Posts tagged with "common room":

Placeholder Alt Text

The ICP opens its first exhibition at a new SOM-designed center

Today, the International Center of Photography (ICP) in New York City opens the doors of its new home at 250 Bowery. The ICP's xpansive collection of photographic work include Zach Blas, Martine Syms, Natalie Bookchin, Cindy Sherman, Nan Goldin, and Andy Warhol Now on display is Public, Private, Secret, an exhibition that “explores the concept of privacy in today’s society and examines how contemporary self-identity is tied to public visibility.” Internationally-based firm Skidmore, Owings & Merrill (SOM) designed the museum; the exhibition itself was designed by New York–based architecture firm common room and graphic designer Geoff Han. The new ICP lobby features a temporary bookstore (currently occupied by Spaces Corners), a weekly poster wall of ICP’s School and Community Education projects, and a cafe, all of which aim to create a lively “village square” environment. Ninety feet of glass frontage help connect the interior to the streetscape. The Public, Private, Secret exhibition space features a range of transparent and reflective materials and surfaces, echoing its conceptual focus on “self-identity.” Materials are exhibited on glass display boxes with aluminum frames. In an adjoining viewing area, visitors can watch additional video works from simple bleacher seating on the back wall. Throughout the museum, the ceiling and duct work are left exposed and painted white; the structural columns are similarly sparse exposed concrete. SOM renovated the building with a minimalist approach, resulting in a space that is versatile and responds to "the spontaneity of the street," as the firm says on their website. “SOM gave us a space that advances ICP’s mission to serve as a forum for dialogue about photography and visual culture, and positions us to bring our exhibitions and programs to new, diverse audiences," said ICP Executive Director Mark Lubell in a press release. Public, Private, Secret, curated by Charlotte Cotton, Pauline Vermare, and Marina Chao, will be open until January 8, 2017.
Placeholder Alt Text

Altschul Atrium at Barnard College

In collaboration with New York-based common room architects, students at Barnard + Columbia Undergraduate Architecture (b+c a) designed a temporary installation to transform student space at the school's Altschul Atrium. The Altschul building, a modernist structure built in 1969, sits on the northwest corner of Barnard's campus facing east towards the Weiss/Manfredi-designed Diana Center, which opened in January 2011. The new center houses undergraduate architecture, studio art, and art history departments and has brought increased movement to the center of campus, including students looking for space to sit, read and socialize between class.  This addition to the campus has also brought attention to the unused atrium space at Altschul, which houses faculty offices and labs. The the idea behind the atrium installation is to encourage a more interactive relationship with the Altschul space as well as with other neighboring buildings on campus. Students and faculty of b+c a have envisioned an installation that accommodates multi-use programming and one that focuses on the importance of flexibility and function. Beginning with a student design competition addressing how best to use the communal space during the academic year, the team developed a design for the atrium. Common room worked with b+c a alumni and current students to design and fabricate a series of plywood and colored mirror pieces that reinforce a spatial concept of overlapping hexagons. As described by common room, "The hexagon operates at three different scales for this project—the scale of the campus, the scale of the atrium space, and the scale of the modular furniture unit." Engaging at all three scales, the atrium installation invites an opening to the larger campus through formation of smaller enclosures within which students can hold exhibitions, informal meetings, and populated events. Low hexagonal stools composed of a plywood shells and stuffed canvas cushion can be reconfigured in groupings around the space and are also easily stackable. With the help of alumni and student volunteers at b+c a, pieces of the atrium will be assembled and installed for use at the start of the academic year. Come September, students will be able to further program the space with use of an interactive events calendar, which will be projected nearby.