Safdie Architects has officially completed a two-year-long restoration of Moshe Safdie’s personal unit at Habitat 67, a landmark apartment complex designed by a young Safdie himself for Montreal. The project was done in conjunction with the 50th anniversary of the seminal structure.

Safdie’s light-filled duplex unit is located on the 10th floor of the 238,500-square-foot brutalist building and overlooks the Saint Lawrence River and downtown Montreal. The careful restoration of the prefabricated piece of architecture has been a serious undertaking. Safdie Architects worked to bring the entire facility into the 21st century by upgrading its technical systems to modern sustainability and energy conservation standards. They also stripped the exterior concrete walls that showed severe signs of decades-long water damage in order to repair, insulate, and waterproof the envelope from the harsh Canadian winters.  

Habitat 67 Safdie Architects

The brutalist residential unit underwent a two-year restoration and received mechanical upgrades to enhance energy efficiency. (Marc Kramer and Thomas Miau)

For the interior of Safdie’s apartment, the design team restored the space to its original 1960s condition. They repaired the wood parquet flooring, installed new windows, and restored the sliding patio doors that retract into the concrete walls. The wood-slatted terraces were revamped to include the clear polycarbonate railings found on the original structure. The bathrooms, outfitted with molded fiber glasses, were also rehabilitated, along with the fixtures and fittings. The kitchen was completely restored as well.

Habitat 67 Safdie Architects

Safdie’s unit will now be available for public tours and used as a resource on sustainable design and modular construction. (Marc Kramer and Thomas Miau)

Now in mint condition, the unit will be dedicated to the public realm as a resource for research and tours as Safdie Architects continues an ongoing restoration of the building’s envelope.

Related Stories