Posts tagged with "Cedar":

Placeholder Alt Text

Denver's Meridian 105 delivers a residential model for using salvaged materials

facadeplus_logo1
Brought to you with support from
Like many cities across the United States, Denver is undergoing tremendous demographic growth with the subsequent result of intense development and densification. Jason Street Multifamily, designed by local architectural-firm Meridian 105, is a four-unit residential project located in the Sunnyside neighborhood that responds to the region's need for thoughtfully-designed and budget-restrained compact developments with a facade of salvaged stainless steel and cedar, and plaster.
  • Facade Manufacturer Western Aluminum Aria Custom Vaproshield
  • Architect Meridian 105
  • Facade Installer Aria Custom Front Range Window
  • Location Denver, CO
  • Date of Completion July 2018
  • System Custom-assembled raw materials
  • Products Salvaged stainless steel & cedar siding Vero Plaster
The development rises to a height of the three stories and is defined by jagged extrusions that house two-story solariums. The size of the homes range from approximately 1700- to- 2400 square feet. Cedar siding, treated with pine tar, wraps across the ground floor of the building, which is punctured along the south elevation by an arhythmic entrance collonade. Above the ground floor, the material palette shifts to stainless steel and matte-finished plaster. The plaster is subject to two treatments; one with Carrara marble dust for smooth surfacing, and a lime-and-sand aggregate for rougher segments. Although the steel will patinate and lose a degree of luster over time, the panels effectively mirror the plaster treatment within the concave surfaces of the extrusion, and shifts to a soft reflective glow during the evening. Due to budget constraints, Meridian 105 turned towards creative methods to reduce costs. "The stainless steel panels were available salvage from a local metals shop so we purchased them and design[ed] them into the project," said Merdian 105 founding principal Chad Mitchell. "The white Vero plaster was a product that we found at a conference in Las Vegas. We liked the smooth, glossy texture and thought it would be a good compliment to the metal surface." Salvaged raw materials form the basis of the project's facade system, which relied on straightforward assembly. The steel sheets roughly measure 5-by-10-feet and were installed to overlap along the vertical seam to reduce the costs associating with cutting the panels. The sheets hang on stainless steel standoffs which are in turn secured via blocking into the wall, and backed by VaproShield weatherproofing as a rainscreen. The use of glass is restrained and typically arranged in vertical and horizontal ribbons conforming to the internal function. However, according to Mitchell, "the glass towers that run on the edge of this feature were also difficult. We had to work with Western Aluminum to create a glass corner detail that worked with the custom angle." Meridian 105 Founding Principal Chad Mitchell will be joining the panel "Rocky Mountain Residential: Facade Design of Colorado Homes" at the Architect's Newspaper's upcoming Facades+ Denver conference on September 12.
Placeholder Alt Text

!melk slings traditional timber barn design into the 21st century

facadeplus_logo1
Brought to you with support from
The Barn, designed by New York–based landscape architecture practice !melk, is a parametrically-designed wooden canopy with a restaurant and beer hall that opened in 2017. Located in the city of West Sacramento, the 9,100-square-foot project is the lynchpin of the larger 178-acre Bridge District, a mixed-use project with a planned population of 9,000 residents developed by Fulcrum Property.
  • Facade & Structural Manufacturer Gudgel-Yancey Roofing, Wood Tech Services
  • Architects !melk
  • Facade Installer Brown Construction
  • Facade Consultants Magnusson Klamencic Associates
  • Location West Sacramento
  • Date of Completion June 2017
  • System Glulam truss system resting atop collonade of steel piers
  • Products Class A Cedar Shingles, Carlisle WIP 300ht, Titanium PSU30
The undulating building rises from two “pods” occupying 900 square feet and 2,300 square feet respectively. Each pod sits atop a three-foot-thick concrete foundation that extends six feet outward from the circular glass curtain wall. A colonnade of concrete-filled, 14-foot-tall steel structural sections ring each pod, with each column strategically spaced to support the 16-ton wooden canopy above. Rising up to 20 feet from these two separate concrete-and-steel structural foundations is the double-cantilevered superstructure built of glue-laminated timber supplied by Oregon’s Wood Tech Services. According to !melk director Ian Hampson, a system of custom-designed steel “buckets,” timber rivet, and cross braces, are used “to tie together the intersections of the glulam beams and help to brace for lateral load and torquing. Hampson noted that the bucket plates both bear and rest on the glulam trusses depending on their location, and “allow for the attachment of a structural lattice, which makes each glulam truss function similar to the trestle of a bridge.” The secondary system, protruding from the superstructure’s glulam trusses and brackets, is composed of standard 4 x 4 inch and 6 x 6 inch wood beams that are topped with nearly inch-thick plywood sheets insulated with synthetic polymer roofing. Over 7,000 Class A cedar shingles, produced by Sacramento’s Gudgel-Yancey Roofing, cascade across the roofline, soffits, and towards the base of each podium. Since only a third of the overall footprint is occupiable space—an preexisting access route to the River Walk Trail runs through it—the design team envisaged The Barn as a public realm overlooking the Sacremento River and the downtown area. To shield any public gathering or lingering pedestrians from the Northern California sun, !melk employed parametric design to understand the impact of orientation and massing on overall shading, leading to the structure's unique oblong canopy. The underbelly of the canopy is defined by the exposed grillage of the secondary system's wood beams and soffits composed of the same Class A Cedar shingles. Exposing the truss system above, the grillage facilitates natural ventilation to the enclosed pods, and space for lighting features visible from across the Sacramento River.
 
