Posts tagged with "Bee’ah Headquarters":

Placeholder Alt Text

Fly through Zaha Hadid’s sand dune-inspired headquarters with this flashy new video rendering

In December, we told you about Zaha Hadid's plan to build a sand-dune inspired, net-zero, headquarters in the United Arab Emirates for Bee’ah, a waste management company based in the Middle East. Now there's more. https://www.youtube.com/watch?t=11&v=FtuhC_Po7YY The firm's announcement came with plenty of eye candy in the form of glossy renderings, but now, thanks to a very stylized fly-through, we have an even better sense of what Hadid has planned for the desert. Take a look at the video below to literally see the 75,000-square-foot building light up before your eyes. [h/t Dezeen]
Placeholder Alt Text

Unveiled> Zaha Hadid designs a net-zero headquarters in the desert that mimics a sand dune

The Queen of Swoop, Zaha Hadid, has unveiled her latest project: the upcoming headquarters for Bee'ah, a waste management company based in the Middle East. The roughly 75,000-square-foot structure, in the city of Sharjah in the United Arab Emirates, keeps a low-profile in its desert environment by taking the form of the surrounding sand dunes. "The formal composition of the new Bee’ah Headquarters building has been informed by its desert context as a series of intersecting dunes orientated to optimize the prevailing Shamal winds, and designed to provide its interiors with high quality daylight and views whilst limiting the quantity of glazing exposed to the harsh sun," Zaha Hadid Architects said in a statement. The two main "dunes" of the structure rise out of the sand and intersect, creating a courtyard, or what Hadid calls "an oasis." This is intended to create a meeting space that also maximizes indirect sunlight and enhances ventilation. The "oasis" is part of the firm's overall strategy to create a LEED Platinum building that produces zero waste. "Zaha Hadid Architects will collaborate with engineer Buro Happold and environmental consultant Atelier Ten to ensure the project minimises material wastage and energy consumption," reported Deezen. "A ventilation energy recovery system will reduce the need for mechanical cooling systems, while photovoltaic cells will be integrated in the surrounding landscape to provide the building with solar power." Bee'ah will use its headquarters as an educational center that teaches the community about caring for the environment. Hadid won an international competition for the commission last year.