Posts tagged with "el dorado inc.":

Placeholder Alt Text

Sculpture studio at University of Arkansas celebrates the pre-engineered metal building

facadeplus_logo1
Brought to you with support from ->
The sculpture studio facility for the University of Arkansas, a design collaboration between Modus Studio and El Dorado Inc., is the first completed building for a new remote arts and design district for their campus. The project expands an existing pre-engineered metal building warehouse, through selective renovation and addition, into a simple, refined form. It provides natural daylight for studios inside and draws a connection to the context through the interplay of translucent and opaque materials.
 
  • Facade Manufacturer ATAS International (metal panels), Crystal Structures (polycarbonate windows)
  • Architects Modus Studio, El Dorado Inc.
  • Facade Installer Alliance Steel Incorporated (pre-engineered metal building, short-ribbed metal panels), Crystal Structures (polycarbonate windows)
  • Facade Consultants Bernhard TME (mechanical engineers), Entegrity (sustainability consultant)
  • Location Fayetteville, AR
  • Date of Completion 2017
  • System Pre-engineered metal building, short-ribbed aluminum panels, polycarbonate windows with aluminum frame
  • Products ATAS International Belvedere short-rib panel with Kynar white finish (opaque and perforated), Gallina USA polycarbonate panels
The design teams at Modus Studio and El Dorado decided to keep the existing building structure and continue the original detailing. The building was stripped down to the bones and the same pre-engineered metal building profile was used to create the new addition. The project more than doubles the existing footprint of the pre-engineered warehouse on the east and, with exterior porches of structural steel on either side that allowed for a layer of customization within the otherwise standardized facade system. The material palette consists primarily of the same short-ribbed aluminum panel with variations in color and opacity. The majority of the structure is clad in solid aluminum panels with a white Kynar finish. The same panel, with a twenty-three-percent perforation, is applied at either end of the building to denote the two exterior porches. These open-air bays needed to be shaded while allowing light in the flexible spaces on the perimeter of the building. They provide a visual connection with the surrounding context and allow people to see in while passing on the street or nearby trail. Additionally, flat aluminum panels are used as a backdrop for the perforated facade at the exterior porches. The building continues the conversation of opacity and translucency into the design and detailing of the windows. Constructed with an aluminum frame, the windows use a translucent polycarbonate to filter light. The purpose of the polycarbonate is to wash the interior spaces with consistent daylight during the day and project interior light towards the exterior at night. The windows are not a part of the pre-engineered assembly and had to be detailed in a different way. The project team saw this as an opportunity to celebrate this connection and positioned the windows at the columns of the main structural frames. From the interior, this exposes the detailing of the pre-engineered system rather than hiding it. The moments where the materials meet each other were of particular significance to the design teams at Modus Studio and El Dorado. This can be seen in the way that the trim is treated around the entire building. The architects wanted the trim to always be made of the adjacent material, so that the wrapping of material continued on all surfaces without interruption. Additionally, the downspouts were located at panel joints to hide the small shadow line and continue the wrapping of the facade. Jody Verser, the project manager at Modus Studio, told AN in an interview, “In one particular area, on the northwest side of the building in the foundry, we had a concrete wall, an elevated concrete floor, a concrete slab on grade, structural steel, pre-engineered metal building frame, perforated panel, opaque panel, and a corner downspout, everything coming together at one spot.” It was a game of coordination between both project teams and the contractors to arrive at the right solution and continue that logic throughout the project.
Placeholder Alt Text

