Posts tagged with "Aspen Art Museum":

Placeholder Alt Text

Letter to the Editor> Ban Bang: A reader responds to Shigeru Ban’s Aspen Art Museum

[ Editor’s Note: The following reader-submitted letter was left on archpaper.com in response to our critique of Shigeru Ban’s Aspen Art Museum (AN 05_10.15.2014_SW). Opinions expressed in letters to the editor do not necessarily reflect the opinions or sentiments of the newspaper. AN welcomes reader letters, which could appear in our regional print editions. To share your opinion, please email editor@archpaper.com] Deja vu all over again. Your article is a thoughtful critical review. I add a few observations.   It is always interesting when the architect attempts to explain away results by alluding to the client not allowing him to do something, therefore something not so good was done. A knowledgeable client is always a great aid to a project, and unenlightened clients can thwart good ideas, and unambitious clients can have different agendas, but no architect is forced to do something bad. At worst, certain good ideas are not implemented, and when that happens the project design must be rethought so that the result is at least coherent. There is a disturbing tendency these days (shades of Edward Durell Stone) to hide issues of irresolution in buildings by the application of a screen. In this case, it [Aspen Art Museum] fails at hiding the sins and robs the passerby of a sense of scale and what could be a richness of detail. As a result it reminds one of a wicker basket dropped over the top of something else. Moreover, the idea of wood being the only material which can relate to mountains boggles the minds of many, the great Swiss architects not the least of them. The design of the roof space frame is interesting but there seems absent from the result any rational justification for clear span. Museums are marvelous opportunities: a synthesis of light, systems, movement, and modulation of space. Paradise Lost, once more. Harry Wolf Harry Wolf Architect
Placeholder Alt Text

Shigeru Ban-Designed Aspen Art Museum Opens With A Bang, Literally

On Saturday, August 2, I had the opportunity to attend the ribbon cutting ceremony and member's opening of the new Aspen Art Museum (AAM), designed by this year's Pritzker Prize winner, Shigeru Ban. The event took place at the tail end of AAM's annual ArtCrush festival, which gathers artists, art collectors, curators, gallery owners, celebrities, and philanthropists from around the world to celebrate contemporary art and raise money for the museum through an auction. While the museum opening was well timed to take advantage of the glut of luminaries in town for ArtCrush, it did catch the building itself—Shigeru Ban's first permanent museum project in the U.S.—at an awkward moment in terms of its construction. Workers were still finishing up the last details—including installing a piece by Jim Hodges called With Liberty and Justice For All (A Work In Progress) that will occupy the sidewalk—but it was intact enough to get a good impression of what visitors will experience when it opens to the general public on August 9. To kick things off with a bang, AAM commissioned New York–based artist Cai Guo-Qiang to put together a day-time firework display known as Black Lighting, which was spectacular, though a little frightening in its resemblance to artillery fire. While you can wait for my critique of the museum (coming soon) for a full run-down of the design, the basic concept was to integrate the building respectfully within the built fabric of Aspen while at the same time taking full advantage of the natural beauty of its Rocky Mountain setting and providing ideal spaces for displaying an ever changing array of art. AAM is not a collecting institution. Its director, Heidi Zuckerman Jacobson, is always on the search for the next upcoming artist, and thus the gallery spaces had to offer a lot of flexibility. Shigeru Ban stacked three floors of galleries against the party wall (one below grade, two above), wrapped them in circulation and offices (at the back), enclosed it all in a white metal and glass curtain wall, and then wrapped the street faces (it's a corner lot) with a woven Prodeema screen whose wood veneer offers a warm, hand-crafted expression that cozies up to Aspen's masonry and timber context. (Front Inc. provided facade consulting services. The architect of record is Cottle Carr Yaw of Basalt, Colorado.) The screen is not uniform. Its apertures are larger toward the corner and top of the building, providing the best views there, while concealing the emergency stair and back of house spaces at the opposite ends. A glass elevator at the corner allows visitors to look out at the surroundings as they ascend or descend. A grand stair between the screen and glass curtain wall provides access directly to the top of the building, where there is a cafe and terrace/sculpture garden. (For the opening the terrace was occupied by another Cai Guo-Qiang installation called Moving Ghost Town, which involved a sort of barnyard pen where two African Sulcata tortoises with iPads mounted to their shells were free to wander, or hide their heads in the dirt, as one found it fit to do throughout the reception. The iPads played video that the tortoises had "filmed" while wandering through a nearby Colorado ghost town.) The rooftop/top floor spaces can be open to one another or closed off, depending on the weather, by way of a manually operated sliding glass wall. Another stair just inside the curtain wall, which mirrors the one outside, provides direct access to the gallery spaces. The idea behind this circulation scheme is that, like on Aspen's ski slopes, visitors can climb to the top before "sliding" down through the exhibition spaces. Structurally, the building is made up of a composite system that includes post-tensioned cast-in-pace concrete (which offered the most efficient floor-to-floor dimensions (about 16 feet), allowing the architects to provide 14-foot-high ceilings (to the bottom of the beam) in the gallery spaces while fitting the building within Aspen's 47-foot height limit), exposed structural steel pipes, and an exposed timber space frame for the roof. The timber space frame is, in my mind, the highlight of the architecture. Fabricated by Spearhead Timberworks in British Columbia, it features three types of wood: spruce chords, birch web members, and Douglas fir end caps. The webs have curving profiles that create flat interfaces with the top and bottom chords of the truss. This allowed the connection between web and chord to be made with a single steel screw—as opposed to a gusset plate connection—driven in from above so that it is invisible from below, giving the impression that it is an all-wood structure. Ventilation ducts, sprinklers, and lighting integrate well within the space frame structure as well. Four out of the six galleries feature some access to daylight, while two are completely artificially lit. (L'Observatoire International designed the lighting scheme.) This was one aspect where the collaboration between Shigeru Ban and Heidi Zuckerman Jacobson shows. Heidi originally wanted black box spaces where she could have total control over the lighting, in keeping with at least the past 50 years of curatorial thinking and gallery design in this country. Shigeru, however, convinced her (after a tour of naturally lit gallery spaces) that she could have the control she wanted while taking advantage of the dynamic qualities natural light. After all, art is created in natural light. Another place the collaboration shows is in the openness of the building (see the roof) and the variety of ways in which one can traverse it. Shigeru reportedly at first wanted a very controlled circulation sequence, providing one way to proceed through the museum, but Heidi put her foot down, explaining that in the U.S.A., especially in the West, people expect a little more freedom of movement.
Placeholder Alt Text

Shigeru Ban’s Aspen Art Museum Set To Open This Summer

For those traveling the architecture/museum circuit, one of the next important excursions is definitely Shigeru Ban's Aspen Art Museum, which will open in August. Located in the city's downtown core, this will be Ban's first U.S. Museum. The building's gridded composite facade allows for open views inside, inviting people inside and filling the interior (including 14-foot-tall galleries) with natural light. Inside a three-level grand staircase ascends past two ground floor galleries, sandwiched between the exterior grid and the interior structure. Art will be displayed here on mobile pedestals.Around this spine the museum's Tetris-like design will be punctuated with complex but rectilinear geometries, "walkable skylights," a tube-frame roof structure, a large glass elevator, and several unique galleries. On top a roof deck sculpture garden will provide uninterrupted views of the city and of the nearby mountains while also showcase exhibitions and contain a cafe, bar, and outdoor screening space. The museum's several inaugural exhibitions will include a show on Ban Himself,  Shigeru Ban: Humanitarian Architecture, with four full-scale examples of the architect's designs for disaster relief.