Posts tagged with "BREEAM":

Placeholder Alt Text

RIBA awards Liverpool’s Everyman Theatre the prestigious Stirling Prize

The Everyman Theatre in Liverpool, England—a cultural institution with a democratic spirit and a history of producing thespian talent—has topped the competition including Zaha Hadid and won the much sought-after 2014 Stirling Prize from the Royal Institute of British Architects (RIBA). The new building, designed by Haworth Tompkins, a London-based firm boasting of more than a dozen theater projects, replaces Everyman’s former home in the shell of Hope Hall, a 19th century dissenter’s chapel. Completed in 2013, the new venue now features a 400-seat auditorium, a series of creative workspaces, a sound studio, a “Writer’s Room,” and dedicated spaces for community groups, in addition to a bistro in the basement, a street level café, and several foyers and catering areas. Roughly 25,000 bricks from the original chapel were salvaged and reused for the wrap-around auditorium. This is just one of many sustainable strategies employed, with the goal of achieving a BREEAM Excellent rating, including rooftop rainwater collection, locally-sourced and recycled materials, natural ventilation systems, and a combined heat and power unit to reduce energy consumption. In conceiving the design, the architects sought the feedback of Liverpool locals. The theater’s community-oriented mission is reflected in the “Portrait Wall” mounted on the west-facing facade, which is comprised of 105 aluminum sunshades featuring life-size images of the city's residents. “The new Everyman in Liverpool is truly for every man, woman and child. It cleverly resolves so many of the issues architects face every day. Its context—the handsome street that links the two cathedrals—is brilliantly complemented by the building’s scale, transparency, materials and quirky sense of humour, notably where the solar shading is transformed into a parade of Liverpudlians,” the judges said in a statement. Everyman Theatre beat out high profile projects on the shortlist, such as: Mecanoo’s Library of Birmingham, London Aquatics Centre by Zaha Hadid Architects, London School of Economics by Saw Swee Hock, Student Centre by O’Donnell + Tuomey Architects, Manchester School of Art by Feilden Clegg Bradley Studios, and The Shard by Renzo Piano Building Workshop.
Placeholder Alt Text

Heatherwick Studio’s Plan for Bombay Sapphire Distillery Are Wildly Green

Bombay Sapphire is in the process of converting a historic paper mill into a facility for producing their famous gin. Overseeing this transformation is the ever-busy Heatherwick Studio, which has been brought on to renovate the 40 derelict buildings found on the site. Their most drastic intervention to the extant campus comes in the form of a soon-to-opened visitor's center that was recently awarded a BREEAM 'outstanding' rating for sustainability, an international system for ranking green buildings. The building is composed of the original structure and two new large glass outgrowths that are seemingly blown out of its interior and into a surrounding body of water. These alien forms are, in fact, drawn from the shapes of the curvaceous copper stills traditionally employed in gin distillation. One temperate, the other humid, the two greenhouses are populated by the various botanicals incorporated into gin production. The glass additions sit partially in the shallows of the River Test that snakes through the entirety of the mill. Integrated photovoltaic cells, a biomass boiler for recycling organic matter, and energy-producing water turbines all contribute to the center's elevated BREEAM status. The watery foundations of the greenhouses are indicative of Heatherwick's attempts to emphasize the role of the river in their refurbishment of the site. The firm hopes to increase the Test's visibility while using it as an organizational device for traversing the numerous buildings in the facility.