Posts tagged with "academic":

Placeholder Alt Text

Snøhetta’s Norwegian campus building features seawater-durable aluminum panels

  facadeplus_logo1
Brought to you with support from
Snøhetta’s design for the Faculty of Fine Art, Music and Design (KMD) consolidates six previously scattered academic buildings into one multi-use cross-disciplinary building. The cultural landmark offers new public space and symbolic connectivity between the university and its Norwegian town. The architects sought to produce a facility that offered an “ideal and malleable space for artistic expression." They utilized robust, durable materials to withstand harsh workshop-like interior environments and a climate that is notoriously rainy. “The objective is to free students and staff from limitations by surfaces and materials,” said Snøhetta in a recent press release.
  • Facade Manufacturer Metha (aluminum); Schuco (glazing)
  • Architects Snøhetta
  • Facade Installer Bolseth Glass
  • Facade Consultants Rambøll (structural engineering); Bolseth Glass (facade consultant)
  • Location Bergen, Norway
  • Date of Completion 2017
  • System Rainscreen wall assembly composed of approximately aluminum-clad 10-inch Rockwool sandwich panel, and 2-inch drywall cavity on interior side for electric infrastructure
  • Products Schuco glazing system delivered by Bolseth Glass; custom aluminum panels by Metha
KMD pairs two axes: an internal corridor dedicated to students and staff, and an external corridor open to the public. The two spaces intersect each other, forming what the architects call one of the most prominent features of the building: a 14,000-square-foot project hall. “It is here, in the transition zone between the public and the private sphere of the school, that the building offers exciting opportunities for students, professors, and visitors to connect, discover, and learn from one another.”  The building’s entrance is connected to a large outdoor public plaza, which together with the large glass wall of the project hall, makes KMD an inviting and open building in dialogue with the city center of Bergen. The building envelope features over 900 panels of pre-fabricated raw aluminum panels, specifically designed in variable dimensions and depths to produce a dynamic composition. The panels feature a custom patterning developed by Snøhetta and custom-made by local manufacturer Metha, based in the city of Røros just south of Trondheim.
The aluminum-folded rainscreen cladding panels offset approximately four, six, and eight inches from the insulation line. Each set folds at the same angle, creating variations in the sizing of the shadow gap between the cassettes. By varying the depth of the facade, the building offers unexpected shadows cast by dynamic atmospheric conditions along Norway’s west coast. The architects say durability and robustness were “keywords” that helped guide all decisions made throughout the facade design process. “The rainy and sometimes stormy coastal climate demands all exterior materials to not only withstand harsh conditions but to weather in a way that highlights their unique qualities over time. The crude aluminum surfaces will gradually age and naturally oxidize, heightening the variations in colors and textures.” This robust and playful expression gives great flexibility when planning for windows and lighting conditions. The windows of the building are set at different heights, slipping into Snøhetta’s intentionally varied compositional scheme. This seemingly haphazard positioning allows for opportunistic interior moments where usable wall space and daylighting considerations can be maximized based on programmatic necessities. Large delicately-detailed cantilevered glass volumes, the result of a successful collaboration with Bolseth Glass, interrupt the syncopation of aluminum at key moments in the building layout. Furthermore, a large glass roof aids in the distribution of daylight into the building. The building is currently in its inaugural academic year, having opened this past October 2017.
Placeholder Alt Text

C. F. Møller Architects wraps glass house in a seemingly weightless pre-fab concrete screen

"The eye-catching screen reflects the innovation and creativity that characterizes the various institutes which it unites."

The University of Southern Denmark has a new, shared research and education facility by C. F. Møller Architects that combines four academic research institutes into one shared academic research facility. The various groups are connected by a central canyon-like social space with bridges that span the atrium overhead, linking the institutes. The organization of the building is primarily influenced by SDU’s 1970’s era structuralist campus design by architects Krohn & Hartvig Rasmussen that incorporated reinforced concrete construction and cor-ten steel in a linear site layout. The building envelope is predominantly a glass curtainwall with a custom exterior concrete screen made from pre-fab panels of white CRC concrete (Compact Reinforced Composite, a special type of Fiber Reinforced High Performance Concrete with high strength) featuring circular openings with an underlying solar screen and natural ventilation.  
  • Facade Manufacturer HiCon (CRC panels); HS Hansen (window units)
  • Architects C. F. Møller Architects
  • Facade Installer HS Hansen
  • Location Odense, Denmark
  • Date of Completion 2015
  • System compact reinforced panels on steel frame
  • Products "Hansen Fasad" windows from HS Hansen, custom fiber-reinforced high performance concrete screen
The architects say that the composition of the screen avoids a dull repetitive patterning, yet manages to save costs due to a modular assembly comprised of only 7 unique cast profiles. Data from key views, solar shading, and structural requirements provide parameters to control circular opening sizes (from 4 inches to 6 feet in diameter) and locations with respect to interior functions. Structural integrity of the panel connection points added further challenges to the design of the custom screen. Julian Weyer, partner at C. F. Møller, says a collaboration between the fabricator and installer simplified the process: “mockups were used to qualify the design process and especially the design possibilities and constraints of the concrete screen.” The circular patterning of the CRC screen extends onto the roof where variously sized circular skylights bring daylight into the central atrium. This establishes one of the most successful spaces in the building. “The experience of the day lit ‘canyons’ inside and between the labs feels both intimate and spacious,” Weyer says. The building meets the strict Danish building code requirements for low-energy class 2015, which addresses various environmental criteria including minimal energy consumption, good indoor climate and use of materials with a low environmental impact in a life cycle perspective. While the project was designed roughly at the same time as Henning Larsen Architects’ Kolding Campus, a mere 7-minute walk away, the two SDU projects were not directly influential on each other, however Weyer says both contribute to “an already solid Danish tradition for open ‘learning landscapes’ and innovative educational buildings” citing prior C. F. Møller projects such as the Maersk Building in Copenhagen, the A.P. Møller School in Schleswig and the Vitus Bering Innovation Park in Horsens as notable precursors.
Placeholder Alt Text

U of C addition updates old seminary for modern economics department

The University of Chicago’s ongoing development is a balancing act of preserving its collegiate gothic badge of architectural honor and making bold contemporary bounds ahead. One project that maintains that equilibrium with grace is Ann Beha Architect’s conversion of the University’s old Theological Seminary into a new economics building. The area surrounding the site at 58th and University is on the preservation watch list, so the new steel-and-glass research pavilion along Woodlawn Avenue is likely to ruffle a few feathers. But most of the work treads lightly on the site. Glass infill will create a new entryway between the seminary building’s two main wings. While historic facades remain throughout much of the building, designers hope a new staircase will improve vertical circulation. And a 90-seat classroom anchors an expansion below grade that improves access to existing space, drawing in light from openings to a new loggia above. Placed atop a terra cotta base, the modern addition jives tastefully with the former seminary.