2017 Best of Design Awards for Student Work

2017 Best of Design Award for Student Work: Preston Outdoor Education Station Designer: el dorado School: Kansas State University, College of Architecture, Planning, and Design Location: Elmdale, Kansas YMCA’s Camp Wood called on Kansas State University’s fifth-year architecture studio to design and build an outdoor education station on its property within the Tallgrass Prairie, North America’s most endangered landscape. Two requirements were given: The project must survive annual prairie burns, and the work must dissolve elegantly into the landscape. What began as a simple shade structure evolved into a flexible, programmable, and experiential backdrop for intimately connecting campers to the immediate landscape. Each station, designed and built by students, engages the environment and locally sourced materials to focus on essential elements of the prairie: insects, wind, stone, grass, and sky. The stations are connected by a pathway that extends from a 300-linear-foot dry-stacked limestone wall. "This is an elegant pavilion, and an impressive scale for a group of students. The detailing is well-executed." —Matt Shaw, senior editor, The Architect's Newspaper (juror) Camp Wood Director and Client: Ken Wold Stone Mason: Luke Koch, Koch Construction Specialties Concrete: Rick Mitchell, Mitchell-Markowitz Construction Contractor: Jay Scott, Scott Construction Machine Shop: R-TECH Tool and Machine   Honorable Mention Project: Waldo Duplex Designer: el dorado School: Kansas State University, College of Architecture, Planning, and Design Location: Kansas City, Missouri Designed by a group of fifth-year architecture students from Kansas State University, this project addressed the needs of a historic neighborhood with a severe housing-cost burden. At 725 square feet per unit, efficiency allowed for high-quality finishes, custom cabinetry, and a generous quality of light and social space despite a budget of $290,000 ($200 per square foot). Honorable Mention Project: Big Vic and the Blue Furret Designer: Rajah Bose School: California College of the Arts Location: San Francisco, California Bic Vic and the Blue Furret imagines what would happen if the architects of San Francisco’s Victorian period mashed together their kit of parts. Recognizable elements—like the turret and mansard cupola—combine to spawn a new sort of creature.
Placeholder Alt Text

el dorado rehabilitates an 100-year-old prairie mercantile into a bright art space and apartment

As of 2014, the town of Volland, Kansas, had a population of two. The near ghost town is also home to a two-story brick building that a Kansas City couple thought would make an excellent place for a gallery and artist retreat. The job of designing an unexpected space in an unsuspecting town fell to Kansas City–based el dorado inc. The collapsed roof and floors, paired with solid brick walls and limestone foundations, meant that el dorado had an empty shell to fill as it pleased.

Built in 1913 by the Kratzer brothers as a mercantile, a post office, and space for the town’s two telephones, the building was the cultural hub of the surrounding community—which was much larger then. The Dust Bowl, the Depression, and World War II all took their toll on the area and its population, and the Kratzer Brothers Mercantile closed in 1971 when co-owner (and one of the brothers) Otto Kratzer passed away.

Forty-five years later, the building has been given new life. Once again a place of gathering and community, the Volland General Store is a flexible gallery and event space with a small artist’s retreat and living quarters. A credit to the clients’ programmatic foresight and el dorado’s simple yet rich space, the Volland General Store has already been used for a photography gallery, rural electrical cooperative board meetings, corporate retreats, and a handful of ice cream socials.

_MG_2853_

From the exterior, very little has changed from what the building may have looked like 100 years ago. A simple storefront looks out over a small pad of paving and some scruffy grass. A muted gray, used throughout the project, adds to the unassuming quality, and no signage is legible from the outside.

However, the interior is a different story. By not rebuilding the second story, el dorado was able to take full advantage of two stories of windows to produce a tall, bright space for events and shows. Plaster was stripped from the walls, exposing the brick shell, while a new, carefully detailed steel structure was added to reinforce the entire building. Because el dorado has its own metal-fabricating shop in its office, it was able to have a great deal of control over this aspect of the project. Understanding that the framework would be one of the main features of the space, the firm fabricated the connections to be as clean as possible. The steel work, painted the same gray as the storefront, is also the framework for the gallery lighting. This clean, restrained touch of the front of the interior space is set in contrast to the back of the space, which is dominated by a large white mass.

This two-story block, offset on all sides from the existing building, holds the structure´s utility programs and living space. The lower level mass includes a service space for staging, catering, and show prep, as well as the public restrooms. The upper level is a studio-size apartment complete with kitchenette and bath. The simple unit takes advantage of the large original window openings and borrows additional light from the gallery space. When occupied, the apartment also increases the town’s population by nearly 50 percent, a statistic few housing projects can claim.