Posts tagged with "Aluminum":

Placeholder Alt Text

Zeilgalerie Media Facade: 3deluxe

Frankfurt’s Zeil gets another facelift with an ever-changing media installation

The Zeil is Frankfurt’s main shopping district, a pedestrian-only street bordered by two large plazas. In 2009, Massimiliano Fuksas’ vortex-clad Mab Zeil mixed-use center brought a new face to the street. Not to be outdone by its neighbor, the Zeilgalerie shopping mall began its own facelift the same year. Designed by Wiesbaden, Germany-based interdisciplinary collective 3deluxe, its LED-illuminated black facade brings a new sense of unity to the street and was recently given the Red Dot 2011 design award in the category of Information Design/Public Space.
  • Fabricators 3deluxe with Dobler Metallbau (facade construction), LEUROCOM (light technology), AV Communication (media technology), and Meso Digital Interiors (programming)
  • Architects 3deluxe, System Modern
  • Location Frankfurt, Germany
  • Status Complete
  • Materials Aluminum, glass, LEDs
  • Process Graphic and media design, laser perforation
Originally designed by German architects Kramm & Strigl and completed in 1992, Zeilgalerie was an architectural mix consisting of a glazed semi-cylindrical structure and central entrance tower, to the right of which was a perforated aluminum facade. To make the building read as one structure without losing its original forms, designers at 3deluxe envisioned three all-black facade systems composed of glass and aluminum. The sleek building envelope would be the new canvas for a light installation showing off the latest capabilities in LED technology and multimedia design. The media installation spans the rightmost structure’s entire 2,800-square-foot façade. Double-glazed black glass panels are mounted flush with matte black cladding, behind which a rhomboid grid of 310 LED strips applied to the exterior glass pane creates the computer-controlled lighting display. Each of 19,700 diodes can be controlled separately, allowing the facade to project sharp geometric patterns as well as abstract shapes and the illusion of light and shadow drifting across the building. The facade performs at night (with music). Diagonal lines of light are superimposed by an orthogonal pattern printed onto the transparent film between glass panes. Corresponding to the pattern that is laser-cut into the metal cladding, which itself includes 2,500 LED modules, a dot screen ties the entire display together. The dot screen is repeated in the cylindrical structure to the left, which is clad in horizontal strips of matte-black aluminum outlined on the lower edge with more LEDs. Viewed as a whole, the facades take on a uniformly dark appearance in daylight, but slowly become three pronounced structures at night, each playing off the others’ patterns. Media design firm Meso Digital Interiors created the program to run the lighting display. “The complex layout of the LED fixtures called for a bespoke mapping system, which prepares all of the graphics for the Leurocom-built installation with sub-pixel precision,” describes the team in its design brief. Using graphical programming toolkit VVVV, Meso programmed scenes that would play “hide and seek” in the building’s contours, ensuring that no two performances are ever the same with software that calculates new frames for infinity.
Placeholder Alt Text

nonLin/Lin Pavilion: Marc Fornes/THEVERYMANY

Fabrikator Brought to you by:

An aluminum prototype structure at FRAC explores non-linear design and fabrication

The new nonLin/Lin Pavilion at the FRAC Centre in Orleans, France, is a coral-like structure of 40 pre-assembled white aluminum modules made of 570 CNC-cut single components punched with 155,780 asterisk-shaped CNC-drilled holes and held together by 75,000 white aluminum rivets. But these pieces, as designer Marc Fornes of THEVERYMANY has demonstrated throughout his work, are much more than the sum of their parts. Neither an art installation nor a model, the pavilion is full-scale architecture that pushes the limits of its materials and of physical fabrication processes with custom computational protocols.
  • Fabricator Marc Fornes/THEVERYMANY
  • Architect Marc Fornes/THEVERYMANY
  • Location Orleans, France
  • Status Prototype
  • Materials Aluminum
  • Process Python, Rhino, CNC milling
The pavilion’s form began with the idea of a “Y” model—essentially the most basic form of multi-directionality. The study indicates Fornes’ interest in architecture’s shift away from linear spaces, including tube and doughnut shapes, to tri-partite forms that cannot be described through one bi-directional surface. Even in the avant-garde architectural repertoire, writes Fornes in his project brief, the bi-directional surface is still often the main medium of representation: “In order to resolve such an issue, it is required to address morphological models of change and introduce split or recombination—or in other words, how can one become two and two become one.” The computational model developed to create the structure describes it as a set of linear, machinable elements that can be unrolled and cut out of flat aluminum sheets. But the process could not be applied globally to the pavilion; that strategy would fail because the structure’s “defects” are recurring yet shifting. Nodes contain varying numbers of branches, and double-curvatures and radii are constantly shifting. Instead, the model was designed to create an individual solution to each surface while keeping in mind nearby conditions including branches and holes, connections, end rings, and open edges. Though the amount of variation is massive, the information was translated to a series of stripes that would be CNC-cut, drilled, or engraved into 4-by-8-foot sheets of aluminum. Machining took less than 2 ½ hours, but pre-assembly using pneumatic rivet guns to fasten the stripes into 40 modules took several weeks. Now part of the FRAC’s permanent collection, the self-supporting structure is 30 by 18 by 15 feet. Fornes’ model is also scalable to a degree and could appear in other applications in the future, but even at the current size it will inspire visitors to think bigger.