Posts tagged with "Martha Schwartz Partners":

Placeholder Alt Text

Three big-name studios shortlisted for La Brea Tar Pits master plan competition

The Natural History Museum of Los Angeles County (NHMLAC) announced yesterday that it would be reimagining its 12-acre campus in Hancock Park in Los Angeles, home to the iconic La Brea Tar Pits and George C. Page Museum. To that end, three firms will compete to lead a master planning team that will be responsible for renovating and future-proofing the campus. The NHMLAC first launched the search for a master planner in March of this year, and the three teams have been invited to create conceptual designs for review. The proposals will be unveiled in August of this year and the NHMLAC will take public feedback on each. After internal and public review, the winning team will be announced by the end of the year and will be responsible for leading the master plan team through the public review, planning, and construction phases of the renovation. The shortlisted teams are as follows: Dorte Mandrup is leading one team. While the Copenhagen-based firm's most recently publicized project may be a blockbuster tower in Denmark, the NHMLAC noted in a press release that the firm has worked on five UNESCO World Heritage Sites in the past, including several museums and libraries. The Dorte Mandrup team includes the London-based landscape architecture firm Martha Schwartz Partners, design firm Kontrapunkt, L.A.-based executive architects Gruen Associates, and Arup. The WEISS/MANFREDI team was singled out for its experience in designing large landscapes that invite public interaction, from Hunters Point South in Queens, to the Brooklyn Botanic Garden, to the Olympic Sculpture Park in Seattle. WEISS/MANFREDI’s collaborators are notably distinct in focus from the other teams: paleobotanist Dr. Carole Gee, graphic designer Michael Bierut, artist Mark Dion, and Karin Fong, renowned storytelling designer and cofounder of Imaginary Forces, were all tapped. Rounding out the three finalists is the team led by Diller Scofidio + Renfro (DS+R). DS+R is no stranger to realizing large park projects either, and its Broad Museum project previously won the firm critical accolades in L.A. The DS+R team consists of the California-based landscape studio Rana Creek, and landscape architect, urbanist, and Hood Design Studio founder Walter Hood. Whoever wins will have to balance the preservation of a unique paleontological resource with improving the flow and visitor capacity of the park campus. “La Brea Tar Pits and the Page Museum are the only facilities of their kind in the world,” said Dr. Lori Bettison-Varga, president and director of the NHMLAC, “an active, internationally renowned site of paleontological research in the heart of a great city, and a museum that both supports the scientists’ work and helps interpret it for more than 400,000 visitors a year. We are excited to seize this once-in-a-lifetime opportunity to not just renovate these facilities thoroughly but also to think deeply about how to make them function as well for neighbors and guests over the next 40 years as they have for the last 40—perhaps, even better.”
Placeholder Alt Text

Martha Schwartz' Hillside Mountain Range

Illuminated steel pavilions mimic Chinese peaks.

The hillside site of Fengming Mountain Park, in Chongqing, China, presented Martha Schwartz Partners with both a practical challenge and a source of inspiration. Asked by Chinese developer Vanke to design a park adjacent to the sales office for a new housing development, the landscape architecture and urban planning firm quickly gravitated toward the metaphor of a mountain journey. "That's why in the plans you see a zig zag pattern" to the path leading down to the sales center from the car park, said associate Ignacio López Busón. Steel pavilions scattered along the walkway pick up on the theme, taking the form of abstracted mountain peaks. "That's something the client really liked," said López Busón. "Once the idea was clear, it was all about developing the shape of them, and trying to make them look special." To refine the image of the pavilions, explained López Busón, "we first looked at the faceted nature of Chinese mountains. They aren't smooth at all." Fengming Mountain Park's metal structures feature an aggressive geometry that twists and turns above chunky legs. The pavilions' perforations and red and orange color scheme were inspired by a second cultural touchstone. "Martha was interested in the idea of the Chinese lantern," said López Busón. "The lanterns are red; then you put a light inside, and they become a nice gradient of red and yellow." The Fengming Mountain Park team started work on the pavilions with hand sketches, then brought the concept design into Rhino. There they played with the shape, developing a system of triangular modules that again represented mountain peaks. Then they transferred the model to Grasshopper, where they focused on the perforations and color. "We made paper models, but not too many because we were quite happy with the result in Rhino," said López Busón, who acknowledged that a compressed schedule was also a factor.
  • Fabricator Third Chongqing Construction Engineering
  • Designers Martha Schwartz Partners
  • Location Chongqing, China
  • Date of Completion 2013
  • Material steel, spray paint
  • Process sketching, Rhino, Grasshopper, modeling, laser cutting, welding, spray painting
The most difficult aspect of fabrication, said López Busón, was adjusting the design of the pavilions to fit the size of the laser beds to which Third Chongqing Construction Engineering had access. "We made a Grasshopper definition to guarantee that every triangle fit the laser bed. However, the final outcome showed several scars, which tells us that the developer likely reused some leftovers to save on materials." Both the panels and the supporting profile tubes were fabricated out of steel, to reduce costs. Martha Schwartz Partners originally proposed painting individual panels after cutting, then assembling the finished panels on site. "The fabricators didn't agree," said López Busón. "They built the pavilions first, then spray painted them." The result, he said, was favorable. "What you see is a smooth gradient from the bottom to the top." The perforations, too, help negotiate the transition from ground to sky. "We came up with a pattern that changes from bottom to top, which sort of dissolves the pavilion," said López Busón. "It's quite nice at night. There's also this nice merging between decoration and structure; you can't tell what is what." The experience of designing a 16,000 square meter park on an abbreviated timeline "was intense, but fun," said López Busón. "At the very beginning, we were following this traditional way of practicing architecture: Whatever we designed in three dimensions, we unrolled and put into AutoCAD." But as the weeks flew by, the designers streamlined the process, sending 3D models directly to the client—a process, he explained, that allowed the designers to catch and immediately correct a problem with the perforation pattern. "Without the digital tools, it would have been impossible."
Placeholder Alt Text

Five teams in the running for London’s Natural History Museum Civic Realm competition

Deeming them to be not "appropriate to a world-class institution nor effective in accommodating day-to-day use," trustees of London's Museum of Natural History put out a call for redesigns to the grounds surrounding the building. The competition has now reached its second stage, with five firms selected as finalists for the project, though who is responsible for which proposal has yet to be revealed. The winning selection will have to ease access for the museum's growing number of visitors and create a new civic ground for the city of London. The following teams have advanced to the second round of the competition: Each of the designs are currently on display anonymously within the museum itself and are set to go before a jury today, Thursday, March 11 with a winner expected to be announced in April. The undertaking will not be the first contemporary addition to Charles Waterhouses's Victorian structure in recent years. In 2009 Danish firm C. F. Møller Architects nestled an eight-story white cocoon within a glass atrium adjacent to the building in order to establish the institution's Darwin Centre.