Posts tagged with "De Leon & Primmer Architecture Workshop":

Placeholder Alt Text

Historic Louisville architecture gets a sleek new look by de Leon & Primmer

facadeplus_logo1
Brought to you with support from ->
The Owsley Brown II History Center is just one part of a unified campus expansion for The Filson Historical Society in Louisville, Kentucky. Located in the historic neighborhood of Old Louisville, the project reinterprets the surrounding Italianate architecture in a contemporary way. de Leon & Primmer Architecture Workshop (DPAW) played with proportionality, depth, and layering of materials to achieve this.
 
  • Facade Manufacturer Sioux City (brick), Sentry Steel, Inc. (prefinished metal cornice), Old Castle (glass curtain walls), Trulite Glass and Aluminum Systems (frameless glass wall), Hieb Concrete Products Inc. (precast concrete)
  • Architects de Leon & Primmer Architecture Workshop
  • Facade Installer Realm Construction Company, Wehr Constructors (concrete)
  • Facade Consultants de Leon & Primmer Architecture Workshop
  • Location Louisville, KY
  • Date of Completion 2017
  • System Brick veneer, glass curtain wall, frameless glass wall, precast concrete fins
  • Products Sioux City Architectural Brick, prefinished metal cornice custom fabrication by Sentry Steel, Inc., Old Castle Series 3000 Storefront System (east and west wings), Old Castle Reliance Curtain Wall System (entry curtain wall, upper lecture hall northwest curtain wall, and south-facing fritted glass curtain wall), Trulite frameless glass wall (atrium), precast colored concrete fins manufactured by Hieb Concrete Products Inc.
The building’s massing is composed of two equal volumes on the east and west of a central atrium. Both volumes are of the same height and footprint of the houses in the neighborhood. Each portion is clad with brick veneer and glass curtain wall, while the atrium facade is a frameless glass wall. A custom-fabricated metal cornice reminiscent of the Italianate-style caps the whole building. DPAW detailed the two brick volumes based on the programmatic needs of the interior. The east portion of the building contains the archives and has an expansive north-facing glass curtain wall that allows for ample indirect daylight. On the west,  the facade articulates the fenestration with smaller openings and encloses two stacked event halls. The horizontal panel joints on the brick veneer continue the elevation lines from the surrounding context and recede as the building increases in height. At most of the curtain wall, DPAW included curved precast concrete fins on either side of the openings. The color and striation of the concrete matches the adjacent brick paneling. These fins express the flatness of construction of brick veneer and contrast the load-bearing masonry walls of the surrounding brick buildings. The atrium between the east and west volumes is a continuation of the exterior plaza leading up to the entry of the building. A frameless glass wall with spider fittings and glass fins clads the space, opening up the facade to an unimpeded view of the monumental wood-slat stairs in the interior. Drawing inspiration again from the surrounding buildings, DPAW detailed this stair as a contemporary interpretation of the older, elaborate wood staircases. Due to its historic nature, the neighborhood’s residents met the project with initial backlash. DPAW coordinated with the city’s Landmark Commission on the design and detailing of the facade. They worked to ensure that it fit within the historic context without being a faux imitation of the existing architecture. Furthermore, the project team worked with the builders and contractors to push the envelope of standard construction and detailing to arrive at their clean facade.
Placeholder Alt Text

