Posts tagged with "Blackened Steel":

Placeholder Alt Text

Brooklyn waterfront office building features brick and glass curtain facades

facadeplus_logo1
Brought to you with support from
The Brooklyn waterfront is no stranger to development. Over the past two decades, swaths of post-industrial Williamsburg filled with warehouses and factories have been cleared in favor of glass-and-steel residential properties. One building, 25 Kent, an under-construction half-million-square-foot office tower designed by Hollwich Kushner as Design Architect and Gensler as Design Development Architect bucks the area's cliches with its bifurcated facades of brick, glass, and blackened steel. On a lot that measures 400 feet by 200 feet, the full-block project presents a formidable mass in comparison to its low-rise recent neighbors. Reaching eight stories, with floor to ceiling heights of 15 feet, the office tower is largely split between two staggered rectangular volumes linked by a hovering glass prism. Combining these three materials is not inherently novel, but the mix presented challenges in meeting increasingly stringent sustainability and LEED goals. "In lieu of brick returns, an aluminum perimeter trim was used in tandem with thermally broken window to achieve the best performance in a practical and cost-effective manner," said Yalin Uluaydin, senior associate at Eckersley O'Callaghan, the project's facade consultant. "Similar issues were addressed at the interface of the east and west facing aluminum curtain wall and underslung curtain wall. Mainly we had to address the offset mullions and how the curtain wall end panels are set in a brick opening on three sides."
  • Facade Manufacturer Summit Brick Pure+FreeForm Guardian Schüco
  • Architects Gensler Hollwich Kushner
  • Facade Installer CMI 
  • Facade Consultants Eckersley O'Callaghan
  • Location Brooklyn, New York
  • Date of Completion 2019
  • System Glass curtainwall with punched masonry
  • Products 25 Kent Blend Brick SCHUCO AWS 75. SI+ Guardian SN 70/41 Brooklyn Steel
The structure's facades are understated, rising with little in the way of outward ornament. The east and west elevations are clad in glass curtain wall modules tied to the structural slab edges with steel anchors. For the side-street elevations, the design team nods to the surrounding historic warehouses with multi-tone brick surfaces. Successive floors, which protrude and recess like an overturned-ziggurat, are clad in a custom blend of bricks patterned in a stretcher-bond format. Punched mullion-free window openings, measuring eight feet by ten feet, are rhythmically placed across these elevations to further daylighting while mirroring the stylistic qualities of adjacent structures. The windows, inset from the brick drape, are lined with custom 'blackened steel' finished aluminum. On the North and South streets, the retail storefront entrances are framed with printed 'blackened steel' aluminum portals, in a custom finish developed by Pure+FreeForm  The portal details were brushed with silver pearl and treated with a patinated gloss matte layer, providing subtle iridescent qualities. Proximity to the waterfront, although an amenity, also presented a structural challenge for the design team. "The foundation design is a continuous mat slab with thickened portions below the tower shear wall cores, and drilled tiedown anchors located outside the tower footprints to counteract hydrostatic uplift from groundwater," said Gensler Design Manager & Senior Associate Anne-Sophie Hall. "To accommodate the architectural intent of the vast column-free space in the central region of each floor plate, each of the six columns supporting the bridge slab has a 20-foot long rectangular drop panel to achieve the desired long span with a conventionally reinforced 12-inch slab, while eschewing post-tensioning or similar strategies which would have entailed additional costs or specialized subcontractors."
Placeholder Alt Text

A Desert Oasis by assemblageSTUDIO

Capped by a protective steel mesh screen, tresARCA house is built for indoor/outdoor living.

