Posts tagged with "agricultural buildings":

Allied Works Carves a Winery Out of Cedar

Textured wood envelope draws on the history and landscape of Oregon’s Willamette Valley.

Sokol Blosser Winery's Willamette Valley tasting room, designed by Allied Works Architecture, pays homage to its agricultural surroundings in its massing and materials. Nestled within a set of terraces scooped out of the Dundee Hills, the building plants roots with a below-grade cellar, on top of which its long, low first story spreads like grape vines along a trellis. Both exterior and interior are wrapped in locally-sourced cedar siding—rough grey boards hung horizontally on the outside, smooth clear wood laid diagonally on the inside—whose regularity recalls aerial photographs of the vineyard. "We went with wood for a number of reasons," explained principal Kyle Lommen. "There's a history of wood in the agrarian architecture of that region. There's a history of wood in wineries as well. And there was a desire to create an atmosphere that is warm and had a material quality." Though the open front porch and fissures between the building's several volumes create a fluid interplay between outside and inside, Allied Works Architecture used texture and color to distinguish the exterior skin. "We wanted to create an expression of the outer crust, the outer envelope of the building, and have it play or pick up the daylight that hits the building," said Lommen. The architects chose a few different sizes of cedar boards, stained grey, then flipped them around "so as the sun hits the wood it creates a shadow, a kind of relief," he explained. "The wall has a very random pattern, but it's created from only three different board sizes."
  • Facade Manufacturer R&H Construction
  • Architects Allied Works Architecture
  • Facade Installer R&H Construction
  • Location Dayton, OR
  • Date of Completion 2013
  • System stained cedar rain screen with boards flipped for texture
  • Products locally-sourced cedar, window system from Dynamic Architectural Windows & Doors
The horizontal rain screen system on the tasting room facade contrasts sharply with the interior, where unstained boards set flush with one another travel in diagonal paths along the walls and sloped ceilings. Because the orientation of the boards changes each time they meet a seam, "it almost does this visual trick, creates a kind of complexity through a very simple concept," said Lommen. The interior siding extends onto the ceiling of the porch and the walls of the gaps between rooms, suggesting a solid block carved into a succession of spaces. The architects used sketches and drawings to establish the basic design concept before moving through several iterations of physical models. "We created a digital model as well to create perspectives that helped us understand materiality," said Lommen. "We did a number of perspectives to make sure that we weren't creating an environment that was too hectic, too busy. Through studies we realized it would be quite calm." The material studies, he said, were also helpful for the client, who had never worked on a project of this scale. Yet none of Allied Works Architecture's renderings captured the impact of the built space, said Lommen. "When the project was close to completion I was on site talking to the client, and they said, 'We never really understood what we were getting, even after all these models and exterior perspectives,'" he recalled. "Even for us as the architects, it ends up being more rich going to see the building."

Two-Sided Railway Station by Team CS

Rotterdam Centraal Station's relationship to the existing urban fabric called for different treatments of its north and south facades.

To call the commission for a new central railway station in Rotterdam complicated would be an understatement. The project had multiple clients, including the city council and the railway company ProRail. The program was complex, encompassing the north and south station halls, train platforms, concourse, commercial space, offices, outdoor public space, and more. Finally, there was the station’s relationship to Rotterdam itself: while city leaders envisioned the south entrance as a monumental gateway to the city, the proximity of an historic neighborhood to the north necessitated a more temperate approach. Team CS, a collaboration among Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten, and West 8, achieved a balancing act with a multipart facade conceived over the project’s decade-long gestation. On the south, Rotterdam Centraal Station trumpets its presence with a swooping triangular stainless steel and glass entryway, while to the north a delicate glass-house exterior defers to the surrounding urban fabric. Team CS, which formed in response to the 2003 competition to design the station, began with a practical question: how should they cover the railroad tracks? Rotterdam Centraal Station serves Dutch Railways, the European High Speed Train network, and RandstadRail, the regional light rail system. Team CS wanted to enclose all of the tracks within a single structure, but they came up against two problems. First, the client team had budgeted for multiple freestanding shelters rather than a full roof. Second, this part of the project was designated a design-construct tender in which the winning contractor would have a high degree of control over the final design. To work around both issues, Team CS turned to an unusual source: agricultural buildings. “We started to come up with a project built from catalog materials, so efficient and so simple that any contractor would maybe think, ‘I’m going to build what they draw because then I can do a competition on being cheap, and then I don’t need to [reinvent] the wheel,’” explained West 8’s Geuze. For the spans, they chose prelaminated wood beams meant for barns and similar structures from GLC. They designed the five-acre roof as an oversized Venlo greenhouse. It comprises 30,000 laminated glass panels manufactured by Scheuten. Integrated solar cells, also provided by Scheuten, produce about one-third of the energy required to run Rotterdam Centraal Station’s escalators.
  • Facade Manufacturer Scheuten, ME Construct
  • Architects Team CS (Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten, West 8)
  • Facade Installer Mobilis TBI, Iemants Staalconstructies
  • Location Rotterdam
  • Date of Completion 2014
  • System Greenhouse-type glass roof on prelaminated wood beams, robotically-welded stainless steel surround, glass curtain wall
  • Products GLC prelaminated wood beams, Scheuten laminated glass, Isolide Superplus glass, Multisafe glass, Verwol wood ceiling
The north facade of the station continues the glass house theme. “We [took] the roof and we pull[ed] it over to the facade and made the entire elevation out of that,” explained Geuze. “What is on the roof becomes vertically the same. In plan you see a zigzag sort of meandering facade.” By day, the glass reflects the nineteenth-century brick architecture characteristic of the Provenierswijk neighborhood in which the station is located. At night, the relatively modest entrance seems almost to fade into the sky, except for a slice of white LED lettering over the passenger portal. Rotterdam Centraal Station’s south facade, by contrast, is self consciously extroverted. The entryway, which spans 300 feet over the subway station, was given a “very sculptural identity,” said Geuze, with a triangular mouth framed by stainless steel panels. ME Construct welded the 30-foot-long panels one to another to create a non-permeable surface. Within the steel surround are horizontal glass panels (Scheuten) through which the vertical interior structural beams are visible. “This plays beautifully with the station because the roof makes a triangle. The horizontal and vertical lines are a beautiful composition within,” said Geuze. Two reminders of the 1957 central station, demolished to make way for the new iteration, make an appearance on the south facade. The first is the old station clock. The second is the historic sign, restored in LED. “They are in a beautiful font, blue neon letters,” said Geuze. “We put them very low on the facade, the letters. The font became a part of the identity.” While its preponderance of glass and stainless steel marks it as a contemporary creation, Rotterdam Centraal Station was inspired by historic precedents, like Los Angeles’ Union Station and the European railway stations of the 1800s. Geuze spoke of the interior’s warm material palette, including a rough wood ceiling by Verwol that bleeds onto the building’s south facade. “We thought we could learn a lot [from history] instead of making what is totally the [norm] today with granite from China,” he said. “We have to make a station which is part of this tradition of cathedrals, where the use and aging is relevant and interesting.”