Posts tagged with "Landscape Architecture":

Placeholder Alt Text

Cleveland Scrubs Clean a Long-Blighted Park

After nine years of fundraising, a transformed park in downtown Cleveland seems to personify the spirit of reinvention that has recently overtaken the city. Perk Park, originally built in 1972, was first conceived by I.M. Pei as a small piece of the 200-acre Urban Renewal District. It was once called Chester Commons (for its location at East 12th Street and Chester Avenue), but was renamed in 1996 for 1970s Mayor Ralph Perk. A gunman shot two young men in the park in February 2009, killing one and wounding the other. That incident spurred action from Mayor Frank Jackson and the City Council, who delivered the remaining $1.6 million for the renovation. New York’s Thomas Balsley and the Cleveland firm of McKnight & Associates are the landscape architects behind the redesign. Their plan opens up an enclosed area at the park’s center by removing interlocking walls of concrete, where the 2009 murder took place. They added trees and rows of light wands along the park’s edges. The design smartly borrows from the modernist principles that spawned the surrounding skyscrapers, cultivating a hospitable vibe that has so far received high marks from Clevelanders. The trees provide shade and a slight respite from the urban heat island effect. And, it seems, from increasingly outdated perceptions of blight and dullness in downtown Cleveland.  
Placeholder Alt Text

Cincinnati’s Over the Rhine Celebrates Opening of Washington Park

Cincinnati’s Over-the-Rhine neighborhood is surging back from disrepair, becoming the poster-child for Porkopolis' return to progressive urbanism. After two years of construction, the historic neighborhood’s Washington Park reopened to the public Friday. The $48-million renovation is the latest investment by Cincinnati in its urban character—much was made of Washington Park’s likelihood to attract and sustain investment nearby. A number of amenities were added, including a children’s playground, a dog park, a fountain, an event plaza and a stage for live performances. Some historic elements of the 1855 park remain, including a replica of a Civil War-era cannon. But the thrust of the project was reinvention. Once 6 acres, Washington Park is now 8 acres and boasts a new playground as well as a 450-space subterranean parking garage. Part of the original park was a cemetery; the renovation team had to move 53 bodies still buried underneath to put in the underground parking structure. Public transport, walkability, and green space are part and parcel with an economically vibrant urban core. Along with Fountain Square and the Smale Riverfront, the reopening of Washington Park could be a milestone in the redevelopment of Cincinnati’s urban identity.
Placeholder Alt Text

Redesigning the National Mall: Constitution Gardens

[Editor's Note: Following the unveiling of proposals to redesign the National Mall, AN will be running a three-part series to display the proposals for each of the three segments of the Mall: Constitution Gardens, Union Square, and the Washington Monument Grounds.] A 50-acre parcel of the National Mall, Constitution Gardens, lies just north of the Reflecting Pool and east of the Vietnam Veterans Memorial. Grade changes keep it somewhat hidden from the main stretch of the Mall, and many tourists (and locals) visit the monuments and Smithsonian museums without coming across it. The gardens' focal point is a small lake with an island that visitors can access by footbridge. The National Park Service has struggled with the site's poor soil conditions—the ground was dredged from the Potomac River back in the late 19th century—and with upkeep of the paths and other features. The National Mall Plan of 2010 calls for an "architecturally unique, multipurpose visitor facility, including food service, retail, and restrooms" to be developed at the east end of the lake, as well as a flexible performance space. Andropogon + Bohlin Cywinski Jackson propose a "resilient park landscape...sustained by biologically enhanced soils." Their design includes a Magnolia Bog in part of the current lake area and different edges for the lake (lakeside promenade, wetlands boardwalk, rock outcropping). The team envisions a marketplace along Constitution Avenue. The concept submitted by Nelson Byrd Woltz Landscape Architect + Paul Murdoch Architects features a cafe built into the parkland near Constitution Avenue, the ground seemingly tilting up to form its green roof. This scheme also proposes boardwalks, performance seating, and biodiverse plantings. In OLIN + Weiss/Manfredi's plan, distinctive braided pathways curve around and over the water. Interlaced pavilions would house a cafe and a more formal restaurant, as well as a gift shop. Spectators at the outdoor amphitheater would be entertained by performers on a floating barge. Rogers Marvel Architects + Peter Walker and Partners call for a large restaurant/pavilion to face a reflecting basin that would allow ice skating in the winter and model boating in the summer. Paths would be widened and, at the lakeshore, bordered by an aquatic shelf for filtration; connections with other parts of the Mall would be improved. Click on a thumbnail to launch the slideshow. All images courtesy respective firms.
Placeholder Alt Text