Here are the winners of the AIA’s 2015 Institute Honor Awards in architecture

The American Institute of Architects (AIA) has announced the 2015 recipients of its Institute Honor Awards, which it describes as “the profession’s highest recognition of works that exemplify excellence in architecture, interior architecture and urban design.” This year’s 23 recipients were selected from out of about 500 submissions and will be honored at the AIA’s upcoming National Convention and Design Exposition in Atlanta. That event will be keynoted by former President Bill Clinton. Now onto the winners in the architecture category. 28th Street Apartments; Los Angeles Koning Eizenberg Architecture
From the AIA: The historic YMCA (1926) had been a focus of African-American life in the era of segregation but had fallen into severe disrepair. The design re-establishes the building’s role as a community focus, restores principal spaces for youth training programs, brings existing living quarters in compliance with contemporary standards and adds new housing units. Inventive integration of new building systems released the existing rooftop for outdoor social space that connects and anchors old and new. The new addition is thin and cross-ventilated. It is shaded to the south by a vertical photovoltaic panel array and wrapped to the north with lightweight perforated metal screens that contrast with the heft of the original masonry building.
Brockman Hall for Physics, Rice University; Houston KieranTimberlake
From the AIA:The campus of Rice University is a continuously studied and managed “canvas” that represents an intensive ongoing collaboration between architects, planners, and administrators. Its park-like environment—with live oaks, lawns, walkways, arcades, courtyards, and buildings—comprises a clear and timeless vision. The Brockman Hall for Physics needed to fit within this distinctive setting, to gather together a faculty of physicists and engineers working in as many as five separate buildings, and to house highly sophisticated research facilities carefully isolated from the noise, vibrations, and temperature fluctuations that could destroy experiments.
California Memorial Stadium & Simpson Training Center; Berkeley, California HNTB Architecture; Associate Architect: STUDIOS Architecture
From the AIA: The historic stadium is one of the most beloved and iconic structures on the UC Berkeley campus. The key goals for this project were to restore the stadium’s historic and civic prominence, integrate modern training and amenity spaces, and address severe seismic concerns. By setting the new athlete training facility into the landscape, a new grand 2-acre public plaza for the stadium was created on the roof. A new press box/club crowns the historic wall; its truss-like design acts as a counterpoint to the historic facade.
Cambridge Public Library; Cambridge, Massachusetts William Rawn Associates; Associate Architect: Ann Beha Architects
From the AIA: The Cambridge Public Library has become the civic “Town Common” for a city that celebrates and welcomes its highly diverse community (with over 50 languages spoken in its schools). With its all-glass double-skin curtain wall front facade, the library opens seamlessly out to a major public park. This double-skin curtain wall uses fixed and adjustable technologies to ensure that daylight is infused throughout the interiors and to maximize thermal comfort for the most active patron spaces looking out to the park.
Danish Maritime Museum; Elsinore, Denmark Bjarke Ingels Group
From the AIA: The design solution to the site’s inherent dilemmas was to wrap a subterranean museum around a dry dock like a doughnut, where the hole was the dry dock itself and the centerpiece of the museum’s collection. Three two-level bridges span the dry dock, serving as shortcuts to various sections of the museum. All floors slope gently, so that a visitor continually descends further below the water’s edge to learn about Danish maritime lore. The civil engineering and construction work for the museum were among the most complicated ever undertaken in Denmark.
John Jay College of Criminal Justice; New York City Skidmore, Owings & Merrill
From the AIA: Located in Manhattan, John Jay College of Criminal Justice’s new building provides all the functions of a traditional college campus within the confines of a single city block. SOM’s 625,000-square-foot addition doubles the size of the college’s existing facilities by adding classrooms, laboratories, auditoriums, faculty offices, and social spaces. These functions are arranged within a new 14-story tower and four-story podium topped with an expansive landscaped terrace that serves as an elevated campus commons. A 500-foot-long cascade runs the length of the podium and functions as the social spine of the campus. SOM’s design places a premium on communal and interactive space so that students may enjoy the experiences of a traditional college setting.
Krishna P. Singh Center for Nanotechnology at the University of Pennsylvania; Philadelphia WEISS/MANFREDI
From the AIA: Challenging the established model of laboratory buildings, the Krishna P. Singh Center for Nanotechnology is organized around an ascending spiral that hybridizes the tradition of the campus quadrangle with the public promenade. The Center for Nanotechnology twists its laboratories around a central campus green, opening the sciences to the University of Pennsylvania’s landscape while providing a suite of public spaces within the building for cross-disciplinary collaboration amongst scientists. Here, multiple types—courtyard, laboratory loft, ascending gallery—each with their own distinct histories, are grafted together to create a new, but recognizable hybrid.
LeFrak Center at Lakeside Prospect Park; Brooklyn, New York Tod Williams Billie Tsien Architects
From the AIA: This project restored 26 acres of Brooklyn’s Prospect Park, designed by Frederick Law Olmsted and Calvert Vaux in the 19th century and added a new 75,000-square-foot, year-round skating and recreational facility. In the winter, the facility’s two rinks are open for ice skating, and in the summer one rink converts to roller skating and the other to a large water-play fountain. Clad in rough-hewn gray granite, the new LeFrak Center appears to be large stone retaining walls set in the landscape. Much of the structure is tucked into the land. The L-shaped plan consists of the east and north block, both one-story structures with roof terraces connected by a bridge.
Sant Lespwa, Center of Hope; Outside of Hinche, Haiti Rothschild Doyno Collaborative
From the AIA: The Center of Hope, commissioned by World Vision, is located in a rural region in Haiti and provides support, education, and skill building opportunities. The design process involved the entire community from children to elders. Construction included on-the-job skills training for over 100 residents. The courtyard scheme and breezeway capture prevailing winds while opening expansive views to the mountains beyond. Careful planning for natural ventilation, daylighting, water collection, sewage treatment, and electricity generation resulted in a completely self-sufficient building. The participatory and empathetic process created an uplifting environment that inspires hope.
United States Courthouse, Salt Lake City, Utah Thomas Phifer and Partners; Naylor Wentworth Lund Architects
From the AIA: The design of the new United States Courthouse in Salt Lake City emanates from a search for a strong, iconic, transparent, and metaphorically egalitarian form to symbolize the American judiciary system. The primary nature of the courthouse’s cubic mass projects grounded dignity, immovable order, and an equal face to all sides. The 400,000-square-foot, 10-story courthouse resides on a landscaped terrace that spans an entire city block, uniting the new and existing federal courthouses as a public-access amenity while fulfilling a required federal security setback from the street.
Wild Turkey Bourbon Visitor Center; Lawrenceburg, Kentucky De Leon & Primmer Architecture Workshop
From the AIA: Located on a bluff overlooking the Kentucky River, the visitor center is the newest component of recent additions and expansions to the Wild Turkey Distillery Complex, one of seven original member distilleries of the Kentucky Bourbon Trail. The 9,140-square-foot facility houses interactive exhibits, a gift shop, event venues, a tasting room, and ancillary support spaces. Utilizing a simple barn silhouette (an interpretation of Kentucky tobacco barns common to the area), the building, clad in a custom chevron pattern of stained wood siding, presents a clear and recognizable marker in the landscape.