Posts tagged with "Madison":

Do Ho Suh recreates his NYC apartment and studio in fabric for the Madison Museum of Contemporary Art

The eponymous Do Ho Suh exhibition is currently on show at the Madison Museum of Contemporary Art in Madison, Wisconsin. The multi-part installation show explores large form architectural fabric sculptures, documentary films, illuminated sculptures, and works on paper. The centerpiece of the show is a full-scale replica of the South Korean artist’s New York City apartment and studio made completely from translucent colored fabric. Other pieces include selections from Suh’s Specimen Series, comprising of typical domestic appliances reproduced in diaphanous fabric, and displayed in lit plexiglass boxes. Visitors can also view Suh’s 2012 Secret Garden–1, a 1:16 scale model and animation of Suh’s Korean home mounted on the back of a flatbed truck. Do Ho Suh is organized by The Contemporary Austin with additional support by Lehmann Maupin Gallery.

Do Ho Suh Madison Museum of Contemporary Art 227 State Street, Madison, Wisconsin Through May 14, 2017

Vintage Glass Blocks For Sale For a Good Cause

AN recently got word of 1,500 vintage glass art blocks that are up for sale over on Etsy. These slabs won’t just add color to your home or garden, they will represent a donation to a great cause as the seller, the Unearthed Gallery in Madison, Wisconsin, is donating 15 percent of its proceeds to Heifer International. According to Unearthed, “these inch-thick, molded glass forms in a number of vivid colors make luscious eye candy when backlit in a window or light box.” The tiles, according to the gallery, date back to a 1980s-era stain glass-making company in the Midwest. You can check out the listing here.

Unveiled> Chicago’s Newest Loop ‘L’ Stop Could Be Best Yet

Move over Morgan—the Chicago Transit Authority (CTA) released renderings Monday of a redesign for the ‘L’ station at Washington-Wabash whose modern look could unseat the sleek Morgan as CTA’s most handsome stop. The so-called “Gateway to Millennium Park” will serve the Brown, Green, Orange, Pink and Purple lines by consolidating two Loop stations: Randolph-Wabash and Madison-Wabash. Replacing two century old stops, it will be the first new ‘L’ stop in the Loop since the Library/State-Van Buren station was built in 1997. Chicago-based exp, formerly known as Teng + Associates, designed the bone white, undulating station. The color and curvature call to mind Calatrava's Milwaukee Art Museum, or perhaps a ribcage. With 13,375 daily entries, it’s expected to become the fifth busiest CTA station on weekdays, according to city estimates. Scheduled to open in 2016, the station will feature 100 percent LED lighting, bike racks, and  “a significant amount” of recycled material. The reveal follows news of the planned McCormick-Cermak CTA station, designed by Chicago’s Ross Barney Architects (Ross Barney also designed the system’s newest stop, Morgan Station). Construction on the $75 million station is scheduled to begin in 2014. That money will come entirely from the Federal Highway Administration’s Congestion Mitigation and Air Quality Improvement (CMAQ) program.

