Posts tagged with "Gehry interior design":

Placeholder Alt Text

Cambridge Architectural Weaves a Flexible Steel Curtain

Strength and softness meet in a metal mesh room divider.

Interior dividers can be functional to a fault. If a partition is all you need, then even drywall would do the trick. A custom-built metal curtain in the University of Baltimore’s new law building, however, brings an architectural sensibility to the problem of dividing one space into two. The curtain bisects the lobby with stainless steel, woven into mesh for a unique and uncharacteristically soft texture. Maryland-based Cambridge Architectural engineered and installed the custom mesh curtain for the John and Frances Angelos Law Center at the University of Baltimore. The building, designed by Behnisch Architekten and Ayers Saint Gross, won best facade in AN's first annual Best of Design Awards. The divider is a continuous 33-foot curtain of architectural stainless steel in the building’s seventh-floor lobby. (A second divider, also designed by Cambridge Architectural, is located near the snack bar on the ground floor.) Made of small triangular volumes between a mesh weave, the curtain’s opacity varies based on the angle of the viewer. The Angelos Law Center curtain is longer than previous applications of similar systems, said Cambridge Architectural’s engineering manager Jim Mitchell. Many dividers the company has installed are less than 20 feet long, and are often split in the middle. The tabs and aluminum tracks that hold the 500-pound curtain in place are marine-grade—that is, they are fit for sailing rigs. The metal curtain can be pulled open and closed like a security gate, but it retains the smooth movement and look of a curtain. “It gives it the appearance more of a tapestry than a panel, which typically is tensioned and rigid,” said Mitchell. The fabric-like texture is made possible by the closely woven pattern. “The larger ones look more industrial, and they’re a little bulky when they fold up. But the smaller spirals tend to fold and roll together.”
  • Fabricator Cambridge Architectural
  • Designers Cambridge Architectural
  • Location Baltimore
  • Date of Completion 2013
  • Material stainless steel, aluminum
  • Process SolidWorks, wire forming, weaving, welding
To make the tightly knit weave, Cambridge Architectural flipped the typical orientation of mesh curtains, running metal crimp rods vertically across the mesh instead of horizontally. The crimp rods, welded once they are woven through, join the triangular volumes of the curtain. The designers modeled the curtain components in SolidWorks before sending the data to production. In the Angelos Law Center, the orientation of the weave was especially important because of the lobby's tall ceilings. Whether it is locked closed as a true divider, or left partially open like a less substantial curtain, the stainless steel weave is durable and elegant. “The architects didn’t want the standard security grate that you see at the shopping mall,” said Mitchell. “They wanted something with that architectural look to it. Our mesh kind of fits that bill. It’s durable and it’s metal so it’s going to last forever, but yet it still has that look. So it doesn’t look like you’re pulling down a screen in front of RadioShack.”
Placeholder Alt Text

Gehry Gets Another Like: Architect Hired to Design Two International Facebook Offices

Facebook has chosen architect Frank Gehry to design the interiors of its relocated and expanded international offices in London and Dublin. This commission comes just a few weeks after Gehry was hired with Foster + Partners for the London Battersea Power Station redevelopment, his first project in the United Kingdom capital. The new Gehry-designed offices in the Irish and UK capital cities will provide current staff with double the square footage and allow for an increase in hired employees. Facebook London will move its headquarters to occupy three floors of 10 Brock Street. The Regent’s Place building gives Gehry 86,000 square feet of space for office design. This move will also situate the company in the same building as social media rival Twitter and only a short distance away from Google’s headquarters at King’s Cross. In Dublin, Facebook’s new digs will provide up to 1,000 employees with 114,000 square feet of office space in Grand Canal Square. Gehry began designing for the social media company last year when he was hired to create a new Menlo Park campus in California's Silicon Valley. More recently, he continued work for the brand in a redesign of engineering team offices in New York City's Astor Place.