Troy, Troy Again! Architects Revamping an Aging Waterfront

The design minds behind the waterfront destinations of West Harlem Piers on the Hudson River, the India Street Park in Greenpoint, Brooklyn, and the Edge Park in Williamsburg, Brooklyn, have been chosen for yet another waterfront revamp. W-Architecture, a New York City-based architecture and landscape architecture firm, was selected to design and renovate the Troy Riverfront Park in Troy, New York, a $1.95 million project that's part of the city's plan to redevelop its Hudson River waterfront. Currently under construction, diseased trees are currently being cleared to open up views to the river and create a more sustainable and seamless connection to the city's downtown. Troy, like many cities on the Hudson River, has a rather neglected waterfront. Barbara Wilks, principal of W-Architecture, is known for reusing existing site materials in her park designs, but she said, "There was nothing left—it had been made into a park in the 1970's. We did incorporate the existing Vietnam memorial that had been located there later as well as the statue of Uncle Sam, who was from Troy." Accessibility and views were also an issue taken under consideration by the design team. "The most inviting aspect is the orientation to the river. From the existing park, the river was hardly visible. Now all the topography is being regraded to focus on the views up and down river." The park is concurrently being developed with the former city hall site to the west and aims to reopen towards the end of this summer.
Placeholder Alt Text

Is Frederick Law Olmsted Bad for Landscape Architecture?

Mark Hough put it bluntly in his latest article from Landscape Architecture magazine reposted on the American Society of Landscape Architects' blog, "Our preoccupation with Olmsted stems from a chronic, debilitating inferiority complex that plagues our profession. We lament that laypeople confuse us with landscape designers and horticulturists, and we envy the greater visibility that architects enjoy. All of this contributes to a feeling of inadequacy...The fear seems to be that if people stop talking about him, they stop talking about landscape architecture. I hate to say it, but there is some truth in that paranoia." Read the rest of the article at the ASLA Dirt.
Placeholder Alt Text

9/11 Memorial Plaza: How It Works

A decade after the 9/11 attacks, the public will soon be able to visit the site, much of which has been fully transformed into the 9/11 Memorial Plaza. While many were dispirited by the years of revisions to and deviations from the Libeskind master plan (which itself had many detractors), AN's recent visit to the plaza, crowded with workers laboring toward the anniversary opening, revealed a vast, contemplative space that we predict will function well as both a memorial and a public space. Next week AN will take a look at the design and offer a preview of the what the public can expect from the space, but, first, a look at how the highly engineered plaza works. With transit tunnels, mechanical systems, and much of the memorial museum located below the surface, the plaza itself could only be approximately six feet thick. Unlike the original World Trade Center Plaza, which many found to be barren and scorching or windswept, the Memorial Plaza is conceived of as an abstracted forest of Swamp White Oaks surrounding two monumental pools outlining the footprints of the original towers. Designed by Michael Arad and Peter Walker Partners, with Aedas, the plaza will include approximately 400 trees, 215 of which will be in place for the opening. About one third of the plaza has yet to be constructed, while the Santiago Calatrava designed PATH station is being completed. Plaza plantings are arranged in bands, alternating between bands of pavers and bands of trees, grass, and ground cover. This creates both a unifying visual language for the large plaza and a highly rational system for organizing the mechanical and irrigation systems on the site. Between the planting bands, accessible utility corridors house electrical and security equipment. Drainage troughs divide the planting bands from the utility corridors. The whole plaza acts as a vast stormwater collection tray. The plaza is very carefully graded to channel stormwater into the drainage troughs. Rainwater is collected in cisterns below and recirculated in the plaza's drip irrigation system as well as funnelled into the memorial fountain. The trees grow in a lightweight mixture of sand, shale, and worm casings. Growing and installing the plaza's oaks has been a long process. Given the pace of slow construction, the trees, which have been cultivated at a nursery in New Jersey, are much larger now, most standing around 25 feet tall. Trees were hauled onto the site with cranes and then placed in the planting beds with a specially designed lift. Tree roots will spread laterally, filling in the planting bands, and designers believe they will eventually reach 60 to 80 feet in height. The roots are anchored with bracing under the stone pavers. While the PATH station is being completed, the remaining unfinished plaza is still an uncovered construction site, inaccessible to the public. According to Matthew Donham, a partner at Peter Walker, the construction of that portion of the plaza will be even thinner in depth. Aside from an expansion joint, there will be no visible difference between the two sides.
Placeholder Alt Text