AIA announces 2013 Small Project Award recipients

The American Institute of Architects has announced the winners of the 2013 Small Project Awards, a program dedicated to promoting small-project designs. Since 2003 the AIA Small Projects Award Program has emphasized the work and high standards of small-project architects, bringing the public's attention to the significant designs of these small-projects and the diligent work that goes into them. This year's ten winners are grouped into four categories: projects completed on a budget under $150,000, projects with a budget under $1.5 million, projects under 5,000 square feet, and theoretical design under 5,000 square feet. CATEGORY 1: These three recipients had to complete small-projects constructions, objects, an environmental art, or architectural design with a budget of $150,000. Bemis InfoShop Min | Day Omaha From the AIA: "More than a new entry and reception area for a contemporary art center, the InfoShop is a social condenser and transition space between the city and the galleries. With increasing emphasis on social and environmental issues, the art center is becoming a laboratory for ideas rather than a repository for artifacts." The jury commented: "This is such a remarkable process! It represents a designer's victory as opposed to an ideologically born, experientially rich element. ... A context is built on triangular patterns cut into a wall of panels and beautifully engages a sculpturally reception desk that double as a bar for entertaining. The reception space looks great, effortlessly orients the visitor and functions very practically. It is playful without being whimsical. This project is an exemplary demonstration of craft in the digital age." Cemetery Marker Kariouk Associates South Canaan, PA From the AIA: "Before dying, a woman left a note for her children to be read after her death. This note was less a will (she had nothing material to leave her children) than several abstract wishes for them. The sole request on her own behalf was that her gravesite becomes a garden." The jury commented: "This is a design that embodies the idea of ‘remembrance’. The bronze plates, graced with a deeply personal and poetic message, are organized beautifully—pushing and pulling you through the space as you engage it. This is respectful, celebratory work that gracefully merges with its landscape and poignantly reveals the spirit of a woman." Studio for a Composer Johnsen Schmaling Architects Spring Prairie, WI From the AIA: "An unassuming structure nestled into a rural Wisconsin hillside, this intimate retreat serves as a studio for a Country Western musician to write his work and reconnect with nature." The jury commented: "The wood detailing, the use of color, and the simplicity of this retreat for a musician is inspiring. An inspiring place in which to create music and commune with nature. The color palette is at once animated and subtle." CATEGORY 2: These three recipients had to create small-project constructions with a budget of $1,500,000. Nexus House Johnsen Schmaling Architects Madison, WI From the AIA: "This compact home for a young family occupies a small site in a historic residential district in downtown Madison, Wisconsin. Successfully contesting the local preservation ordinance and its narrow interpretation of stylistic compatibility, the house is an unapologetically contemporary building, its formally restrained volume discreetly placed in the back of the trapezoidal site to minimize direct visual competition with its historic neighbors. The jury commented: "This is absolutely beautiful. It is well detailed and not overwhelming. It fits fantastically into the surrounding neighborhood and doesn’t take away from the other architecture. As the name Nexus suggests, this house is very well connected. Composed of a brick podium and a wood clad block on top, it masterfully accomplishes a variety experiences in a compact footprint." Pavilion at Cotillion Park Mell Lawrence Architects Dallas From the AIA: "Commissioned by the Dallas Parks Department, this new shade structure bridges the gap between two groups of trees at a natural gathering place in the park." The jury commented: "This is such a fantastic way for the public to be able to experience architecture in a park setting. The whimsical pop of red draws the eye and leads to you walk in and experience the space. It plays with light and provides a shading experience. An exquisite filigree steel structure, that is at once shade pavilion and large environmental art piece." Webb Chapel Park Pavilion Cooper Joseph Studio Mission, TX From the AIA: " We were asked by the Department of Parks and Recreation to create a picnic pavilion to replace a decaying 1960s shelter. Given Texan heat and humidity, climate control was a priority." The jury commented: "Cleverly integrated into the site the side berm and concrete overhead create a thermal cooling mass the way sustainable design traditionally did. This pavilion project is unlike anything we have seen before. A beautiful public work that will surely inspire those that experience it to embrace architecture in a new way." CATEGORY 3: The three recipients in this category had to complete a small-project construction, object, an environmental art, or architectural design under 5,000 square feet. These projects had to be designed as well as constructed, fabricated, and/or installed majorly by the architect. 308 Mulberry Robert M. Gurney, FAIA Lewes, DE From the AIA: "The starting point for this project is small house at 308 Mulberry Street, originally constructed in the early nineteenth-century in the heart of the historical district of Lewes. In the redesign, the exterior of the original structure is meticulously restored." The jury commented: "A demanding redesign that respectfully preserves the original architecture, while artfully transforming the home." Nevis Pool and Garden Pavilion Robert M. Gurney, FAIA Bethesda, MD From the AIA: "Located in a neighborhood bordering Washington, DC, this suburban site has the advantage of being located adjacent to woodlands. A contemporary house surrounded by mature trees and manicured gardens anchors the site. A new swimming pool, stone walls, and terraces behind the house organize the rear yard and establish a dialogue between the existing house and a new pavilion." The jury commented: "A suburban backyard is transformed with a new panoramic awareness of water, forest and sky." Tahoe City Transit Center WRNS Studio Tahoe City, CA From the AIA: "The Tahoe City Transit Center (TCTC) represents a vital step toward achieving a more sustainable transportation network within the region." The jury commented: " This is first class design and craftsmanship that works on many levels. The scale of the bus is tamed. The project is reminiscent of the approachable architecture of the early century. The wood siding and trees in the background integrate very well. The design is modern and vernacular at once. This profound piece of public infrastructure serves a very important civic function with a low impact modest foot print." CATEGORY 4: The recipient in category 4 was challenged to draft a completely original architectural design that is purely hypothetical and theoretical, and less than 5,000 square feet. Four Eyes House Edward Ogosta Architecture Coachella Valley, CA From the AIA: "A weekend desert residence for a small family, the Four Eyes House is an exercise in site-specific "experiential programming". Rather than planning the house according to a domestic functional program, the building was designed foremost as an instrument for intensifying particular onsite phenomenal events." The jury commented: "The imagery is expertly rendered and communicated. Both rational and lyrical and possessing excellent spatial quality. Architectural towers and horizontal lines modulate the viewer's experience and connection with an elemental landscape. It redefines how a home should be built. ... This project takes the experience of place and via an ‘architectural amplifier’ of thoughtful movement (ascension into each bedroom space) and choreographed view capture / light receiver (well-placed windows), makes it a triumphant celebration of humankind situated in the center of the natural universe."

Buy This House!

The comparison shopping set up of the "What you get for..." column in the New York Times Real Estate section is often a stroke of editorial genius. This week's price point is an affordable $275,000, which gets you a charming frame bungalow in Nashville, a handsome one bedroom loft in Philadelphia, or this Midcentury Modern two bedroom in Madison, Wisconsin, designed by William Kaeser. According to the Times, the house is located in a residential neighborhood called Sunset Village about two miles from downtown and within walking distance of shops and restaurants. The house retains many of its original details, including mahogany paneled interiors, so the right buyer could turn it into a serene yet cozy modern hideaway.