Placeholder Alt Text

Passive House Laboratory by GO Logic

Architects deliver a North American first with Warren Woods Ecology Field Station.

When Belfast, Maine–based architecture firm GO Logic presented the University of Chicago's Department of Ecology and Evolution with three schematic designs for the new Warren Woods Ecology Field Station, the academics decided to go for broke. Despite being new to Passive House building, the university was attracted to the sustainability standard given the laboratory's remote location in Berrien County, Michigan. "We presented them with three design options: one more compact, one more aggressive formally," recalled project architect Timothy Lock. The third option had an even more complicated form, one that would make Passive House certification difficult. "They said: 'We want the third one—and we want you to get it certified,'" said Lock. "We had our work cut out for us." Thanks in no small part to an envelope comprising a cedar rain screen, fully integrated insulation system, and high performance glazing, GO Logic succeeded in meeting the aesthetic and environmental goals set down by the university, with the result that the Warren Woods facility is the first Passive House–certified laboratory in North America.
  • Facade Manufacturer Kneer-Südfenster (glazing), Neopor (structural insulation), pro clima (breathable building paper)
  • Architects GO Logic
  • Facade Installer GO Logic (general contractor), Ebels Construction (carpentry)
  • Location Warren Woods, MI
  • Date of Completion 2014
  • System cedar rain screen with high performance glazing, integrated insulation
  • Products locally-sourced Eastern White Cedar vertical gap siding, Kneer-Südfenster windows and doors, Neopor insulation, pro clima Solitex Quatra-Fronta Building Paper, SIGA tapes
Warren Woods' envelope begins at ground level, with a shallow foundation utilizing GO Logic's patented L-shaped EPS insulation around the edges, and a continuous air-seal layer between the foam and the slab. "The system allows us to pour consistent slab-on-grade without any thermal bridging," explained Lock. The sealing layer connects into the wood stud wall backed by graphite-impregnated Neopor insulation. The architects chose the insulation for its high R-value, knowing that they would need to compensate for the relatively large amount of surface area dedicated to the exterior wall. Pro clima one-way breathable building paper allows the building to expel moisture. GO Logic installed a rain screen of Eastern White Cedar vertical gap siding sourced from the Upper Peninsula "because of the aesthetic goals of the client," said Lock. "They desired a contemporary aesthetic but also [the look of] a Midwestern barn." The architects planned the interior space and allotted glazing judiciously, locating the laboratory on the north side of the building. Its position, under the cantilever over the entry, maximally reduces solar gain—an important consideration given the heat generated by the equipment inside. The classroom space, on the other hand, is positioned on the building's south side, punctuated by a long strip of Kneer-Südfenster glazing. "We are highly critical of windows that are available domestically," said Lock. "The big drawback with North American windows is that the tradeoff for a higher R-value is significantly reduced solar heat gain." Instead, the firm imports Kneer-Süd's products directly from Germany. "In Northern Europe they know how to get all the heat from the sun that they can," he observed. "We also love the way they look." The windows and doors are fully integrated into the air-seal layer using one-way breathable tapes from SIGA, imported (like the pro clima paper) through 475 High Performance Building Supply in Brooklyn. A custom-fabricated stainless steel accordion screen shields the classroom-side glazing from both intruders and the sun. "It's good for security—the university likes that," said Lock. "But the screen was also big for us to control the amount of heat that enters during the summer months and shoulder seasons." The idea, he explained, is that when classes are in session and the weather is nice, the occupants can throw open the doors. When only the laboratory is in operation, the closed screen will cut back on heat gain. In addition, the steel mesh "became something that was also a really exciting design feature," said Lock. "It had a great effect—not just cooling the space, but also softening the natural light."
Placeholder Alt Text

Page Floats a Cedar Sunshade in Albuquerque

Minimalist catenary canopy lends warmth and lightness to office courtyard.

