Posts tagged with "corrugated aluminum panels":

Placeholder Alt Text

Housing goes vertical in Paris

"Housing constitutes 80% of the city, so this 80% has to be exceptional." - Hamonic+Masson

Hamonic+Masson & Associates has designed the first residential high rise building constructed in Paris since the 1970s. The building, appropriately called “Home,” is a collective assemblage of a staggering 90 apartment typologies, resulting in 200 residential units offering a sense of identity, ownership, and differentiation within a collective building. The alternating stacked massing of the building is clad with prefabricated corrugated sheet panels finished in a two-tiered color scheme of brushed aluminum. The architects said these finishes are employed as a compositional strategy to highlight the transition in the building from repetitive low rise to unique vertical massing elements: “The finishes applied to the cladding highlight the natural beauty of aluminum while the glossy topcoat reflects the sunlight beautifully.” A silver tone continues the contextual lower base units along Avenue de France, while a gold tone is deployed as the massing of the building progresses vertically.
  • Facade Manufacturer Alubel & Euramax
  • Architects Hamonic+Masson & Associés (Lead Architect), Comte Vollenweider Architectes (Associate Architect)
  • Facade Installer SMAC (facade assembly), Bouygues Bâtiment Habitat residential (general contractor)
  • Facade Consultants Sibat (Structural/MEP Engineering/Quantity Surveying); Ateliers Yves Lion (Urban planner); Sémapa (Urban Projects Developer)
  • Location Paris
  • Date of Completion 2015
  • System Concrete frame with aluminum rainscreen
  • Products Prefabricated corrugated aluminium sheet panels by Alubel; Euramax brushed anodized finish; SOPREMA ‘Exodalle’ waterproof panels
Gaëlle Hamonic and Jean-Christophe Masson, cofounders of the eponymous firm, said that while the “postcard image” of Paris is one of uniformly low Haussmannian-designed buildings and historical monuments, there is a need to renew and reinvent the image of the city: “Paris is a city that has constantly reinvented itself and tried to modernize itself.” They say their growing body of work in vertical housing units embraces the traditional urbanism of Paris while offering its occupants a “new vision of their city,” continuing a process of perpetual reinvention. Other materials used on the tower’s balconies include glass with colored interlay, stainless-steel meshing, and coated aluminium for the balustrades, while the terraced roof decks use SOPREMA Exodalle waterproof panels made from exotic Brazilian Massaranduba wood. The aluminum screens were prefabricated off site by local companies Euramax and Alubel, then fitted onto the building by SMAC. Tucked away in the base of the structure are over 300 spring isolators to dampen vibrations from the three level below grade parking garage. A detail unseen, but crucial to the occupant comfort of the units above. Hamonic+Masson told AN that integration of private terraces into the facade setbacks was a key compositional strategy: “It is crucial to create intermediate spaces where residents feel both ‘at home’ and ‘in the open’, having access to the outdoors from the comfort of their own apartment.” The architects say this project is a pedagogical tool  - a demonstration that height is an effective urban planning solution for Paris. “Paris is reinventing itself, and this project is the spearhead of the revolution!”
Placeholder Alt Text

Transparency by Design: Weiss/Manfredi’s Nanotechnology Center

Multiple layers of glass combine with corrugated metal panels to balance visibility and privacy in the University of Pennsylvania's new research center.

As an experiment in interdisciplinary research, the Krishna P. Singh Center for Nanotechnology at the University of Pennsylvania is not a typical science center. It follows, then, that the university would not want a typical laboratory building, with a central corridor and minimal public space. Instead, the University of Pennsylvania asked Weiss/Manfredi to design the Singh Center around two principles. First, the building should create a new campus green for the school of engineering and applied sciences, in keeping with both the university’s and the city’s tradition of building around open quads. Second, the building should maximize natural light and visibility without compromising the integrity of the research itself. The most outstanding feature of Weiss/Manfredi’s design is the multi-layered glass curtain wall on the Walnut Street side of the building, which was designed with facade consultant Heintges and installed by National Glass & Metal Company. The outermost layer of glass, Guardian SunGuard AG 50 low-E on UltraWhite, which separates the building’s public spaces from the courtyard, achieves transparency while minimizing solar heat gain (the building is on track to achieve LEED Gold certification). It comprises an exterior etched panel by Walker Glass Co. wedded to a reflective panel with interior frit by JE Berkowitz. The etching and frit pattern varies from one part of the building to the next, for a total of five glass pattern modules. “The idea with that pattern was that where views out are most important, it’s most transparent,” said Weiss/Manfredi senior project architect Mike Harshman. “Where it’s more an issue of daylight, it’s more opaque.” The second layer of glass divides the Singh Center’s public spaces from its laboratory spaces. There, Weiss/Manfredi installed a laminated assembly with two layers of translucent frit. Again, the architects aimed for balance, this time between privacy and views out. Interior solar shades allow occupants to shut out daylight—or the eyes of passersby—when needed. On the first floor, an amber glass interlayer demarcates the research center’s 10,000-square-foot Bay/Chase Cleanroom. The color protects the interior of the cleanroom from ultraviolet rays and specific light wavelengths in the visible spectrum without walling it off completely. “Cleanrooms are typically a closed thing, but you can walk in and see everything going on in [there],” said Harshman. Glazed in interior fritted glass, write-up offices front the laboratories themselves, allowing light to enter the general labs. “We really saw the sections—the exterior glass, interior, and glass on [the] labs—as one assembly,” explained Harshman. The design allows daylight to penetrate deep into the building, while the combination of patterned glass and solar shades protects both the researchers and their experiments.
  • Facade Manufacturer Walker Glass Co., JE Berkowitz, LP, Vanceva, Wyatt Incorporated, Spectrum Metal Finishing, National Glass & Metal Company, Guardian Industries
  • Architects Weiss/Manfredi
  • Location Philadelphia
  • Date of Completion 2013
  • System curtain wall of etched and frit glass on AESS frame, interior laminated and frit glass, corrugated aluminum plate panels with custom reflective coating
The Singh Center facade is not all glass, however. Far from it. “From some views it looks like it’s very glassy, but the glass only represents one-third [of the building envelope],” said Harshman. “The rest is opaque and very insulated. The question became how to clad that surface.” Weiss/Manfredi explored a number of materials, including champagne-colored metal to echo the surrounding brick buildings. Ultimately the University of Pennsylvania chose silver anodized aluminum plate panels, explained Harshman, “because for them the context was technology.” The corrugated panels, which were fabricated and installed by Wyatt Incorporated with a custom finish by Spectrum Metal Finishing, were hung as a rain screen system over a prefabricated highly insulated exterior backup wall. “[There was] a great interest on Penn’s part that the project would have an aspect about scale and light. They liked the idea of the corrugated panels catching light at different times of the day,” said Harshman. The logic of the Singh Center facade culminates in the Forum, the multipurpose conference space that cantilevers over the courtyard. Its back and sides wrapped in protective metal, the Forum’s front wall is fritted glass overlooking the main campus. As a result, the place where researchers present their work is also the most connected to the university and the community around it. In the Singh Center, the University of Pennsylvania did not have to choose between openness and an effective research environment. They achieved both, with a building that turns traditional laboratory design on its head.