs for the new museum. His only nod was inviting the LA Times Christopher Hawhthorne to see the contending models a few weeks ago, and not letting any other  members of the press in. Hawthorne, it appears, could not publish his thoughts until after a winner was chosen, and even then his article didn't show any photos. And the Broad Foundation doesn't plan to share any images of the winning scheme until after ground is broken. This is a disaster for LA, which will effectively have no say over one of the most important cultural institutions in its history.
Placeholder Alt Text

Broad Museum Leak Number 100: Diller Scofidio + Renfro?

In a selection process with more leaks than the Titanic (or, ahem, the Gulf of Mexico) the LA Times reports (thanks to a number of anonymous sources) that Eli Broad is favoring Diller Scofidio + Renfro for his new contemporary art museum. In a previous leak the  Times reported the narrowing of firms to Diller Scofidio and Rem Koolhaas's OMA. This of course follows the leak that we first reported in March: that Broad was favoring downtown for the museum instead of Santa Monica. Of course none of this is official. In fact Broad hasn't even formally announced a shortlist or a location. And he's still waiting for city approval to lease the Bunker Hill site for $1 per year for 99 years (the LA CRA now owns the site, just next to the Walt Disney Concert Hall). But all this insider information is giving Washington politics and Wall Street banking a run for its money. Man, this Broad guy really knows how to play cities, and the media, doesn't he? He should become a businessman or something. Meanwhile, is any firm hotter than Diller Scofidio + Renfro?
Placeholder Alt Text

Broad Museum: 90210 vs 90402

After making nary a peep about his proposed Beverly Hills museum since last April, Eli Broad is again making it clear that he wants the project to move forward. And that he wants it to be much bigger. According to the LA Times, a plan sent last month to the Beverly Hills Planning Department calls for nearly 50,000 square feet of exhibition space (including a 6,100 square foot outdoor area for sculpture), up from the 25,000 previously anticipated. According to the story he's also included Santa Monica as a possible contender for the museum, for which he would create a $200 million endowment. And now the cities are jockeying for position: Kevin McKeown, a Santa Monica city councilman, told the Times, "I'll do everything I can to make this happen." Meanwhile Cheryl Burnett, the city of Beverly Hills' spokeswoman, issued a statement saying, "While we recognize that the Broad Foundation has many options. . . . There's no better place than Beverly Hills to showcase this world-class contemporary art collection." Let..the..fireworks..begin.