When Page design principal Larry Speck suggested a catenary sunshade for the courtyard of the new GSA building in Albuquerque, his colleagues set about identifying precedents. "There were some really great devices that we looked at, but a lot were done in the 1960s out of heavy, monumental materials," said principal Talmadge Smith. "We wondered if there was a way to do it in a lighter, more delicate way that would also introduce some warmth to the space." The architects elected to build the structure out of western red cedar, which performs particularly well in arid climates. Comprising 4-, 8-, and 12-foot boards suspended on steel cables, the sunshade appears as a wave of blonde wood floating in mid-air, casting slatted shadows on the glass walls of the courtyard. The courtyard is an important amenity in the two-story, 80,000-square-foot building, currently occupied by a combination of federal employees, including immigration and customs enforcement staff, and state and local law enforcement. "We said, 'This is a pretty big floor plate, it needs a great courtyard,'" said Smith. "For one thing, in this climate that's just what you build. You get free shading and can create a cooler microclimate." The courtyard also helps bring light into the communal spaces that surround it, which include training areas, circulation, and conference rooms. "It remains a democratic insertion into the floor plan," observed Smith. Finally, the courtyard allowed the architects to compensate for a lack of glazing on the exterior walls, the result of security requirements. Working in Revit and 3ds Max, Page experimented with various patterns for the sunshade. They first tried a regular arrangement of identical slats. "The result wasn't very pleasing," said Smith. "It made a drooping, uninviting shape. It also closed the courtyard, as if you had pulled a big venetian blind across it." They decided to break up the pattern and use three different modules of wood, placing them only where daylighting analysis dictated. They also worked with the cables themselves to identify the appropriate amount of slack. "We tested what it would be if you pulled the cables tight," said Smith. "It negated the effect of the catenary, and led to a courtyard with a little bit of a ceiling, a rigidity that we didn't want." The final design incorporates 18 inches worth of slack per cable.
  • Fabricator Enterprise Builders
  • Designers Page
  • Location Albuquerque
  • Date of Completion 2012
  • Material 2x6 western red cedar boards from US Lumber Brokers, steel cables, off-the-shelf hardware
  • Process Revit, 3ds Max, daylighting analysis, bolting, grouting, hanging
Enterprise Builders used off-the-shelf hardware to assemble and install the sunshade. The cedar boards are attached to the cables via steel clips bolted to one face of each board. Deciding against integrating hardware directly into the curtain walls, Page designed opaque concrete headers for the two short sides of the courtyard, then grouted the anchors into the masonry units. A turnbuckle attached to a pivot near each anchor allowed the builders to make adjustments to the length of the cables once they had been hung. A second, perpendicular, system of cables prevents the shading structure from swaying. "The hardest part was getting it level," said Smith. "There was a little art to that because some strands are more heavily loaded than the others." Fabricated out of standard lumber and mass-produced hardware, the sunshade might have felt bulky or crude. Instead, it provides relief from the New Mexico sun while seeming almost to dissolve into the sky. "When you're standing there, you only ever see half of the shading members at a time," said Smith. "You see a lot of sky, but you feel a lot of shade. It performs, but it feels light."
Placeholder Alt Text

Allied Works Carves a Winery Out of Cedar

Textured wood envelope draws on the history and landscape of Oregon’s Willamette Valley.

Sokol Blosser Winery's Willamette Valley tasting room, designed by Allied Works Architecture, pays homage to its agricultural surroundings in its massing and materials. Nestled within a set of terraces scooped out of the Dundee Hills, the building plants roots with a below-grade cellar, on top of which its long, low first story spreads like grape vines along a trellis. Both exterior and interior are wrapped in locally-sourced cedar siding—rough grey boards hung horizontally on the outside, smooth clear wood laid diagonally on the inside—whose regularity recalls aerial photographs of the vineyard. "We went with wood for a number of reasons," explained principal Kyle Lommen. "There's a history of wood in the agrarian architecture of that region. There's a history of wood in wineries as well. And there was a desire to create an atmosphere that is warm and had a material quality." Though the open front porch and fissures between the building's several volumes create a fluid interplay between outside and inside, Allied Works Architecture used texture and color to distinguish the exterior skin. "We wanted to create an expression of the outer crust, the outer envelope of the building, and have it play or pick up the daylight that hits the building," said Lommen. The architects chose a few different sizes of cedar boards, stained grey, then flipped them around "so as the sun hits the wood it creates a shadow, a kind of relief," he explained. "The wall has a very random pattern, but it's created from only three different board sizes."
  • Facade Manufacturer R&H Construction
  • Architects Allied Works Architecture
  • Facade Installer R&H Construction
  • Location Dayton, OR
  • Date of Completion 2013
  • System stained cedar rain screen with boards flipped for texture
  • Products locally-sourced cedar, window system from Dynamic Architectural Windows & Doors
The horizontal rain screen system on the tasting room facade contrasts sharply with the interior, where unstained boards set flush with one another travel in diagonal paths along the walls and sloped ceilings. Because the orientation of the boards changes each time they meet a seam, "it almost does this visual trick, creates a kind of complexity through a very simple concept," said Lommen. The interior siding extends onto the ceiling of the porch and the walls of the gaps between rooms, suggesting a solid block carved into a succession of spaces. The architects used sketches and drawings to establish the basic design concept before moving through several iterations of physical models. "We created a digital model as well to create perspectives that helped us understand materiality," said Lommen. "We did a number of perspectives to make sure that we weren't creating an environment that was too hectic, too busy. Through studies we realized it would be quite calm." The material studies, he said, were also helpful for the client, who had never worked on a project of this scale. Yet none of Allied Works Architecture's renderings captured the impact of the built space, said Lommen. "When the project was close to completion I was on site talking to the client, and they said, 'We never really understood what we were getting, even after all these models and exterior perspectives,'" he recalled. "Even for us as the architects, it ends up being more rich going to see the building."