In 2013, Bestor Architecture, interior designer Jamie Bush + Co., and landscape architects Studio-MLA were tapped to restore and complete the Silvertop Residence, a domed, cave-like home designed by John Lautner in 1956 for industrialist-inventor Kenneth Reiner.

“Big chunks of the house weren’t finished,” Barbara Bestor of Bestor Architecture explained as she described the ad hoc kitchen and bathroom spaces she initially found in the home. “But we tried to bring a 21st-century idea of what progressive architecture might be in this context.”

The Los Angeles home represents Lautner’s own attempts to create a progressive architectural vision for domestic life and includes his first spanning concrete shell structure as well as movable glass walls and interior finishes that can conveniently snap off for maintenance and replacement. Within a T-shaped composition of intersecting semicircles in plan, the home is divided into sleeping, kitchen, and living zones that frame opposing outdoor spaces, including a pool patio and a tree-filled courtyard.

A round house on a hill

The house is surrounded by lush greenery. (Iwan Baan)

Bestor explained that Lautner and Reiner had infused the home with a spirit of material inventiveness that included Portuguese cork ceiling tiles, thin-shell concrete finishes, and other factory-produced elements. It was an ethos that Bestor sought to channel, but rather than imposing a new order on the home, her restoration is instead geared toward reviving and perfecting many of Lautner’s original ideas.

For example, the architect replaced rudimentary mechanical systems for a movable window wall with a state-of-the-art motorized pulley concealed by scalloped concrete edging and an upturned swoop of terrazzo flooring. She also perfected the home’s master bathroom through the addition of a fully retractable 20-ton glass partition that disappears into the floor. Coupled with a disappearing skylight system, the shower is now a completely outdoor experience that is more true to the original intent for the space than 1950s-era technology allowed.

Photo of swinging glass doors next to brick pillars

Barbara Bestor revamped and upgraded an operable panoramic window wall in the Silvertop Residence by designing it as an entirely new pivoting glass door that allows for fluid movement between indoors and out. (Tim Street-Porter)

Bestor’s hand also worked silently below the floors and within the walls of the house, where transformative HVAC, digital, lighting, and sound systems were added. In the master bedroom, an original moonroof above the bed has been redesigned to completely disappear. Fully concealed by dummy ceiling panels when closed, the opening is one of several precisely designed and exactly located operable windows around the house.

The home’s kitchen received some of the most dramatic transformations of the project. Tucked into a low block between the entry and the space-age living room, the new kitchen is wrapped in vertical bands of thin cypress slats and is lit from above by square-shaped skylights. Glimmering stainless appliances designed by Ilan Dei Studio fill out the space, while overhead, restored and original pieces of cork ceiling intermingle and conceal technological equipment.

The stealthy and informed approach, according to Bestor, allowed her team to “think aloud through forms and ideas” in a way that mirrored Lautner’s original work while still remaining respectful to those designs. Today, the home lives on as it was always meant to: completed, occupied, and at least for now, technologically up-to-date.

Related Stories