Deep Freeze

Chipperfield’s Nobel Center and 2026 Olympic bid cancelled by Stockholm

Architecture Development International News
The updated scheme for Nobel Center would have overlooked the Klara Sjö canal in Stockholm. (David Chipperfield Architects/Tomorrow AB)
The updated scheme for Nobel Center would have overlooked the Klara Sjö canal in Stockholm. (David Chipperfield Architects/Tomorrow AB)

The shutdown of the Foster + Partners–designed “town square”–style Apple store in Stockholm by the new City Council was only the beginning.

Now, the city won’t appeal a decision on May 22 by Sweden’s Land and Environment Court to halt construction of the $132 million Nobel Center, effectively dooming the David Chipperfield Architects–designed complex. Stockholm’s bid for the 2026 Winter Olympics has also been halted, leaving only Calgary and a joint bid between Milan and Cortina d’Ampezzo remaining on the shortlist.

The shift is the direct result of the new center-right coalition established in the City Council between the right-leaning Alliance group and the Green Party following an election on September 9 that left the council without a majority group in power. The new power-sharing agreement was only realized in mid-October owing to the more than eight active major parties in Sweden’s national politics. The coalition was predicated on two major deals: blocking the Winter Olympics bid and stopping the Nobel Center.

Rendering of the proposed Nobel Center on the Blasieholmen in Stockholm

The Nobel Center’s location on the historic Blasieholmen peninsula was contentious. (Courtesy David Chipperfield Architects)

This isn’t the first time that Chipperfield’s Nobel Center has faced pushback from the city government, and a revised, more contextual design was presented back in 2016. Opponents have argued that the Center, formed from two stacked boxes wrapped in vertical bronze louvers, would destroy the cultural and historic fabric of Stockholm’s Blasieholmen peninsula. The Blasieholmen extends into the Klara Sjö canal, and the Center would have oriented its double-height presentation out toward the waterfront to provide a permanent home for all future Nobel Prize award ceremonies.

Rendering of the interior of the proposed Nobel Center

A sunken stage would host the Nobel Prize ceremonies and other events. (Courtesy David Chipperfield Architects)

Despite the smaller footprint and a tighter circulation plan, the court ruling in May dinged the proposal for the building’s size, out-of-context color, and sensitive location. Now that the City Council has pledged to let the ruling stand, the Nobel Foundation is crying foul.

“For the past seven years, we have acted in accordance with our agreements,” Foundation executive director Lars Heikensten told the Architects’ Journal. “We interpret today’s announcement as meaning that the Alliance, in co-operation with the Green Party, is trying to diverge from signed agreements.

“A project of major, long-term significance for Stockholm as a city of science and a center for lively discussion in the spirit of Alfred Nobel is thus at risk of being sacrificed to short-term political interests.”

Rendering of the proposed Nobel Center

The building would be wrapped in brass-colored louvers. (Courtesy David Chipperfield Architects)

David Chipperfield Architects released their own statement, saying that, “The project for the Nobel Centre has been developed over the last five years through a process of continuous dialogue between the client team, planners and the city authority. We are, therefore, extremely disappointed by this announcement.”

If Stockholm’s city government ultimately decides not to challenge the lower court’s ruling, the Nobel Foundation will need to go back to the drawing board and choose an alternate location for the Center.

Related Stories