Posts tagged with "Acoustics":

Placeholder Alt Text

Unveiled> An Acoustic Renewal in Brooklyn by Bureau V

Brooklyn-based architecture practice Bureau V unleashed a spectacular design for the Original Music Workshop, a new non-profit arts organization which will open in 2013 with a wide range of musical programming, from classical to jazz to experimental sound. Located in the heart of Williamsburg, Brooklyn, the performance center was designed in collaboration with engineering gurus Arup and features state of the art acoustical technologies. Like any good construction in Brooklyn these days, the building is a high-tech, state-of-the-art renovation of a disused industrial building on Wythe and North 6th streets, just one block from the East River. In this case, it's an acoustic performance center with a series of variable acoustic treatments that allow the space to be tuned to specific instrumentation using acoustically isolated box-in-box construction, which minimizes background noise to studio levels inside the graffitied, hollowed-out remains of a sawdust factory. The result is a sublime collision of new and old: technology and ruin, progress and history, refinement and grit. Bureau V principal Peter Zuspan explained that OMW came to them with a "two-fold request: the space needed to be both acoustically superior and a comfortable and visually compelling space, a departure from the standard black box theater.” The acoustically-driven, geometrically complex chamber hall  will accomodate 170 chairs, or approximately 350 people standing. “The space is small enough to truly listen, while large enough to foster a sense of community,” said Bureau V principal Alexander Pincus. Because of its acoustical performance features, the space can double as a recording studio for up to 70 performers. For construction photos, click here.      
Placeholder Alt Text

WRL’s Allen Theater Renovation: Eventscape

Faceted steel screens solve acoustical problems while keeping the theater's ornate 1920s architecture on view

The Allen Theater is one of eight venues in Cleveland’s Playhouse Square performing arts district. Opened in 1921 as a silent movie house, the Italian Renaissance-style building was renovated in 1998, when it began to host large Broadway productions and concerts. More than ten years later, the Broadway productions had moved to the nearby State Theater, leaving the door open to new resident companies Cleveland State University and Cleveland Play House. Last year, the 81,500-square-foot theater closed to undergo a dramatic transformation from its 2,500-seat format to a more intimate 500-seat proscenium theater. In the new space, designed by Westlake Reed Leskosky (WRL) and opened in September, faceted steel screens created by Toronto-based architectural fabricator Eventscape not only enhance acoustics but also hide or reveal the theater’s traditional interior finishes depending on the desired aesthetic.
  • Fabricator Eventscape
  • Architect Westlake Reed Leskosky
  • Location Cleveland, Ohio
  • Status Complete
  • Materials Laser-cut perforated steel, clear copolymer sheets, custom-laser cut clear washers
  • Process 3-D modeling, acoustical analysis, laser cutting
Though beautiful, the existing Allen Theater had technical issues including poor sight lines and less-than-ideal acoustics that the architects had to contend with to create an ideal live-performance space. Working with WRL’s 2-D CAD sections and elevations of the new theater, Eventscape’s design and engineering team made a 3-D model of the space using SolidWorks. In collaboration with Illinois-based acoustical consultant Talaske, they adjusted the facets that would form 2,400-square-feet of scrim on the theater’s sidewalls. The walls consist of 300 brake-formed, laser-cut perforated steel screens, each with a unique shape. Three-quarters of the screens are backed with a clear copolymer sheet to reflect sound. Gradient perforations, ranging from 28 percent openness to 46 percent openness at the top, make the screens transparent when lit from behind. Finding a means by which to attach the clear acoustical copolymer sheeting to the steel screens was a challenge. Lamination of two materials using clear, medical-grade UV cured epoxy glue failed when subjected to temperature testing. Eventscape found an alternate solution by applying more than 10,000 1/8-inch diameter weld studs by hand, using a laser-projected grid pattern to place them precisely. For every panel, the installation team hand-tightened custom laser-cut clear washers over corresponding holes in the copolymer. The holes are slightly oversized, allowing for differential movement between the steel and its backing. Panels were fastened to structural steel tube framing clipped to existing steel columns in the theater. After mocking up the assembly in its Toronto workshop, Eventscape tagged the panels with an electronic ID system to ensure easy assembly on site. While the venue’s transformation has delivered drama so far, its second act is still in the works. Two new theaters, a flexible 300-seat Second Stage and a 150-seat Helen Rosenfeld Lewis Bialosky Lab Theatre, will open in 2012 to complete the Allen Theatre Complex to be shared by PlayhouseSquare, Cleveland Play House, Cleveland State University’s Department of Theatre and Dance and Case Western Reserve University’s MFA Acting Program.
Placeholder Alt Text

Out of Memory: Patrick Tighe Architecture with Machineous

Fabrikator Brought to you by:

A site-specific installation at the SCI-Arc Gallery transforms a musical composition by Ken Ueno into a digitally realized built environment.

A robot, a composer, and an architect walk into a gallery. It could be the start of a corny joke, but instead it’s the captivating formula for Patrick Tighe’s new exhibition at the SCI-Arc Gallery. The composer is Ken Ueno, recipient of the Rome and Berlin Prizes, and the robot belongs to Machineous, the Los Angeles-based fabricator hired to realize Tighe’s architectural representation of Ueno’s music.
  • Fabricator Machineous
  • Architect Patrick Tighe Architecture
  • Location Los Angeles, California
  • Completion Date February 4, 2011
  • Material renewable polyurethane foam
  • Process on-site, six-axis robotic milling
The installation, entitled Out of Memory, brings together sound, material, light, and technology to create an extra-sensory cave within the school’s gallery space. Tighe began the work by creating a spectrogram of Ueno’s site-specific musical composition, translating the frequency map into points and vectors, which ultimately provided a basis for the digitally modeled 3-D surface. After a framework of forms and thin plastic sheeting was in place, layers of closed-cell foam (for structural support) and open-cell foam (for acoustic value) were sprayed onto the wall assembly. Provided by insulation manufacturer Demilec, the vegetable and soy oil-based foams created a self-supporting parabolic structure as they expanded. There were few transportation costs involved, said Machineous founder Andreas Froech. “It was extremely efficient, and an incredible statement for construction—that you can take construction material in liquid form to a site and expand it there.” Plus there are no seams. Once the foam was in place, Froech’s six-axis robotic milling equipment did the work, using the musical data Tighe created to carve the cave’s interior walls. On the exterior, some surfaces were left untouched, creating a textural play between the carved sonic contours and the natural disorder of sprayed-on foam. Working with lighting designer Kaplan Gehring McCarroll Architectural Lighting and acoustical engineer McKay Conant Hoover, Tighe then transformed the cave into a environment for listening to Ueno’s work. Custom sound software creates an ever-changing musical performance that visitors hear in a series of contrasting chambers, all the while experiencing a newly discovered frontier in digital fabrication.