Posts tagged with "Beverly Center":

Placeholder Alt Text

Two five-story installations light up L.A.'s Beverly Center

The Beverly Center, a 900,000-square-foot mall in Los Angeles, California, has recently installed two large-scale art installations within the iconic street-facing escalators along Beverly Boulevard and La Cienega Boulevard. They are the latest work of Pae White, a local artist who grew up near the Beverly Center, and were organized by independent curator Jenelle Porter. “In my opinion,” said Porter, “[White] is the only artist who could make such incredibly beautiful and keenly intelligent works for Beverly Center; artworks that will contribute to the already rich cultural landscape of this city.” The installation facing Beverly Boulevard, Day for Night for Day, is a light sculpture comprised of over 900 uniquely-shaped pieces of hand-shaped neon. Each element within the five-story piece is color-keyed to a perceptual temperature (warmth) in the daylight spectrum, resulting in a constellation of vibrant hues akin to the many characters of the Los Angeles sunset. The artist referred to the piece as both “a kind of magic carpet” and an immersive Seasonal Affective Disorder (SAD) lamp visitors interact with prior to and following their shopping experience. The title of the installation is a nod to the city's movie history, particularly the cinematic technique of simulating nighttime during the day. The La Cienega-facing installation, Moonsets for a Sunrise, is made up of a mostly dark-hued palette to represent nighttime and the four types of moons—the harvest moon, strawberry moon, blue moon, and snow moon. Made up of 73,635 pieces of tile glazed in over 100 colors, White ensured that no color combination module repeats anywhere within the entire expanse. The many shades on display exemplify the myriad hues of moonlight, allowing for differing interpretations of the piece from up-close as well as from passersby on the street. White was inspired to create the two site-specific pieces after observing the unique qualities of the glass-enclosed escalators and the constant movement they provide between the parking lots and the main interior spaces. “In their simultaneous explorations of the phenomenological effects of light,” said White, “both art installations generate different experiences during the day and the night. The neon of Day for Night for Day offers one kind of experience during daylight hours and another kind at night when its illumination is most prominent. The same applies to Moonsets for a Sunrise, though conversely: the ‘moonlight’ colors are most glorious in the morning sun.”
Placeholder Alt Text

David Adjaye's first California project will be in L.A.'s Beverly Center

Clocking in at just under 900,000 square feet, the Beverly Center was by far the largest mall in Los Angeles, and one of the largest in the world, when it was first completed in 1982. The mall, which almost exclusively carries luxury retailers, received a $500 million makeover last year by Studio Fuksas that updated the visitor experience by bringing more natural light into its interior, adding a pedestrian path along the perimeter, and breaking up the hulking facade with metal grating. The makeover inspired several new retailers to rent space within the new and improved Beverly Center, including Miami-based, multi-brand fashion house The Webster. On November 20, The Webster announced that it had tapped international architecture firm Adjaye Associates to design a multilevel store on the ground floor of the mall, in a space formerly occupied by a Hard Rock Cafe. With street access on the corner of Beverly and San Vicente Boulevards, The Webster will have an independent entrance and valet-parking service separate from the rest of the complex. The project represents Adjaye Associates’ first project in California, though the firm has completed several significant projects across the country in recent years, including Ruby City in San Antonio, Texas, a “high-design” switching station in Newark, New Jersey, and the iconic Smithsonian National Museum of African American History and Culture in Washington, D.C. There are currently no available renderings of what to expect, but it is likely that the design will demonstrate the firm’s trademark attention to detail and elegant material selection. “It is such an honor to work with David,” said The Webster founder and creative director Laure Hériard Dubreuil. “To have him bring The Webster L.A. to life is an absolute dream! Each one of our locations has its own identity, from the design of the store down to the creatively curated selection of products that furnish the rails and shelves. David truly captured the essence of The Webster DNA and projected it into the future with this new beautiful iteration of The Webster.” The company was founded in 2009 and has since opened six physical locations across North America. When the Beverly Center locations open in January 2020, it will be among the largest at 11,000 square feet.
Placeholder Alt Text

Studio Fuksas reworks Los Angeles's Beverly Center

The 886,000-square-foot Beverly Center first opened in 1982, in true Los Angeles fashion, on the site of a former children’s amusement park and next door to an active oil drilling site. Critic Aaron Betsky, appraising the structure ten years later in the Los Angeles Times, consecrated the blob-shaped mega-mall as “the Acropolis of shopping, dedicated to our national religion, consumption.” A new luxury-oriented $500 million overhaul by Studio Fuksas has only made that description more apt.

