Posts tagged with "Hargreaves Jones Landscape Architecture":

Placeholder Alt Text

Google wins approval in Mountain View for sweeping housing plans

The Mountain View, California, city council unanimously voted on Tuesday to approve a redevelopment plan that would give Google the power to build up to almost 10,000 residential units near its new Charleston East campus, and they won’t be restricted solely to Google employees. The approval paves the way for Google to build alongside its new Charleston East campus, designed by a team of Heatherwick Studios, Bjarke Ingels Group (BIG), and Hargreaves Jones Landscape Architecture, which expects to complete construction by 2019. Besides bringing 3.6 million square feet of office space and the aforementioned residential buildings to the North Bayshore neighborhood, Google and other outside developers will be allowed to construct a high-density, mixed-use neighborhood in an area stymied by a lack of new housing. Rising above than the low-slung suburban office park surrounding the new site, the new development will feature office towers up to eight stories, and residential buildings up to 15 stories tall. Although the city, Google, and other interested developers still need to put together a master plan detailing the project’s timeline, it’s expected that the project will claim up to 150 acres for residential use. Of the 9,850 units allowed by the new measure, developers are shooting to keep 70 percent of the units as one bedrooms or studios, with 20 percent of the total set aside as affordable housing. Planners have already begun envisioning the new neighborhoods that the ordinance would create, naming them Joaquin, Shorebird and Pear. Overall it’s expected that the redevelopment will bring more office space, retail and entertainment options to a previously underdeveloped area. At the Tuesday meeting, vice mayor Lenny Siegel said the project would help address the Bay Area’s housing crisis. “This is a cutting edge plan that sets a standard,” said Siegel. “Not just for the Bay Area, but for the rest of the country.” The massive project will still need to face further rounds of public approval before being finalized, but previously released renderings by Google provides some indication of how the tech giant will build out their adjacent campus. A distinctive two story, tent-like structure with a solar panel-clad canopy will occupy 595,000 square feet, with the ground floor open to the public. The second floor will hold Google office space, and both areas will be peppered with interior courtyards designed to act as cores for socializing. It's not yet clear how the newly-formed neighborhoods will link with the company's peaked office space. The recent city council approval is only the first step in a long line of public approvals that the development will need to clear before becoming a reality. While no exact estimates of how long the project will take, or how much it could cost, have been revealed yet, Siegel has said that it may take up to a decade to fully realize.
Placeholder Alt Text

BIG and Heatherwick Studios unveil new Google campus renderings

Heatherwick Studios, Bjarke Ingels Group (BIG), and Hargreaves Jones Landscape Architecture have revealed new renderings and designs for the firms’ Google Charleston East campus in Mountain View, California. The renderings, shared via public documents made available by the municipality in advance of a public meeting scheduled for March 7th to discuss the plans and first reported by 9to5Google, showcase a distinctive, tent-shaped structure located on a large, landscaped site.   The canopy is square-shaped in plan and rises gently out of the tree-lined site, rising to a peak of 111 feet above grade. The structure measures 576 feet on each side and is configured as a solar panel-clad canopy hung from a gridded field of steel support columns. The structure’s cascading roof structure is designed to be supported by structurally glazed clerestory walls that have been treated to minimize their impact on local bird populations and are designed to bring diffuse light into the office areas. The 595,000-square-foot, two-story structure is bisected by an interior 15,300-square-foot pedestrian path that turns into a small public square at the center of the building. That path is lined on one end with retail. Retail functions appear again surrounding the central square, which totals 10,000 square feet in all. These areas connect to an expansive, landscaped site that is mostly accessible to the general public and connects to the city’s expansive network of greenways and pedestrian paths known as the Green Loop. According to other documents shared by the municipality, the project will require the removal of 196 heritage trees from the site. As part of a California Environmental Quality Act compliance, those trees are being replaced with 392 new specimens. The publically-accessible ground floor of the structure and the site will be open to the public during daylight hours. The non-public areas along the ground floor will be laboratory spaces, quasi-public assembly areas, and shared employee leisure areas. The second floor of the structure will contain Google’s offices. The floorplates of both levels are punctured throughout with interior courtyards that will bring light into the work areas and also act as circulation cores. The project has yet to be approved by Mountain View officials. Once approved, the designers expect the project to be completed in roughly 30 months.