AN Video> Esplanade Walk-Through with Amanda Burden

On Thursday, the East River Waterfront Esplanade officially opened to the public. Last week, while the paint on the new bike lanes was still drying, City Planning Commissioner Amanda Burden took AN on a walk through of the first section.  The commissioner barely contained her excitement while showing off design details by landscape architect Ken Smith and SHoP Architects. Follow the commissioner as she takes us through the dog run and points out clever details like the "Get-Downs,"  the riverside bar stools,  and "seat walls."
Placeholder Alt Text

Rogers Marvel Secures Competition to Revamp White House Lawn Extension

Today, the National Capital Planning Commission (NCPC) announced that Rogers Marvel Architects (RMA) has won a design competition to revamp President's Park in Washington, DC. The New York-based architects bested a distinguished list of landscape designers, including Hood Design Studio of Oakland California, Michael Van Valkenburgh of Brooklyn, and Reed Hildebrand Associates and SASAKI, both of Watertown, Massachusetts. After September 11th, 2001, security design in major public spaces took on a new significance, and President's Park South—a large ellipse forming a public extension of the White House's front lawn—this meant concrete jersey barriers and fences along E Street. Soon, though, the park could become one of the most pedestrian-friendly—and secure—in the capital, thanks to RMA's subtle combination of landscape architecture and security design. RMA is no stranger to blending security design seamlessly with the surrounding landscape. In New York, they created a secure streetscape for Battery Park City near the World Financial Center, complete with anti-ram walls, public amenities, and landscaping. Nearby, they designed a secure streetscape along Wall and Broad streets guarding the New York Stock Exchange, where sculptural bollards and a mechanical turntable flush with the street both create a distinct pedestrian environment and permit service vehicle access. Officials at the NCPC said today that a design competition was held to garner ideas about making a world-class public park, one where security is key but does not dominate the space. NCPC chairman L. Preston Bryant, Jr. praised RMA's design as a bold statement about security and landscape design that offers a model for keeping our public spaces open and inviting. At the heart of RMA's Washington D.C. design is the strategic layering of security perimeters, which form a flexible boundary accommodating a variety of security scenarios. To accomplish this, the architects raised the central ellipse and placed an anti-ram wall that doubles as a bench around its perimeter; the bench seating faces the ellipse and helps define the iconic space. According to RMA, this elevational tilting formally "presents" the ellipse lawn to the White House while also screening nearby parking spaces from the view of park goers. Punctuating the new perimeter wall are distinct pedestrian entrances with sculptured bollards to help guide pedestrian flow. This new boundary allows for the pedestrianization of E Street facing the White House. RMA vastly expanded the public space forming a large plaza—the E Street Terrace—flanked by leafy groves containing concession and maintenance structures. "The Ellipse is subtly reinvented to address recreation, public promenading, environmental responsibility, and security. We envision a President’s Park South that will physically and conceptually connect the President and the people," said Robert M. Rogers, principal at Rogers Marvel Architects, in a statement. "Around the formal ellipse, RMA calls for a less formal rain garden with natural vegetation designed to handle rainwater runoff from a perimeter parking lot." Officials at the NCPC said at today's announcement that elements of all five short-listed proposals could be incorporated into the final plan. Next, the National Parks Service and the United States Secret Service will review RMA's design before it heads to federal, local, and public review.
Placeholder Alt Text