The eight-story edifice has undergone a midlife facelift that includes the addition of an undulating aluminum mesh facade over the building’s five above-grade parking levels. The expanded metal veil billows around the hulking mass, disappearing to mark three monumental entrances and a pair of glass-wrapped escalator bays.

The mall itself is laid out along the building’s top three floors, where a new 25,000-square-foot skylight and other reconfigured vertical openings bring crisp, white sunlight into its gleaming halls.

8500 Beverly Boulevard Los Angeles 310-854-0070 Designer: Studio Fuksas
Placeholder Alt Text

Massimiliano Fuksas talks to AN about the Beverly Center renovation

The Beverly Center, an indoor shopping mall with 883,000 square feet of retail space in Los Angeles, is currently undergoing a $500-million renovation by Rome-based architecture firm Studio Fuksas. The mall, originally built in 1982, is a gigantic multi-level shopping center stacked above five floors of parking. It originally featured a Pompidou Center-style monumental staircase connecting the street to the mall above. The Architect's Newspaper's West Editor Antonio Pacheco interviewed Studio Fuksas Principal Massimiliano Fuksas over email to discuss the project. The Architect’s Newspaper: For a certain period of time, the Beverly Center was referred to as the "most popular tourist attraction in L.A. County." Which aspects of this project work toward reclaiming that mantle? Massimiliano Fuksas: The project pursues the understanding of shopping centers as a pivotal role in today's society, where they are perceived as magnets for social venues and cultural exchanges. The renovation does not consist only [of] the facade design, in order to enhance the building’s appeal, but is also meant to be regarded as an important step to rebrand the shopping center and create a new symbolic meeting area for luxury and contemporary retail in California. Which aspects of the redesign are aimed at creating a different identity for the complex? The chaotic Los Angeles environment evolves into the idea of representing a sense of fluidity and dynamism on the façade of the building. The elevations become white, continuously-reflective surfaces, and will reverberate through the fluctuation of the surrounding cityscape of Los Angeles: The reflected color of the sky superimposes itself upon the building’s materials and mixes with the environment. With the proposed reflecting envelope, the new landmark will change its appearance throughout the day and night and according to the public’s points of view. The fragmentation of the new skin dematerializes the existing volume, through the fluctuation of colors and the kinetic decomposition of the surfaces, into vibrating fragments. In addition, the metal mesh that wraps around the building gives a unique texture which will create an icon for the city. What is the new scheme doing to activate the street life around the Beverly Center? With the renovation, reflective and backlit perforated metal panels reverberate the interior lighting [to the outdoors], creating a visual luxury-promenade throughout the shopping floors. A sequence of curved voids punctures the floors and is intended to be a reminder of the fluidity found in the exterior façade, although in a more human scale as opposed to the urban scale of the exterior. This interaction between the inside and the outside is intended to create a sense of discovery for the users and culminates with a panoramic rooftop terrace. The terrace setting can be enjoyed, not only by the store visitors, but also attracts people and customers from the surrounding local communities. What are some of the ideas behind increasing the porosity of the building, in terms of views and access from within the Beverly Center itself? The idea is to take advantage of the unique location of Beverly Center by opening up the inside to the sky and to the spectacular views of the city. The continuous “river” skylight have a very strong connection to the void openings towards the city that are proposed in the mall, as well as feature ceiling lighting systems in the parking areas. These elements unify the whole building as one. Direct sunlight increases people’s perception of brightness. Larger and more articulated surface areas of the skylight increase the amount of direct sunlight available to shoppers. Entering the building, the visitors are guided through the floors by three-story atria and voids full of movement, which encourage activity throughout the commercial spaces. Large openings on the roof flood natural light through filtered skylights deep within the space to reach all shopping areas. The natural light will be perceived from the lowest levels of the Beverly Center in order to enhance the public areas and the retail activities.
Placeholder Alt Text

Eavesdrop> Fuksas to Redesign LA's Beverly Center

Beating out shortlisted competition including John Friedman Alice Kimm and Brooks+Scarpa, Italian firm Studio Fuksas has been awarded the commission to revamp the Beverly Center, the legendary (not to mention, ahem, aesthetically challenging) high end shopping mall in Beverly Hills. The job, overseen by Michigan-based developer Taubman Group, calls for revamping a building that has become tired both inside and out. Considering the ethereal lightness of Fuksas' work—for instance, his undulating, glass-wrapped Fiera in Milan— he should be the perfect architect to reconsider one of the bulkiest buildings in LA. Look for an official announcement in the coming weeks.
Atop Fuksas' Fiera Milano (Studio Fuksas)