Posts tagged with "CAD-CAM fabrication":

Placeholder Alt Text

Utile Makes a Splash With Digitally Fabricated Pavilion in Boston

Fabrikator

The Boston Harbor Islands Pavilion roof channels rainwater for irrigation on the Rose Kennedy Greenway.

Jump on a ferry in Downtown Boston and in twenty minutes, you’ll arrive at the Boston Harbor Islands, an archipelago of 34 islands dotting Boston Harbor managed by the National Park Service. To entice city-dwellers to make the trip, Boston-based Utile Architecture + Planning has designed a composite steel and concrete pavilion with a digitally fabricated roof for the National Park Service and the Boston Harbor Island Alliance to provide travel information and history about the Islands and a shady respite atop the highway-capping Rose Kennedy Greenway. Two thin overlapping concrete canopy slabs supported by delicate steel beams provide a sculptural shelter. Utile digitally designed the $4.2 million Boston Harbor Islands Pavilion using Rhino to respond to the surrounding cityscape and serve as a playful rainwater-harvesting system to irrigate the Greenway’s landscape.
  • Fabricators S+F Concrete, C.W. Keller, Malay Laser, Turner Special Projects
  • Architect Utile Architecture + Planning
  • Location Boston
  • Date of Completion  June 2011
  • Material   Reinforced concrete, steel
  • Process  Rhino, laser-cutting, CAD-CAM bending
Initially working with a fountain consultant, the design team experimented with the shape of the roof deformation that guides rainwater to a catch basin. The roof’s unique shape was determined using digital models and by rolling BB’s over physical models to gauge how water would eventually behave on the surface. “We realized in modeling the pavilion that the water would ‘prefer’ to follow the same axis through both pavilion roofs,” Tim Love, principal at Utile, said. “Turning the curve would have created unintended consequences in the flow of the water.” The final shape propels water from the symmetric top roof, onto the asymmetrical lower roof, gaining speed as the concrete pinches together and funneling down to what the architects described as a “giant scupper,” finally cascading into a sculptural catch basin on the ground designed to create different splash patterns depending on how hard it's raining. “The roof pinches in as closely as possible to control the flow of the water,” Chris Genter, project architect at Utile, said. The arc of the water had to be precise enough to land in the catch basin, “like water pouring from the spout of a pitcher.” Supporting the two 40-foot by 60-foot roofs, a series of steel beams form a sort of Gothic tracery, splitting in half to reduce the effective span of the concrete and minimizing the overall depth of the slab by requiring less rebar. The roof slabs vary in thickness from three-and-a-half inches at the perimeter to five-and-a-half inches at the center. “We were always interested in making the primary material concrete with as slim a profile as possible,” Love said. “The concrete structure enters into discourse with the heritage of concrete architecture in Boston and responds to the heroic modernism of Boston City Hall.” “The steel beams offered enough repetition that they began to look like contour lines,” Love said. “They allow you to more easily read the curve of the slab.” Each metal band, what Genter described as a sort of steel “fettucini,” was fabricated directly from the digital model, first laser cut and then bent to the correct shape using CAD-CAM technology. “You typically don’t see these kind of geometries in permanent structures,” Love said. “There was a lucky convergence of high ambitions all around.” In generating the digital model for the pavilion, the team had to ensure that the data was clear for the multiple fabricators involved in the process. “The curves had to form a describable surface,” Love said. “The model and its geometries had to be translatable to different fabrication processes. The model for the project literally became the model for fabrication.” Working with two separate materials built from the same digital model presented real world challenges when fitting the two together. “The project required more craft in the field than we initially thought,” Genter said. Each steel beam is made up of four pieces welded together and required more room for error in fabrication. On site, the wooden concrete formwork was subtly changed to adapt to small variations in the shape of the steel. “The answer was to get fabricators on board who can get our model translated into the final product,” Love said, explaining that working with contractors on digitally fabricated projects can be a learning experience for everyone involved. “There were a lot of subspecialties working together.” Concrete contractor S+F Concrete brought millworker C.W. Keller on board to create the elaborate wooden mold for the concrete slab. For most of the surface, deformed plywood was used, but as the curve approached its spout, a custom mold was required. “The curve was beyond the tolerance of plywood,” Love said. “Every single piece of plywood in the formwork was pre-engineered before it arrived.” Once on site, the individual pieces were fit together like a puzzle.
Placeholder Alt Text

