Posts tagged with "Fuzhou China":

Placeholder Alt Text

Thousands of terra-cotta louvers shade the Fuzhou Strait Culture and Art Centre

facadeplus_logo1
Brought to you with support from
Five years ago, Fuzhou hosted an international competition for a new cultural center to affirm the city's as a premier destination along the Strait of Taiwan and the East China Sea. Opened in October 2018. The Strait Culture and Art Centre is a five-pronged complex on the banks of the Minjiang River designed by Helsinki and Shanghai–based PES-Architects. The complex is clad in terra-cotta louvers over a yawning glass curtain wall made of trapezoidal panels. According to the architects, the design of the Strait Culture and Art Centre intends to provoke a dialogue with the residents of Fuzhou and Fujian province as a whole. Every city in China has its own distinctive flower: Shanghai has its magnolia, Guangzhou the Bombax ceiba, and Fuzhou the jasmine white. The five wings of the center, clad in LOPO China and Zhonglei-produced terra-cotta glazed brilliantly white, function as conjoined "petals" of a gargantuan 1.6-million-square-foot flower.
  • Facade Manufacturer LOPO China              China State Construction Company (CSCEC)              Zhonglei              Shanghai Haojing Glass Products Co. 
  • Architects PES-Architects
  • Facade Installer Jiang He Curtain Wall Co. CSCEC
  • Facade Consultants Schmidlin Facade
  • Location Fuzhou, China
  • Date of Completion October 2018
  • System Terra-cotta screen mounted atop diagonal steel tubes with custom-designed clips
  • Products LOPO Terra-cotta plates Zhonglei terra-cotta baguettes            Custom-designed clips by Guangdong Jianlong Hardware Products Co 
The Strait Culture and Art Centre’s facade is composed of roughly 42,250 repetitive terra-cotta baguette louvers, measuring nearly six feet in length and nine inches in depth. The position of the louvers was determined through methodical evaluation by sunlight simulation scripts; solar radiation analysis revealed the optimal vertical spacing between baguettes to be 11 inches with an upward tilt of 45 degrees. The density of the louvers across sections of the curved elevations was determined by interior shading and visibility requirements—sections facing northwest bear significant breaks in the primary skin. To fasten the system of terra-cotta baguettes to the structural steel columns of each wing, PES-Architects collaborated closely with consultant Schmidlin Facade to custom-design clips for the sunscreen. According to project architect Martin Lukasczyk, the greatest difficulty of the clip design “was to develop a system to allow for tolerance in multiple directions, to cope with structural inaccuracies on site, and to ensure an even spacing and continuous pattern of the louvers.” While PES-Architects repeated digital simulations of the design and performance of the building, the scope of the project and the challenges of construction in China related to potentially poor-quality installation due to rapid-paced construction time demanded further testing. Lukasczyk went on to note that "it took several rounds of reviewing 1:1 mock-up models before the final product of the ceramic louvers, and the final detailing" could be accepted by the design team. The end of each baguette is outfitted with an aluminum plate adhered with a neoprene layer and shaped to match its profile. Each clip consists of an aluminum "hand" bolted to the ceramic louvers, and an "arm" tying them back to the secondary structural system of double-curved pipes. Bar the custom-designed clips, a similar fastening system is repeated between the primary and secondary structural systems; rows of arms, which are adjustable to compensate for installation tolerances, protrude from the main steel columns towards the curved pipes. Seeing as the bulk of interior space of the complex is dedicated to performance or entertainment, significant portions of the facade design did not demand the same level of visibility requirements. For these portions, Zhonglei produced approximately 2.5-feet-by-1.5-feet terra-cotta panels with the same brilliant glazing as the louvers. Following the lens-shaped contours of the buildings, growing gaps naturally occurred between terra-cotta panels moving towards the structures' apex. To remedy this issue, PES-Architects placed flexible aluminum profiles along the borders of the terra-cotta tiles that thicken to address the growing width of gaps.
Placeholder Alt Text

Chinese tech exec Liu Dejian builds $100 million home modeled after Star Trek’s USS Enterprise

Architecture purists, turn back now. Star Trek aficionado and wealthy tech exec Liu Dejian purchased the rights from CBS to build a home and office space that’s a deadringer for the sci-fi film franchise’s famous starship, the USS Enterprise. Located in the coastal city of Changle in China’s Fujian province, the 853-foot long building features the circular contours and tubular features of the iconic spaceship, which appeared three times in Star Trek films released in the late 1990s and early 2000s. The building’s cleverest design quirk is that when viewed from the ground, it looks like a somewhat typical office mounted on columns with a parking space beneath. However, satellite and Google Maps imagery reveals it to be a starship with a football field and four tennis courts on a roughly circular plot of land surrounded by water. As the only licensed Star Trek building in the world, it has become the headquarters of online game developer NetDragon Websoft, founded in 1999 by Dejian, also a board member of Chinese search engine giant Baidu. Inside, the 43-year-old tech exec has installed a lifesize replica of a T-Rex named Stan after the paleontologist who discovered parts of its skeleton in South Dakota in 1987. True to Star Trek legend, the work spaces are divided by automatic sliding gates, and 30-foot metal slides on the third floor whisk employees down to the ground floor in a flash. Regarding the company’s first attempts to contact CBS to purchase building rights, NetDragon Websoft told the Wall Street Journal: “That was their first time dealing with an issue like this and at first they thought it was a joke. They realized somebody in China actually did want to work out a building modeled on the USS Enterprise only after we sent the legal documents.” Construction commenced in October 2010 and completed late last year, costing a reported 600 million yuan ($97 million). The building has inspired heated debates online among Trekkies as to which ship it is modeled after, but general consensus maintains that it’s the USS Enterprise NCC-1701-E.