There are two ways to live with Las Vegas’ harsh climate. The first, epitomized by the hermetically-sealed tract houses ringing the Strip, rejects the reality of the desert in favor of air conditioning and architecture evoking far-off places. The second strategy embraces the environment for what it is, and looks to the natural world for cues about how to adapt. In their tresARCA house, assemblageSTUDIO took the latter approach. Glass and granite punctuated by a folded steel screen surrounding the second-floor bedrooms, tresARCA’s facade is a meditation on the resilience of the desert landscape. “The mesh screen idea came from looking at various shadow patterns in the desert and the idea of the cracked desert floor,” said principal Eric Strain. On a practical level, the screen catches heat before it reaches the bedrooms, allowing daylight to filter in without raising the interior temperature. Aesthetically, “the idea was that the home sits at the base of the Red Rock Mountains, the background scenery is the stratification and the layering of the Red Rock Mountains,” said Strain. “To not copy, but [to] suggest that layering is where the folding nature [of the screen] came from.” JD Stairs fabricated the screen using mesh from The Western Group. The company, which provided the home’s other non-structural steel components, including fencing and the vault-like front door, was tapped for the job partway through the design process. Having never built something of this scale, they staged several full-scale mockups, at one point renting a parking lot to lay out the entire structure.
  • Facade Manufacturer JD Stairs, The Western Group, Tuscany Collection, Fleetwood Windows & Doors, Sawbuck Design
  • Architects assemblageSTUDIO
  • Location Las Vegas
  • Date of Completion 2011
  • System folded steel mesh floating screen, granite, retractable glass doors
The screen floats an average of 1 foot 6 inches away from the bedroom walls. At each of the screen’s nodes—points where multiple panels intersect—adjacent panels are bolted in pairs around 3/8-inch plate steel fins, which in turn are connected to 3 ½-inch-diameter steel pipes extending from the wall. The result, in which triangular panels of mesh fit together to form diamond-pointed projections of varying sizes, resembles an abstracted rock outcropping, a geometric transition between earth and sky. The remainder of the facade is clad in granite, by Tuscany Collection, and glass, by Fleetwood Windows & Doors and Sawbuck Design. Fully retractable doors open all of tresARCA’s public spaces to the outdoors, where the house’s blocky massing creates protective crevices of shade and cool air. The language of layering and natural textures extends from the exterior to the interior walls, which feature blackened steel panels and Shou Sugi wood, among other materials. tresARCA’s challenge to the conventional division between indoors and out is particularly potent in the Nevada desert. Where others see a choice between sealing themselves inside or moving somewhere else, assemblageSTUDIO sought a third way, said Strain. “We tried to convince people that you can live outside in Las Vegas when it’s still 110.”
Placeholder Alt Text

EOA′s Spring Street Loft: Amuneal

Fabrikator Brought to you by:

Sliding blackened steel walls create functional space in an art collector's loft.

When Philadelphia-based Amuneal Manufacturing Corp. won a bid to fabricate a set of large movable residential walls designed by New York-based Elmslie Osler Architect (EOA), they had a lot of experience to draw on. As experts in the field of magnetic shielding, they work routinely for aerospace and scientific research industries, while the company’s custom fabrication branch handles everything from retail fixtures to large-scale public art installations. For EOA’s project, a gut renovation of a 2,200-square-foot Soho loft, Amuneal began with the architects’ drawings of large sliding doors needed to reveal or conceal parts of the apartment.
  • Fabricator Amuneal
  • Architect Elmslie Osler Architect (EOA)
  • Location New York, New York
  • Completion Date August 2010
  • Material Steel, aluminum, MDF
  • Process Saw cutting, laser cutting and forming, hand-applied patina
The walls had to fulfill three functions for EOA’s art collector client, an Indian businessman who spends part of his time in New York: create a modular space out of the bedroom and living area, conceal a freight elevator that opens directly into the loft, and provide more wall area on which to hang large pieces of art. Amuneal’s challenge was to build a lightweight structure that wouldn’t place too much stress on wall- and ceiling-mounted hinges. Additionally, the walls had to be constructed in pieces that would fit through the small 4-by-8-foot opening of the freight elevator. The team modeled the doors using Solid Edge 3-D modeling software and constructed a mockup in their shop before bringing the finished pieces to site for assembly. The doors are constructed of structural aluminum tube framing that was saw-cut and welded together. Cold-formed steel cladding was laser-cut, and in some cases laser formed, before being backed with MDF and cleated to the door substructure. EOA worked closely with Amuneal to select the unique hand-applied blackened steel patina in one of the fabricator’s proprietary formulas. The steel walls also have a recessed “art channel” to support the weight of the client’s large-scale canvases, which can easily be rotated thanks to the design. Making sure that the approximately 10-by-10-foot doors would not wrack as they moved was another priority. Because the project’s general contractor had already finished the hardware-concealing header, the Amuneal team located track hardware from UK-based Coburn that would fit. A guide in the floor prevents movement as the doors slide closed on either side of a freestanding concrete wall to conceal the master bedroom. Because the client did not want a visible track for the seldom-used swinging elevator door, the team instead used a spring-loaded caster that would ride smoothly over the apartment’s reclaimed Brazilian barn wood floors.