facadeplus_logo1
Brought to you with support from


Positioned adjacent to Lake Geneva and the Parc Louis Borget, the Olympic House is located on the outskirts of Lausanne, Switzerland. Opened in June 2019, the objective of the building’s scheme was to bring the International Olympic Committee‘s hundreds of employees, spread across the city, under one roof. The project—which began as a competition in 2012—was led by the Danish architectural practice 3XN in collaboration with Swiss firm Itten+Brechbühl. For the facade of the new headquarters, the design team developed an undulating double-skin glass facade crafted with a custom-parametric script that produced thousands of models and drawings.

Aerial image of the Olympic House, an shaped building

The Olympic House is located on the outskirts of Lausanne, Switzerland, and is adjacent to the Parc Louis Bourget and Lake Geneva. (Adam Mørk/International Olympic Committee)

  • Facade
    Manufacturer

    Frener & Reifer
    Roschmann
    Schollglas
    MGT Mayer Glastechnik
    Schüco
  • Architect
    3XN
    Itten+Brechbühl
  • Facade
    Installer

    Frener & Reifer
  • Facade
    Consultant & Engineer

    Emmer Pfenningr Partner AG
  • Location
    Lausanne, Switzerland
  • Date of
    Completion

    2019
  • System
    Schüco AWS 90 (internal facade)
    Custom Frener & Reifer steel and aluminum system (external facade)
  • Products
    Schollglas 8 FT / 14 / 6FT / 14 / 1212.6 HS
    MGT Mayer Glastechnik 88.4 low-Iron, ceramic frit #2 NCS-S-3000N
    Ipasol 70/37

The building rises to a height of four stories and encompasses nearly 240,000 square feet, with the lowest floor burrowed into the landscaping. According to the design team, the primary stylistic influence for the enclosure was the form of the athlete—each perspective provides a different viewpoint of the building, as if it were in movement. To develop the form of the Olympic House, 3XN relied on a minimal data model defined by five parametric curves per elevation. A separate drawing was developed for each component of the facade assembly, culminating in approximately 33,500 individual drawings.

The original design concept developed by 3XN called for the interior and outer skins to mirror each other, with both being comprised of distorted, diamond-shaped panels. Following consultation with facade manufacturer and installer Frener & Reifer, it was determined that such a layout could prove cost-prohibitive. Instead, the original complexity of the outer facade was maintained, while that of the interior was simplified to a more standard curtain wall format.

Although the simplification of the double-skin enclosure reduced the cost and construction time of the project—construction began on May 2016 and the building was air- and- watertight by 2018—the assembly of the facade remained remarkably complex. “Every element in the facade, except the nuts and bolts holding it together, is unique,” said the design team. “Each glass panel, each load-bearing column, is unique in its shape and in its relations to neighboring elements.”

Detail of an undulating, crooked facade

Each framing device effectively laps onto the next, forming a pleated metal-and-glass appearance. (Adam Mørk/International Olympic Committee)

There are 194 glass panels per floor for both the inner and outer facade. The inner facade is held at the top and bottom at each floor plate with base profiles and has a surface area of just under 25,000 square feet. Girder arms extend from the concrete roof slab, which in turn support the 388 aluminum-clad steel fins that line each elevation. According to Frener Reifer, “this made it possible to hang the fins from top to bottom and to transfer the load of the upper two floors to the roof.” Additionally, the exact height of the fins could be altered on-site through the use of adjustable screws.

To shade the broadly illuminated office space, the design team placed three-inch-thick aluminum Venetian blinds between the interior and exterior facades. Additionally, a catwalk is accessible from 24 points within the building between the two curtain walls, facilitating a straightforward maintenance program.

 

Related Stories