BLOCK Research Group’s Freeform Catalan Thin-Tile Vault

Fabrikator Brought to you by:

A research project explores techniques from the past to learn about building stronger structures in the future

Sometimes research involves destruction in the name of creation. Architects and engineers from Zurich-based BLOCK Research Group at science and technology university ETH Zurich recently teamed up to build, and destroy, a vaulted masonry structure that was designed with advanced digital fabrication methods but constructed with traditional timbrel, or Catalan, thin-tile vaulting techniques. Through its research of freeform shells, tiling patterns, building sequences, and formwork, the group hopes to construct increasingly radical forms without sacrificing efficiency.
  • Fabricator BLOCK Research Group
  • Designer BLOCK Research Group
  • Location Zurich, Switzerland
  • Status Complete
  • Materials Clay tiles, cardboard, shipping pallets, cement
  • Process Thrust Network Approach, CAD-CAM fabrication, thin-tile vaulting
Now rarely used, centuries-old timbrel vaulting methods were commonly employed in Spanish architecture and in many Beaux Arts landmarks. The form is known in the United States as a Guastavino vault after the Spanish architect Rafael Guastavino, who patented a version of the system in 1885. Traditionally, the vaults’ structural form followed a lightweight wooden structure that would guide the mason as he placed tiles. Using Thrust Network Analysis (TNA), a new form-finding method, the BLOCK group has created new possibilities for freeform vaulted shapes that can be constructed using a continuous cardboard formwork system. After creating irregular geometries with TNA, the researchers establish the shape of edge arches, close in the adjacent surfaces, breaking the pattern with a groin vault to begin another arch section. The group also aims to show that recyclable and reusable cardboard formwork could dramatically reduce the material and labor costs of construction while making complex vaults possible. Fabricated with a 2-D CAD-CAM cutting and gluing process and assembled on site, the formwork for the group’s Catalan prototype was supported by a system of stacked shipping pallets. These reduced the amount of cardboard used and allowed the unrolled cardboard pattern to fit the CNC equipment’s size requirements. The team implemented custom RhinoScripts to translate the self-supporting vault surface into machine code to produce 200 cardboard boxes. The group also discusses techniques for cutting tiles to be used in the prototype vault in its research paper, available here: “The most ideal cutting logic for the high double-curvature of the prototype vault would be a two-cut system, employing a combination of oblique and bevel cuts to ‘bend’ a surface in space.” Because of the tool constraints on this project, the team developed a simplified version of the cutting system that allowed for curvature in one axis of the tile while relying on hinging and the mortar joint to achieve a double curvature. Removing the formwork from the surface of the shell, also called de-centering, was another critical step. The supporting structure had to be removed all at once to avoid asymmetrical loading from below, which could cause the vault to bend and crack. In order to allow the formwork to lower slowly from the masonry surface, the frame sat on a series of sealed plastic tubes containing cardboard spacers consisting of a folded stack of cardboard sheets taped together. The team calculated the dry compressive strength of the spacers to carry the load of the shell, the pallet and box framework, and the masons. But once the vault was complete, the tubes were filled with water, which saturated the cardboard and caused it to compress under the load of shipping pallets. After successfully de-centering the structure, the team tested its strength, adding more than three pallets of sandbags to its surface before it finally collapsed. BLOCK’s future work will seek to streamline the TNA form-finding process as well as improve the efficiency of its construction techniques, ultimately working to identify design criteria like maximum vault curvatures with a range of tile sizes and patterns.