On View> Material Landscapes in St. Louis

Seemingly sliced into the asphalt of a Brooklyn street beneath the Manhattan Bridge is an unexpected glass-filled "tattoo" designed by landscape architect Paula Meijerink, founder of Boston-based WANTED Landscape. Meijerink is among eight landscape architects featured in Material Landscapes, a recently opened exhibition at the Sheldon Art Galleries in St. Louis running through January 21st, 2012. Work from the eight firms including D.I.R.T  studio, dlandstudio, Stoss Landscape Urbanism, Legge Lewis Legge, PEG office, Kaseman Beckman Advanced Strategies, and ESKYIU is presented in photographs and drawings. Curator Liane Hancock, senior lecturer at Washington University in St. Louis, chose projects ranging from a vertical container garden in Hong Kong to a waterfront in Milwaukee to reflect innovative use of materials in landscape architecture and to advance landscape design in St. Louis in light of major projects such as Citygarden and the redevelopment of the St. Louis Arch grounds.
Placeholder Alt Text

Snohetta Heads South of the Border

The Oslo- and New York-based firm Snøhetta has been chosen to design the new Museum of Environmental Sciences at the University of Guadalajara. They were selected from a short list including Shigeru Ban, DS+R, Smiljan Radic, and Mauricio Rocha.

Construction on the $35 million building, which was developed in collaboration with ARUP, is scheduled to begin in 2011. Located in Mexico's second most populated city, the museum will be part of the school’s Centro Cultural Universitario, which will consist of a cultural district adjacent to the main campus and planned wilderness preserves.

According to Snøhetta, the site's "unique hybrid of cultural and natural landscapes allows for a new understanding in Mexican architecture." As such, the design makes use of linked courtyards and gardens to maximize fresh air, open space and natural light. The irregularly-shaped courtyards are meant to echo both traditional Spanish colonial planning and forms found in the surrounding landscapes of Jalisco.

Acting as a bridge between the university's new library and auditorium buildings, the structure will be compact, keeping sight-line disruptions to a minimum. With trees peeking out from the gardens below, the museum's rooftop will be accessible to visitors, giving them another perspective from which to view the surrounding area.

Placeholder Alt Text

And Then There Were Five

The competition to improve the grounds and urban connectivity at the St. Louis Arch site has attracted attention from some major talents in architecture, landscape, and engineering. The list of competitors has been trimmed to five: the Michael Van Valkenburgh-led team, the Weiss/Manfredi team, SOM Chicago/Hargreaves/BIG, the Behnisch-led team, and PWP/Foster + Partners/Civitas. The winner will be announced in late September.
Placeholder Alt Text

Shrubhenge

If you've passed by One Bryant Park in the past month or so, you may have noticed what looks like a kind of leafy-green Stonehenge clustered in the lobby of the Bank of America building. The three monoliths and twenty-five foot tall archway are made of galvanized steel frames seeded with thousands of ferns, mosses, and lichens, an installation designed by a team from Wallace Roberts & Todd, led by designer Margie Ruddick and sculptor Dorothy Ruddick. The piece is meant as a reminder of the building's green cred, as the Cook + Fox tower achieved LEED Platinum. Unlike the original Stonehenge, we don't have to wonder how this one was built. In fact, you can watch it being assembled in the above time-lapse clip, which compresses the entire 42 hours of installation into a mere 30 seconds. Watch as the mysterious shruboliths rise before your eyes, and check some photos after the jump.