Posts tagged with "design-build":

Placeholder Alt Text

Three finalists named in PXSTL design-build competition

The Pulitzer Arts Foundation and the Sam Fox School of Design & Visual Arts at Washington University in St. Louis have announced three finalists for the second iteration of the design-build PXSTL competition. The three finalist were culled from a list of 35 artist, architects, and designers, who were solicited by the organizer. The list includes: —Randstad, NL and Istanbul-based architects Merve Bedir and Jason Hilgefort —New York/Houston-based artist Mary Ellen Carroll —Chicago-based architect Amanda Williams and artist/educator Andres L. Hernandez PXSTL (David Johnson) Canopy of the 2014 PXSTL structure. (David Johnson) All of the finalist will travel to St. Louis in mid-February to conduct detailed site analysis and give public presentations on their previous work and interest in PXSTL. The winner will be announced in March. Along with an $80,000 budget to complete the project, the winner will teach an architecture studio as visiting faculty at the Sam Fox Graduate School of Architecture & Urban Planning in Fall 2016 semester. With commentary from community stakeholders, cultural organizers and local artist, the winner will work with their students to develop the project over the semester. PXSTL (an acronym for Pulitzer, Sam FoX School, and ST. Louis) is a competition for a design-build commission to build a temporary structure on an empty lot near the Pulitzer Art Foundation in the Grand Center arts district. The fist iteration of the PXSTL was completed in 2014 by the Brooklyn-based Freecell Architecture. Their project comprises of a large canopy under which dance, music, and community events were held throughout the summer of 2014. This year’s competition will conclude in the pavilion construction in spring of 2017 and community programing through the summer of 2017. The goal of PXSTL is in engage the community with small-scale intervention to encourage urban transformation. As part of this, the public will have a chance to offer feedback in public forums to be held in the fall. “Since its founding, the Pulitzer has been dedicated to creating opportunities for art and culture to have a positive impact on the broader St. Louis community. As PXSTL demonstrates, this means working closely with and listening carefully to both our community and cultural partners.” Remarked Cara Starke, director of the Pulitzer Arts Foundation, in a press release.
Placeholder Alt Text

Pulitzer Foundation to reprise PXSTL design-build competition for empty lot in St. Louis

The Pulitzer Foundation in St. Louis will reprise its PXSTL competition, which last year brought an airy, steel-framed pavilion courtesy of Freecell Architecture to the empty lot across the street from the Tadao Andodesigned arts institution. Like last year, PXSTL will be a national design-build competition culminating in a temporary structure on the lot across Washington Avenue from the Pulitzer Foundation. Over a six-month period in the summer of 2017, the winning pavilion will host a series of programs and events organized by the Foundation in collaboration with the Sam Fox School of Design & Visual Arts at Washington University in St. Louis. The winning designers, who will be announced in the spring of 2016, will collaborate with the Pulitzer and a team of graduate students from the Sam Fox School to realize the structure, according to a press release published Tuesday. The installation will follow the opening of a new addition to the museum designed by Ando, which includes 3,700 square feet of new gallery space. (Read AN’s Q&A with Tadao Ando here.) The acronym PXSTL stands for the Pulitzer, the Sam Fox School, and St. Louis—a moniker the Pulitzer's press material says “underscores the lot as a site of intersection for the two institutions and the city, united by a common goal to encourage revitalization through design.”
Placeholder Alt Text

Ephemeral Field House by design/buildLAB

Virginia Tech students demonstrate a light touch with glass and steel pavilion.

The undergraduate architecture students enrolled in Virginia Tech's design/buildLAB begin each academic year with an ambitious goal: to bring a community service project from concept through completion by the end of the spring semester. In addition to the usual budget and time constraints, the 15 students taking part in the course during the 2013-2014 school year faced an additional challenge. Their project, a public pavilion for Clifton Forge Little League in the tiny hamlet of Sharon, Virginia, was entirely lacking in contextual cues. "It was interesting because our previous design-build projects have been downtown, with lots of context," said Keith Zawistowski, who co-founded and co-directs design/buildLAB with his wife, Marie. "Instead, we had a pristine, grassy field with a view of the mountains. We joke that this is our first group of minimalists." The students' understated solution—three geometric volumes unified by the consistent use of a vertical sunscreen—turns the focus back to the pavilion's surroundings with a restrained material palette of concrete, glass, and steel. Design/buildLAB assigned a separate structure to each element of the Sharon Fieldhouse program, nestling the open-air public pavilion between glass boxes containing the restrooms and concessions kitchen. Different roof heights distinguish the spaces, yet a common material vocabulary and their arrangement along a single horizontal axis allows them to be read as a single object. "The students describe the field house as a linear incision through the site," said Zawistowski. "Basically it's just light cut through the green landscape." Because Sharon Fieldhouse is intended for seasonal use, the students focused on maximizing environmental performance for the warmer months of the year. "Everything's about cooling and ventilation," said Zawistowski. A no-energy ceiling fan cools the kitchen, and tempered laminated white glass helps cut solar gain inside the enclosed areas. "The glass has a translucent quality, so that the spaces are bathed in even light, eliminating the need for electrical lights during the day," explained Zawistowski.
  • Facade Manufacturer design/buildLAB
  • Architects design/buildLAB
  • Facade Installer design/buildLAB
  • Location Sharon, VA
  • Date of Completion 2014
  • System laminated glass wind screens with custom-built steel sunshade
  • Products BMG Metals structural steel, white laminated glass from AGC Glass
The external sunshade, comprising vertical steel plate elements painted white, serves both conceptual and practical ends. "The shade screen is about intimacy and privacy—not just under the open-air pavilion but in the enclosed spaces," said Zawistowski. "The elements vary in density. They're tighter together toward the more private parts of the building." At the same time, larger gaps between the screen's members on the east side of the pavilion welcome in the morning sun, while to the west the steel bars draw together to provide afternoon shade. The screen simultaneously functions as skin and structure. "In most cases, the sunshade is tacked on. In this case it's part and parcel of the architecture," observed Zawistowski. Wider steel bars take the weight of the building's roof, and help conceal downspouts. "Everything is hidden there in the screen," said Zawistowski. "We brought a new group of students to the field house and asked them if they could figure out how rainwater could get off the roof. They didn't know." The students prefabricated portions of the pavilion at Virginia Tech's Blacksburg campus, panelizing the screen members and roofing. "One thing that bothers us in design-build education is that multiple generations tend to work on one project," said Zawistowski. "It's important for us that the same group sees the implications of what they design, so we rely really heavily on prefabrication." On campus, he added, students are able to take full advantage of the university's resources. Once on site in Sharon, the students completed assembly in just a couple of weeks. Given the fact that his students conceived of, fundraised for, programmed, planned, designed, and built Sharon Fieldhouse in less than ten months, it's no surprise that Zawistowski refers to the supernatural when he talks about the project. But when he brings up hocus-pocus, it is as much about the pavilion's aesthetic impression as it is about the speed with which it was brought into being. "We say that it's put together with magic," he mused. "All the connections are hidden—everything's just light and shadow."